Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ak žijete s POZITÍVNYM v domácnosti, nemusíte sa nakaziť OMIKRONOM: Prečo to tak je?

(Zdroj: gettyimages.com)

Oproti ostatným variantom nového koronavírusu je tento oveľa infekčnejší. Ako je teda možné, že sa niektorí nenakazia omikronom napriek tomu, že strávili nejaký čas s pozitívnou osobou v jednej domácnosti?

Hoci vášmu bratovi vyšiel pozitívny test na omikron, to ešte nemusí automaticky znamenať, že to čaká aj vás. 

Ako sa Kyle Byrnes priznal pre portál nzherald.co.nz, bol prekvapený, keď celé obdobie izolácie strávil so svojou Covid-pozitívnou partnerkou bez toho, aby bol sám pozitívny. Pritom asi štyri dni spolu zdieľali jednu spálňu, zatiaľ čo jeho partnerka mala mierne príznaky choroby. Následne Kyle trávil čas aj v iných častiach domu, no stále bol s partnerkou v kontakte. Rátal teda s tým, že čoskoro sa nakazí. Treba ešte dodať, že obaja mali posilňovaciu vakcínu. 

Čítajte tiež: Stimuluje osídlenie HELIKOBAKTERA: Tento druh ZELENINY narúša ochranu ŽALÚDKA

Génmi proti Covidu

Tento 26-ročný muž je jedným z mnohých Austrálčanov, ktorí zdieľali to šťastie, že sa nenakazili Covidom od kontaktov v domácnosti, napriek tomu, že omikron je vysoko nákazlivý kmeň vírusu.

Profesor Tony Cunningham, ktorý je lekárom, špecializujúcim sa na infekčné choroby a klinický virológ na University of Sydney, povedal, že k tomuto scenáru prispieva mnoho faktorov. Netýkajú sa však iba Covidu.

„Ak sa v rodine objavil omikron, ktorým sa nenakazil každý člen, môže to byť spôsobené úrovňou imunity osoby, ktorá vírus dostala. Vírus nakazil danú osobu a následne bol zničený. Taktiež v tom môže hrať úlohu imunita člena, ktorý sa nenakazil. Pravdepodobne má jeho telo proti nemu prirodzené obranné látky, alebo za to môže jednoducho šťastie. Má správne gény, ktoré zabránili nákaze," vysvetľuje profesor. 

Ako ďalej odborník dodáva, u tých, ktorí sú zaočkovaní proti Covidu, je podobná reakcia vyššia, pričom najmenšia šanca na nákazu je vtedy, ak majú tri dávky vakcinácie za sebou. Neinfekčný partner bude mať tiež rôzne úrovne imunity a bude viac chránený posilňovacou dávkou alebo, ak už mal vírus.

Ako je to s úrovňou ochrany? 

Samozrejme, povaha prenosu je faktorom ako pri každom víruse. Čo sa týka spomínaných "šťastných" génov, medzinárodný tím vedcov v súčasnosti skúma genetickú rezistenciu voči Covidu. Dúfa sa, že identifikácia génov chrániacich týchto jedincov (tých, ktorí sa môžu narodiť prirodzene odolnými), by mohla viesť k vývoju liekov blokujúcich vírusy, ktoré by chránili ľudí pred Covidom a zabránili im v prenose infekcie.

Keď sa pozrieme na ochranu, ktorú vakcína poskytuje, dvaja ľudia, ktorí boli očkovaní v rovnakom čase, nemusia mať rovnakú úroveň ochrany. Rovnako je to aj s imunitou po vyliečení z vírusu.

Cunninghamov kolega, profesor Stuart Tangye povedal pre ABC, že zdravotná politika na úrovni populácie sa spolieha na pravidlo priemerov: "Hoci hovoríme o znížení protilátok približne po piatich mesiacoch, ide len o priemer... U niektorých ľudí to budú dva mesiace, u iných to bude 12 mesiacov," povedal.

Lekár pre infekčné choroby a mikrobiológ profesor Peter Collignon z Austrálskej národnej univerzity nedávno pre news.com.au vysvetlil, že osoba s oslabenou imunitou môže prenášať vírus pomerne dlho, ale vo všeobecnosti ľudia prestanú mať vysoké hladiny vírusu veľmi rýchlo.

"Je to ťažšie, keď sú príznaky asymptomatické, ale zvyčajne máte prejavy asi deň, urobte si test a potom vaša infekčnosť pomerne rýchlo klesne tri až štyri dni po tom," povedal.

Očakáva sa, že prevažnú väčšinu do siedmich dní ľudia nebudú mať žiadny vírus alebo budú mať veľmi nízke hladiny.

Viac o téme: KoronavírusCovid-19Omikron
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9