Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

TRIK so SVALMI, vďaka ktorému budete SPAŤ ako bábätko: Kvalitný poobedný ŠLOFÍK na počkanie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chcete si kvalitne poobede zdriemnuť? Ponapínajte si svaly tela pred tým, ako sa uložíte na spánok. Podľa vedcov z Kalifornie práve tento trik spôsobí, že budete spať ako bábätko.

Napínanie a uvoľňovanie svalových skupín spôsobuje hlbší spánok. Podľa vedcov z Kalifornie je dokonca účinnejšie ako relaxačná hudba! Z ich výskumu vyplynulo, že ľudia, ktorí zámerne napínali a potom uvoľňovali svaly pred odpočinkom, mali o 125 percent hlbší spánok v porovnaní s tými, ktorí relaxovali pri hudbe, ako sa píše sa to na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: ZÁHADA vyriešená: Pravý DÔVOD, prečo dlhoroční FAJČIARI nedostanú RAKOVINU pľúc

Lepšie ako meditácia

Tím z Kalifornskej univerzity, Irvine a Princetonskej univerzity skúmal reakcie 50 ľudí, ktorí si zvykli zdriemnuť poobede. Polovica z nich si po dobu 10 minút naťahovala svaly, zvyšní počúvali meditačnú hudbu. Výskumníci zistili, že tieto dve skupiny vykazovali rôzne vzorce rytmu spánku v mozgu. 

„Zistili sme, že tí, ktorí si pred spaním naťahovali svaly, vykazovali od začiatku väčšiu aktivitu pravostranného spánkového mozgového rytmu, ktorá sa prejavuje dobrým odpočinkom,“ konštatovala vedúca autorka štúdie, doktorka Katharine Simonová.

Ako vysvetlila, mozgové vlny môžu byť ukazovateľom toho, koľko regeneračného spánku potrebuje mozog. 

TRIK so SVALMI, vďaka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Spozorovali sme, že naťahovanie svalov pred zdriemnutím podporilo regeneračné potreby účastníkov a uviedlo ich do hlbšieho spánku,“ uviedla. 

Ako dodala, mozog sa tak nemusel sústrediť len na obnovu pamäte a emocionálneho zdravia, ale aj na kvalitu odpočinku.

Rady nad zlato

Podľa nej existuje množstvo rád, ako dobre zaspať. Od relaxácie, meditačného cvičenia, vyhýbania sa elektronickým zariadeniam, ale aj takých rád, ako by mala vyzerať izba, v ktorej spíte. Na internete však tiež nájdete tipy, ktoré vás naučia, ako správne napnúť sval po dobu 10 sekúnd a následne ho uvoľniť. 

„Náš výskum ukazuje, že jednotlivci sa môžu ľahko zapojiť do predspánkovej svalovej relaxácie. Tá spôsobí, že zdriemnutie bude naplnené hlbokým spánkom, čo prospeje ich celkovému zdraviu a kognícii,“ uzavrela Simonová.

Viac o téme: ZdravieSpánokZdriemnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9