Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvláštny JAV u muža po mŕtvici: ČIERNY jazyk s CHĹPKAMI sa môže týkať týchto ľudí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeden muž prišiel na kožné oddelenie s jedným, na prvý pohľad, bizarným zdravotným problémom. Vyzerá až nechutne, no pritom sa môže vyskytnúť u viacerých! Čo môže spôsobiť čierny jazyk s chĺpkami?

Podľa správy z JAMA Dermatology jedného dňa muž vo veku 50 rokov ukázal lekárom v Indii tenké, predĺžené, čierne vlákna, ktoré vytvárali vzhľad chlpatého povrchu na jazyku. Jednoducho povedané, mal čierny jazyk s chĺpkami po tom, čo prekonal mozgovú príhodu, ako sa píše na sciencealert.com

Čítajte tiež: Na RUKÁCH spoznáte vysoký CHOLESTEROL: 3 nezvyčajné SIGNÁLY priveľa tukovej látky v krvi!

Nie je až taký nevšedný

Muž mal ľavostrannú slabosť po mozgovej príhode pred tromi mesiacmi a dodržiaval diétu, kedy jedával pyré alebo jedlá v podobnej pudngovej konzistencii, ako uviedli lekári v správe zverejnenej v stredu. Hrubý čierny povlak pokrýval väčšinu jeho jazyka asi dva týždne, pričom sa nenachádzal na bokoch jazyka a tiež na strednej časti.

Lekári diagnostikovali tento stav ako čierny jazyk s chĺpkami alebo inak povedané lingua villosa nigra. Ide o neškodný stav a hoci mnohí o ňom zrejme ešte nepočuli, nie je až takou raritou! Chlpatý jazyk sa vyskytuje asi u 13 percent populácie, ako upozorňuje Americká akadémia ústnej medicíny.

FOTO: screenshot sciencealert.com
Zobraziť galériu (2)
FOTO: screenshot sciencealert.com  (Zdroj: screenshot sciencealert.com)

Indickí dermatológovia uviedli, že sa častejšie vyskytuje u ľudí na strave, kedy jedia veľa jedla s konzistenciou, ako je pyré. Vytvára sa kvôli nedostatku stimulácie hornej časti jazyka, čo vedie k nahromadeniu proteínu nazývaného keratín. Výsledkom je, že kónické výbežky pokrývajúce jazyk, nazývané filiformné papily, sa predlžujú a vytvárajú na vrchu jazyka chlpatý vzhľad. Medzi ďalšie predisponujúce faktory patrí: zlá ústna hygiena, fajčenie, oxidačné ústne vody, perorálne antibiotiká, nadmerné pitie kávy alebo čaju a stavy, ktoré potláčajú imunitný systém, ako je HIV alebo rakovina.

Závisí od baktérií

Tento stav sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku, ale podľa Národných inštitútov zdravia sa to stáva častejšie u starších ľudí. Čierny chlpatý jazyk sa môže javiť ako hnedý, žltý alebo zelený, ako aj čierny, v závislosti od baktérií a húb, ktoré môžu prerásť na povrchu, ako aj od iných anaeróbnych baktérií, ktoré fermentujú častice potravy zachytené v papilách. Sú to tie anaeróbne baktérie, ktoré dodávajú jazyku čierny vzhľad.

Čierny chlpatý jazyk sa zvyčajne zlepší čistením jazyka zubnou kefkou alebo použitím škrabky na jazyk. U tohto pacienta sa stav upravil po 20 dňoch „správnou očistou“, povedali lekári.

Viac o téme: ZdravieJazykMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9