Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pre mnohých bežný PROBLÉM, v skutočnosti dôvod na OBAVY: SPOTENÉ dlane ako VÝSTRAŽNÉ znamenie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spotené dlane nie sú nič príjemné a sú často dôvodom sociálnej izolácie. Mnohí sa za tento problém hanbia. Čo je v skuitočnosti za nadmerne aktívnymi potnými žľazami na dlaniach?

Potíme sa neustále, no ak je potu priveľa, nastáva problém. Ako sa píše na livestrong.com, príčin môže byť niekoľko - od bežných ochorení až po tie závažnejšie.

Na príčine môže byť aj nesprávne zvolená strava,“ konštatovala dermatologička Young McMahanová.

Zvyčajne stačí len úprava jedálnička. V iných prípadoch je podľa nej potrebná návšteva lekára, ktorý na základe testov zistí príčinu. Prečo sa vám môžu potiť ruky?

Čítajte tiež: CUKOR je v tom NEVINNE: Odborník upozorňuje, prečo by ste sa ho NEMALI vzdávať!

Ste v strese alebo trpíte úzkosťou

Keď napätie začne stúpať, je normálne, že vaše srdce bije rýchlejšie, dýchanie sa zrýchľuje a dlane sú vlhké. Úzkosť aktivuje v tele režim "bojuj alebo uteč". Je to spôsob, ako sa chrániť. 

„Výsledkom môžu byť prirodzené telesné reakcie vrátane spotených dlaní," vysvetlila psychologička Morgan Levyová.

Ako uviedla, jeden z najlepších domácich trikov, ako sa zbaviť vlhkých rúk je zhlboka sa nadýchnuť.

„Položte si jednu ruku na brucho a druhú na hrudník, pomaly sa nadýchnite a potom vydýchnite. Opakujte dovtedy, kým sa neupokojíte,“ povedala.

Je za tým hyperhidróza

Hyperhidróza je stav charakterizovaný nadmerným potením, ktoré nie je vyvolané teplom, či cvičením. Často postihuje dlane, ale môže zasiahnuť aj chodidlá alebo tvár. Potenie sa zvyčajne vyskytuje na oboch stranách dlaní a môže sa zhoršiť stresom alebo úzkosťou. 

Pre mnohých bežný PROBLÉM,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„U ľudí s hyperhidrózou sa môžu tvoriť svrbiace, začervenané vyrážky z nahromadeného potu a kvasiniek na koži,“ konštatovala doktorka McMahanová.

Ako dodala, často zaberie používanie antiperspirantu na predpis, ktorý možno aplikovať aj na dlane. Ak nezaberá, lekár môže predpísať rôzne perorálne lieky alebo terapie, ako je ionoforéza alebo injekcie botoxu. V závažných prípadoch je potrebný chirurgický zákrok na odstránenie alebo deaktiváciu nadmerne aktívnych potných žliaz.

Máte nízku hladinu cukru v krvi

Zdá sa vám, že sa vám dlane potia niekoľko hodín po konzumácii jedla? Ak sú sprevádzané pocitmi hladu, slabosti, chvenia alebo závratov, môžete mať čo do činenia s reaktívnou hypoglykémiou alebo nízkou hladinou cukru v krvi. Problém sa často vyskytuje u ľudí s cukrovkou. V takom prípade treba navštíviť lekára, ktorý zmení liečbu a upraví dávky inzulínu. Tí, ktorí cukrovku nemajú, ale trápi ich nízka hladina cukru, by mali jesť častejšie za deň menšie porcie. Ich strava by mala byť bohatá na jedlá s obsahom vlákniny a bielkovín, obmedziť by mali rafinované sacharidy.

Nadmerne aktívna štítna žľaza

Príčinou spotených dlaní môže byť aj hypertyreóza. Ide o ochorenie štítnej žľazy, ktorá začne produkovať príliš veľa hormónu tyroxínu. Postihnutému je stále teplo, nadmerne sa potí, má rýchly alebo nepravidelný srdcový tep, pociťuje úzkosť alebo podráždenosť, má problémy so spánkom, trasie sa a chodí častejšie na záchod. Lieky na štítnu žľazu a beta-blokátory pomáhajú vrátiť produkciu tyroxínu do rovnováhy.

Prechádzate menopauzou

Pokles estrogénu spôsobuje množstvo neželaných účinkov. Jedným z najbežnejších sú návaly horúčavy, kedy sa telo náhle zahreje alebo začervená sa a spotí sa. Ženy sa najčastejšie potia na hrudníku, krku a tvári, ale návaly tepla môžu spôsobiť aj spotené dlane. Nosenie priedušných vrstiev, spánok v chladnej spálni a vyhýbanie sa ostatným spúšťačom pomáha udržať pot pod kontrolou.

Užívate liek

Niektoré lieky používané na liečbu depresie, demencie, Parkinsonovej choroby a chronickej bolesti môžu spôsobiť sekundárnu hyperhidrózu. Ak ste začali brať niektorý z týchto liekov a všimli ste si, že sa vám začali potiť dlane, mali by ste o tom informovať lekára. Problém s potením môže zastaviť úprava dávky alebo vyskúšanie iného medikamentu.

Máte infekciu

V zriedkavých prípadoch môže byť nadmerné potenie príznakom závažnej bakteriálnej infekcie, ako je tuberkulóza alebo sepsa. Obe ochorenia môžu človeka ohroziť na živote, takže vyžadujú okamžité lekárske ošetrenie.

Pre mnohých bežný PROBLÉM,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zriedkavé ochorenia

Spotené dlane majú často príčinu, ktorá je jednoduchá a ľahko riešiteľná. V ojedinelých prípadoch môže byť na vine malária, určité neurologické stavy alebo niektoré druhy rakoviny. Navštívte svojho lekára a opíšte mu všetky príznaky, ktoré ste si na sebe všimli, aby mohol vykonať správne testy a stanoviť diagnózu.

Kedy treba navštíviť lekára?

Problém so spotenými dlaňami sa dá často vyriešiť zmenou životného štýlu. Podľa dermatologičky McMahanovej by ste lekársku pomoc mali vyhľadať v týchto prípadoch:

  • nadmerné potenie nemizne
  • závažnosť alebo frekvencia potenia sa zmenila
  • spotené ruky ovplyvňujú vašu každodennú rutinu, alebo vám spôsobujú sociálne alebo emocionálne utrpenie
  • ak je potenie sprevádzané bolesťou na hrudníku, nevoľnosťou alebo závratmi
Viac o téme: PotZdravieRukyPrevenciaDlane
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9