EXPERTI na dlhovekosť varujú: Tento OLEJ na VARENIE zabráni zápalom v tele, olivový to NIE je!

Zdroj: gettyimages.com
2022-04-04 12:00:00

Pokiaľ ide o zdravé oleje na varenie, ten olivový vždy dostane ovácie! Avšak je tu iný typ oleja, rovnako bohatý na živiny, no často prehliadaný.

Odborníci vysvetľujú výhody avokádového oleja, prečo je vynikajúci na varenie a ako súvisí s dlhovekosťou!  

1. Je dobrý pre srdce

Avokádový olej má vysoký obsah tukov prospešných pre srdce, ako sa píše na livestrong.com.

"Mononenasýtené tuky v avokádovom oleji sa spájajú so znižovaním zlého cholesterolu a zvyšovaním toho dobrého," hovorí Katie Doddová, RDN, dietologička, ktorá máva v ambulancii hlavne starších dospelých.

Čítajte tiež: Robte to ako INDOVIA: Ak sa zameráte na TENTO telesný ORGÁN, odhalíte tajomstvo DLHOVEKOSTI

Napríklad, malá štúdia zistila, že nahradenie masla za avokádový olej zlepšilo celkový cholesterol, LDL cholesterol, hladiny triglyceridov a inzulín, podľa hodnotenia v júni 2019 v Molecules​.
Nehovoriac o tom, že mononenasýtené tuky v avokádovom oleji, ktoré chránia srdce, tiež pomáhajú kontrolovať krvný tlak, hovorí Jennifer Bruningová, RDN, dietologička s odbornými znalosťami v oblasti výživy pre starších dospelých a hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky.

Ako vieme, zdravé srdce môže zlepšiť dlhovekosť a predĺžiť kvalitu života.

2. Pomáha v boji proti voľným radikálom

"Avokádový olej je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a bránia im spôsobovať škodlivý zápal," hovorí Bruningová.

Štúdia v časopise Molecules z júna 2019 tiež zaznamenala pokles C-reaktívneho proteínu (CRP) a interleukínu-6, dvoch markerov zápalu. To je obzvlášť dôležité pre dlhovekosť, pretože chronický zápal prispieva k mnohým chorobám, ako sú srdcové choroby, mozgová príhoda, rakovina, cukrovka, obezita a ďalšie.

3. Podporuje zdravie očí

Avokádový olej je bohatý na karotenoid (pigment) nazývaný luteín, ktorý má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, hovorí Bruningová. Navyše, luteín je spojený so zdravím očí.

Malá štúdia z augusta 2017 v Nutrients odhalila, že starší dospelí, ktorí jedli avokádo denne počas šiestich mesiacov, zaznamenali 25-percentné zvýšenie hladín luteínu v očiach. Keď sa blížite k svojim zlatým rokom, ochrana zdravia očí je kľúčová, pretože vek prináša zvýšené riziko určitých očných chorôb, tvrdí Americká akadémia oftalmológie (AAO).

4. Podporuje zdravie mozgu

Avokádový olej je tiež úžasný pre váš mozog. Zdravé tuky ovocia si opäť zaslúžia uznanie.
Je to preto, že "mononenasýtené tuky podporujú zdravý prietok krvi," hovorí Bruningová. Vaša krv poskytuje vášmu mozgu kyslík a živiny, ktoré potrebuje na optimálne fungovanie. A čo viac, antioxidanty sú tiež známe tým, že pomáhajú chrániť mozog pred oxidačným stresom. Štúdia z Nutrients z augusta 2017 zistila, že konzumácia avokáda zvyšuje hladiny luteínu v mozgu, čo vedie k zlepšeniu kognitívnych funkcií (vrátane pamäte a zručností pri riešení problémov) u dospelých, starších ako 50 rokov.

5. Zvyšuje vstrebávanie dôležitých živín

Zdravé tuky v avokádovom oleji tiež umožňujú telu lepšie absorbovať ďalšie základné živiny.

Tu je dôvod, prečo: "Tuk pomáha pri vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch, vrátane vitamínov A, D, E a K," hovorí Bruningová.

Navyše, karotenoidy, ako luteín, sa tiež lepšie vstrebávajú spolu s tukom v strave. Čím viac živín vaše telo prijme, tým bude zdravšie.

6. Má vysoký bod dymu

"Hodnota dymu avokádového oleja je 520 stupňov Fahrenheita, čo je viac ako u väčšiny rastlinných olejov vrátane olivového oleja," hovorí Doddová.

To znamená, že sa môže zahrievať pri vysokých teplotách bez toho, aby produkoval toxické výpary a voľné radikály. ICYDK, „bod dymu“ označuje teplotu, pri ktorej olej začína horieť a oxidovať. Keď olej začne dymiť, "molekuly tuku sa rozložia a uvoľní sa glycerol a voľné mastné kyseliny (FFA)," hovorí Bruningová.

„Nielenže to môže spôsobiť, že vaše jedlo bude horkejšie, ale pri rozklade glycerolu vznikajú oxidačné vedľajšie produkty, ktoré môžu poškodiť vaše zdravie,“ vysvetľuje.

Ktorý olej si vybrať? 

Pravdepodobne ste už videli štítky vychvaľujúce avokádový olej - „extra panenský“, „panenský“ alebo „čistý“, resp. "pure". Ako si vybrať? 

  • Extra panenský: "Extra panenský sa vzťahuje na avokádový olej z vysokokvalitného ovocia, extrahovaný pri nízkej teplote bez chemických rozpúšťadiel," prízvukuje Bruningová. Má zvyčajne výraznú zelenú farbu, čo znamená, že pravdepodobne obsahuje viac karotenoidov.
  • Panenský: "Panenský avokádový olej pochádza z o niečo menej dokonalého ovocia (ale spracováva sa podobne ako extra panenský)," hovorí Bruning.
  • Čistý: Čistý avokádový olej nie je určený kvalitou ovocia. Je len odfarbený, zbavený zápachu a má jemnú chuť.

Napriek tomu, z hľadiska mastných kyselín by nemal byť veľký rozdiel medzi rôznymi typmi avokádového oleja. Inými slovami, všetky sa môžu pochváliť zdravotnými výhodami! Takže pokojne experimentujte s rôznymi druhmi avokádového oleja pre rôzne príchute a použitia, aby ste zistili, ktorý z nich máte najradšej.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia dlhovekosť avokádový olej

2022-04-04 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia