CUKOR je v tom NEVINNE: Odborník upozorňuje, prečo by ste sa ho NEMALI vzdávať!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-28 12:30:00

Mnoho ľudí je presvedčených, že cukor je zlý a treba sa mu vyhýbať. Týka sa to najmä tých, ktorí trpia na cukrovku, alebo držia diétu. Netreba ho však zatracovať, telo ho potrebuje!

Ľudia odjakživa túžili po sladkých pokrmoch, aby získali živiny potrebné na prežitie. Denný prísun vitamínov, minerálov a vlákniny je potrebný, pretože si ich naše telo nedokáže vyrobiť. Ako sa píše na sciencealert.com, najlepším zdrojom týchto látok pre našich dávnych predkov bolo sladké, zrelé, lahodné ovocie. 

Čítajte tiež: PRAVIDLO pri používaní DEODORANTU, o ktorom vie málokto: Toľkoto ŤAHOV po koži treba spraviť!

„A presne to je skvelým zdrojom zdravého cukru, takže sa ho netreba zriekať pri žiadnej diéte,“ konštatovala odborná asistentka z Morehouse School of Medicine Jennifer Rookeová.

Ovocie totiž obsahuje fytonutrienty a antioxidanty, chemikálie, ktoré produkujú iba rastliny. Vďaka nim sú silným spojencom v boji s rakovinou a ochoreniami srdca.

Rafinované zlo

To, čo ľudskému zdraviu škodí, sú rafinované cukry - vysoko spracované a zbavené všetkých živín okrem kalórií. Predstavujú koncentrovanú formu uhľohydrátov. Potravinársky priemysel vyrába rafinované cukry v mnohých formách. Najbežnejšie sú kryštály sacharózy, ktoré poznáme ako stolový cukor a kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, ktorý sa nachádza v mnohých spracovaných potravinách a sladených nápojoch. Ak neustále uspokojujete svoju chuť na sladké potravinami, ktoré obsahujú rafinovaný cukor, prichádzate o živiny, ktoré potrebujete. Tento deficit môže časom vytvoriť začarovaný kruh prejedania sa, ktorý vedie k obezite a zdravotným problémom, ktoré súvisia s nadváhou. Tí, ktorí jedia viac ovocia, bývajú chudší.

Cukor nemôže za cukrovku

Niektorí si mylne spájajú cukor s vznikom diabetes 2. typu. Domnievajú sa, že ju spôsobuje práve jeho konzumácia. Tento mýtus vedie k zameraniu sa na znižovanie hladiny cukru v krvi a k počítaniu sacharidov, pričom sa ignoruje skutočná príčina, a to progresívna strata funkcie beta buniek pankreasu. Pri diagnóze môže pacient stratiť 40 až 60 percent buniek, ktoré sú zodpovedné za produkciu inzulínu. Je to hormón, ktorý riadi, koľko glukózy je v krvnom riečisku tým, že blokuje produkciu glukózy v pečeni a ženie ju do tukových a svalových buniek.

Strata funkcie beta buniek znamená, že sa nevytvára dostatok inzulínu, čo vedie k vysokým hladinám glukózy v krvi, ktoré sú charakteristické pre diabetes 2. Beta bunky majú nízke hladiny antioxidantov a sú náchylné na napadnutie voľnými radikálmi. Antioxidanty v ovocí ich však môžu chrániť. Vedci zistili, že ich konzumácia znižuje riziko cukrovky 2. typu, pričom najnižšie riziko majú tí, ktorí jedia viac bobuľového ovocia.

Detoxikácia od cukru

Ľudia, ktorí sa zaujímajú o chudnutie a zlepšenie zdravia, sa často pýtajú, či by si mali urobiť cukrový detox. 

Podľa mňa je to strata času, pretože cukor zo stravy nie je možné vylúčiť,“ konštatovala Rookeová.

Nízkosacharidové diéty môžu podľa nej viesť k strate hmotnosti, ale na úkor zdravia. Výrazné zníženie sacharidov sa spája s nedostatkom živín a vyšším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny. Málo vlákniny zas spôsobuje zápchu. Vylúčenie potravín, sladených rafinovaným cukrom, je najlepší spôsob ako schudnúť. Jedálniček by mal obsahovať viac ovocia a zeleniny. 

„Keď sa zbavíte rafinovaného cukru, pravdepodobne zistíte, že vaše chuťové poháriky budú citlivejšie, dokonca ocenia prirodzenú sladkosť ovocia,“ dodala na záver.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie cukor prevencia

2022-01-28 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia