Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Majitelia PLYNOVÝCH sporákov by mali vedieť o TOMTO: Zmena ovzdušia, dávajte si POZOR!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

V súvislosti s plynom sa často hovorí o výbuchu. Avšak to nie je jediné, čo hrozí pri používaní plynového sporáku. Od momentu, kedy otočíte kolieskom, sa do ovzdušia dostanú škodlivé látky.

Objavuje sa čoraz viac výskumov, ktoré naznačujú zdravotné riziko plynových sporákov, ako sa píše na vox.com

Vzduch v interiéroch sa nerieši - chyba!

V roku 2001 jedna veľká štúdia zistila, že ľudia v USA trávia zhruba 90 percent svojho času v uzavretých priestoroch. Dá sa s istotou povedať, že v období pandémie bolo toto číslo dokonca vyššie. Podobne je to tak aj na Slovensku. Tým, že sme stále v interiéroch, dýchame tam určitý vzduch. Málokoho napadne zamyslieť sa nad kvalitou ovzdušia v uzavretých priestoroch. Skôr vonkajšie prostredie je predmetom rôznych odborníkov a štúdií, ktoré prichádzajú na to, ako veľmi je ovzdušie znečistené. Bohužiaľ, rastúca hromada výskumov naznačuje, že znečisťujúce látky vo vzduchu sú pre ľudí ešte škodlivejšie, a to i pri nižších expozíciách, ako sa doteraz predpokladalo.

Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) varuje, že „štúdie o vystavení ľudí látkam znečisťujúcim ovzdušie naznačujú, že úrovne znečisťujúcich látok v interiéri môžu byť dvakrát až päťkrát – a niekedy aj viac ako 100-krát – vyššie ako úrovne vonku!“ Napriek týmto rizikám neexistujú žiadne federálne normy alebo usmernenia upravujúce znečistenie v interiéri. Spleť štátnych a miestnych noriem nedostatočne chráni spotrebiteľov.

Čítajte tiež: EXPERTI na dlhovekosť varujú: Tento OLEJ na VARENIE zabráni zápalom v tele, olivový to NIE je!

Horšie ako vonku

Ukazuje sa, že jedným z hlavných zdrojov znečistenia vnútorného ovzdušia je plynový sporák, ktorý sa spolieha na priame spaľovanie zemného plynu. Výskumné skupiny vydali nový prehľad literatúry, v ktorom sa hodnotili až dve desaťročia recenzované štúdie. Zistili, že „plynové sporáky môžu vystavovať desiatky miliónov ľudí úrovniam znečistenia ovzdušia v ich domovoch, ktoré by bolo podľa národných noriem kvality ovzdušia vo vonkajšom prostredí nezákonné“.

Majitelia PLYNOVÝCH sporákov by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo sa deje so vzduchom pri varení na plyne? 

Varenie celkovo produkuje niektoré znečisťujúce látky, ktoré sú škodlivé, ak sa s nimi nesprávne zaobchádza. Aplikáciou tepla na potraviny vznikajú častice – drobné častice (PM10 alebo častice s priemerom 10 mikrometrov), menšie častice (PM2,5 alebo 2,5 mikrometra v priemere) a ešte menšie „ultrajemné“ častice (priemer 100 nanometrov) – ktoré môžu zhoršiť dýchacie problémy. Preto by sa malo variť jedlo v riadne vetranom priestore. Ak ucítite nepríjemný zápach, treba ihneď otvoriť okno. 

Avšak varenie priamym spaľovaním paliva produkuje viac škodlivín ako to elektrické. Platí to najmä pri varení s drevom alebo dreveným uhlím, čo je bežné v rozvojovom svete (jeden z dôvodov, prečo milióny indických žien trpia dýchacími problémami), ale platí to aj pre plyn!

Výskum naznačuje, že varenie na plyne produkuje asi dvakrát toľko PM2,5 ako elektrické. Produkuje tiež oxidy dusíka (NOx), vrátane oxidu dusíka (NO) a oxidu dusičitého (NO2), oxidu uhoľnatého (CO) a formaldehydu (CH2O alebo HCHO). Všetky tieto znečisťujúce látky predstavujú zdravotné riziká, ak nie sú správne riadené.

CO je neviditeľný plyn bez zápachu, ktorý pri dostatočne vysokých koncentráciách spôsobuje závraty, bolesti hlavy, únavu, dezorientáciu a nakoniec smrť. Hoci výskum zistil, že prítomnosť plynových sporákov v domácnosti je jedným zo zdrojov zvýšeného rizika otravy CO, vo všeobecnosti sa to stane len vtedy, keď niečo nie je v poriadku a nefunguje. Patrí sem napríklad slabo vetraný priestor, dlhšie zapnutý horák a pod. U priemerných ľudí príznaky začínajú okolo 70 častíc na milión (ppm).

Vplyv na zdravie

Výskum ukazuje, že i nízka hladina CO môže zhoršiť kardiovaskulárne ochorenia u ľudí s ischemickou chorobou srdca a iných zraniteľných skupín obyvateľstva. 

„V domácnostiach bez plynových sporákov sú priemerné hladiny CO len medzi 0,5 a 5 ppm,“ uvádza sa v správe. "Domy s plynovými sporákmi, ktoré sú správne nastavené, sú často medzi 5 a 15 ppm, zatiaľ čo hladiny v blízkosti zle nastavených sporákov môžu byť dvakrát vyššie: 30 ppm alebo viac."

A potom je tu NO2, jedna z najznámejších znečisťujúcich látok. Výskum EPA ukazuje, že vystavenie NO2 – dokonca aj malé zvýšenie pri krátkodobej expozícii – zhoršuje dýchacie problémy, najmä astmu, a to najmä u detí.

Majitelia PLYNOVÝCH sporákov by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neexistuje žiadna norma EPA pre NO2 v interiéri, ale norma pre dlhodobú vonkajšiu expozíciu je 53 častíc na miliardu (ppb). Účinky však boli zdokumentované pri oveľa nižších expozíciách. Štúdia z roku 2013 týkajúca sa vnútorného NO2 zistila, že u detí s astmou „každé zvýšenie expozície NO2 o 5 ppb nad hranicu 6 ppb“ viedlo k merateľnému zvýšeniu sipotu a závažnosti astmy. Najnovší výskum EPA dokonca spájal dlhodobú expozíciu NO2 s „kardiovaskulárnymi účinkami, cukrovkou, horšími pôrodnými výsledkami, predčasnou úmrtnosťou a rakovinou“. Aby toho nebolo málo, dokonca sa opakujúca expozícia NO2 spája so zníženou kognitívnou výkonnosťou, najmä u detí. Štúdia z roku 2009 rak dospela k záveru, že „vystavenie znečisteniu ovzdušia z vnútorných plynových spotrebičov v ranom veku môže byť negatívne spojené s neuropsychickým vývojom počas prvých 4 rokov života, najmä medzi geneticky náchylnými deťmi“.

Zaujme vás: Preč so ZÁPACHOM po vyprážaní: Účinný TRIK, ako ho ODSTRÁNIŤ v priebehu niekoľkých minút!

Pomôže vetranie

Keď sa David Lu, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Clarity, spoločnosti zaoberajúcej sa monitorovaním znečistenia vonkajšieho ovzdušia, počul o výskume znečistenia vnútorného ovzdušia, urobil jeden pokus priamo u seba doma. 

"Počas hodiny, keď som varil a piekol na plynovom sporáku, koncentrácie NO2 vystrelili na takmer 200 ppb. Hoci potom klesli, priemerne sa pohybovali od 140 ppb do 150 ppb v priebehu hodiny (Svetová zdravotnícka organizácia odporúča 106 ppb)," uvádza odborník. 

Lu hovorí, že koncentrácie boli nižšie, keď zvýšil ventiláciu v miestnosti. Pri varení máva vždy otvorené okno aj dvere. 

Ako hovorí EPA, plyn uvoľňuje celé množstvo toxických chemikálií, vrátane vyššie uvedených PM2,5, NO2, CO, formaldehydu a ďalších. Výskum zistil, že všetky tieto chemikálie jednotlivo majú negatívny vplyv na zdravie. To, ako presne ovplyvňujú dýchacie systémy u detí, nie je ešte presne isté.

V správe sa však uvádza, že „metaanalýza, ktorá skúmala súvislosť medzi plynovými sporákmi a detskou astmou, zistila, že deti v domácnostiach s plynovými sporákmi majú o 42 percent zvýšené riziko, že budú mať príznaky astmy, čo je o 24 percent zvýšené riziko vôbec a celkovo o 32 percent zvýšené riziko celoživotnej astmy.“

Záver je teda jednoznačný. Ak varíte na plynovom sporáku, vždy majte otvorené okno a dvere a taktiež, ak máte k dispozícii, zapínajte aj digestor. 

Viac o téme: PlynZdravieOvzdušiePlynový sporák
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9