Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Podľa POTU spoznáte PROBLÉM v tele: Závažný STAV sa môže UKÁZAŤ na telesnej tekutine

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Potenie je úplne prirodzené, bez tejto schopnosti by sme sa prehriali a hrozil by kolaps. Telo sa takto zbavuje škodlivín, takže ide o spôsob detoxikácie. Čo všetko môže prezradiť táto telesná tekutina?

Pot je až z 98 percent tvorený vodou, pričom zvyšok predstavujú minerálne látky, aminokyseliny a močovina. Priemerný človek ho ročne vypotí viac ako tisíc litrov. Samozrejme, je to individuálne a závisí aj od jeho hmotnosti, jedálnička a pohybovej aktivity. Ako uvádza portál brightside.me, potenie pomáha vyrovnávať našu telesnú teplotu. Jeho vylučovaním reaguje nielen na teplo a záťaž, ale aj na hormonálne zmeny, ktoré v tele prebiehajú, emócie, stres či štipľavé jedlá. V závislosti od toho sa môžeme potiť viac a meniť sa môže aj jeho aróma. Čo ste o pote ešte zrejme nevedeli?

Čítajte tiež: Tesné NOHAVICE vás môžu dohnať na OPERÁCIU: Zasiahnuté sú aj PĽÚCA!

1. Slaný pot

Rovnako ako slzy aj pot je slaný. Ak je ho však príliš, že vás z neho pália oči a štípu otvorené rezné rany, potom je to znak toho, že vám chýba sodík. Aby bolo telo zdravé, potrebuje byť hydratované. A práve keď trpí nedostatkom tohto stopového prvku, chýba mu hydratácia. Aby ste jej predišli, mali by ste piť iontové nápoje obohatené o elektrolyty. Zabránite tak aj tvorbe slaného potu.

2. Ledva sa potíte

Telo každého človeka je iné. Niektorí sa potia viac, iní menej. Avšak ako pri všetkom, extra veľa či príliš málo niečoh, zvyčajne nebýva dobrým znamením. Ak sa počas horúcich letných dní alebo pri jazde na bicykli takmer nepotíte, znamená to, že vaše potné žľazy nefungujú dobre. Ide o vážny stav nazývaný anhidróza a môže postihnúť celé telo. Vedie k prehriatiu, vyčerpaniu z tepla a úpalu, dokonca vás môže ohroziť na živote.

3. Nadmerné potenie

Sú aj takí, ktorí sa potia nadmerne a dokážu „prepotiť“ tričko. Väčšinou to zostáva nepovšimnuté. Nadmerné potenie sa nazýva hyperhidróza a môže sa vyskytnúť aj počas chladného počasia bez akéhokoľvek dôvodu. Stáva sa to aj ženám počas menopauzy.

Podľa POTU spoznáte PROBLÉM
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettymages.com)

Niekedy to môže byť nebezpečné. Ak sa nadmerne potíte hlavne počas spánku, alebo cítite tlak na hrudi počas potenia, potom by ste mali navštíviť lekára. Nemusí hneď ísť o nič vážne, ale malo by to byť pod kontrolou.

4. Zapáchajúci pot

Ak si myslíte, že pot zapácha, budete prekvapení. V skutočnosti nemá žiadnu arómu. Keď sa však baktérie z pokožky s ním zmiešajú, začne zapáchať. Ak sa k tomu pridá stres, aróma môže byť veľmi nepríjemná. Existujú dva typy potu, ktorý pochádza z rôznych žliaz. Ekrinné žľazy sa nachádzajú po celom tele a majú termoregulačnú funkciu. Pot je väčšinou bezfarebný a bez zápachu. Ten, ktorý produkujú apokrinné žľazy, môže zapáchať a zostávajú po ňom aj žlté škvrny. Nájdeme ich v podpazuší, v oblastí genitálií a vlasov. Ak dodržujete hygienu a používate antiperspirant, nemáte sa čoho obávať. Nezabúdajte, že aj strava, ktorú konzumujete, môže spôsobiť nadmerné potenie.

5. Tehotenský pot

Počas tehotenstva majú ženy tendenciu potiť sa viac ako zvyčajne. Telo totiž začne meniť pach ešte skôr, ako žena zistí, že v nej rastie potomok. Je to preto, že v tele stúpa prísun krvi, aby sa k dieťaťu dostal kyslík aj výživa. Netreba sa však ničoho obávať, každodenná hygiena, pitie dostatočného množstva vody, vyhýbanie sa korenistým jedlám a nosenie voľného oblečenia zaručia, že sa tehotná žena bude potiť menej.

Viac o téme: PotZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9