Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako UVOĽNIŤ nos bez kvapiek do niekoľkých MINÚT: NADÝCHNITE sa poriadne!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa vám upchá nos, nastanú chvíle nervozity, nepohodlia a nepríjemných stavov. Ak ide o sprievodný jav prechladnutia, nechýba kýchanie a vreckovky po ruke. Našťastie však existujú domáce triky, ktoré vás za krátky čas zbavia tejto mrzutosti.

Každý pozná ten nepríjemný pocit, keď vám od upchatého nosa duní v hlave. Na príčine môže byť infekcia, aleboalergia. Prejavuje sa kýchaním, smrkaním, pocitom plného nosa a tvorbou nadmerného množstva sekrétu, ako sa píše na brightside.me

Väčšina ľudí siahne po dekongestívach, čo sú nosové kvapky a spreje, ktoré znižujú opuch krvných ciev v nose a tým pomáhajú otvoriť dýchacie cesty. Často však uľavia len na krátky čas a nesmú sa používať dlhodobo. Pred tým, ako po nich siahnete, vyskúšajte jeden z týchto overených domácich spôsobov, ako si rýchlejšie a efektívnejšie vyčistiť dýchacie cesty. 

Čítajte tiež: ZÁCHRANCOVIA, ktorí spomalia POŠKODENIE buniek v tele: PREČ so ZÁPALOM a demenciou!

1. Spite na boku

Keď máte upchatý nos, vaše dutiny zachytávajú množstvo hlienu, ktorý vám bráni v dýchaní. Preto je dôležité, aby ste počas noci mali hlavu vyššie. Docielite to tak, že si pridáte ďalší vankúš. Mali by ste tiež spať na boku a nie na chrbte. V nose sa tak nebude hromadiť hlien.

2. Doprajte si horúce polievky a čaje

Pitie horúcich tekutín vám síce nepomôže zbaviť sa prechladnutia rýchlejšie, ale aspoň odstránite nepríjemné symptómy. Vedci zistili, že ľudia, ktorí pijú horúce tekutiny namiesto nápojov izbovej teploty, sa cítia oveľa lepšie. Harmanček, zelený čaj, slepačia polievka a horúca voda s citrónom a medom účinne upokoja vaše podráždené sliznice.

3. Použite teplý obklad

Teplý obklad funguje tak, že znižuje zápal vo vašich dutinách a odblokuje dýchacie cesty. Stačí, keď menší uterák namočíte do teplej, ale nie horúcej vody a priložíte si ho na hornú časť nosa a spodnú časť čela. Teplo z obkladu otvorí nosné dierky a umožní vám ľahšie dýchať. Dbajte na to, aby ste obklad nenechali pôsobiť príliš dlho, pretože by ste si mohli spáliť pokožku.

Ako UVOĽNIŤ nos bez
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Vypláchnite si nos konvičkou

Možno to nie je najpohodlnejšie, ale ukázalo sa, že je účinné pri čistení dutín. Stačí sa postaviť nad umývadlo, nakloniť hlavu a pomaly začať vodu nalievať do jednej nosnej dierky, pričom z druhej by mala vytekať aj s nahromadeným hlienom. Môžete použiť destilovanú, alebo prevarenú vodu so štipkou morskej soli.

5. Kúpte si zvlhčovač vzduchu

Studený, suchý vzduch, ktorý je zvyčajne v našich domoch, ešte viac upcháva nos. Zvlhčovač vzduchu uvoľní do miestnosti potrebnú vlhkosť. Najlepšie urobíte, ak ho necháte pustený počas spánku, bude sa vám lepšie dýchať a tiež si lepšie oddýchnete.

6. Inhalujte paru z vriaceho cesnaku

Cesnak je známy svojimi protiplesňovými a antibakteriálnymi vlastnosťami a pri prechladnutí dokáže robiť divy. Môžete ho buď zjesť, alebo uvariť v troche vody a vdychovať jeho paru. Vyhnete sa tak zapáchajúcemu dychu. Aby ste dosiahli čo najväčší efekt, nahnite sa nad hrniec, v ktorom je voda s uvareným cesnakom a prikryte si hlavu uterákom. Nasajete tak viac pary.

7. Jedzte korenené jedlá

Pravdepodobne ste si všimli, že keď zjete niečo pikantné, začne vám tiecť z nosa. V prípade, že váš nos je upchatý, je konzumácia štipľavých a korenistých jedál ideálnym riešením, ako si ho odblokovať. Použiť môžete feferónku, cesnak, kurkumu aj zázvor. Kurkuma vám síce neodblokuje nos, ale má veľmi dôležité protizápalové vlastnosti a bojuje s prechladnutím.

Ako UVOĽNIŤ nos bez
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Inhalujte špecifické esenciálne oleje

Mäta pieporná a eukalyptus sú dve rastliny, ktoré obsahujú mentol, čo je prírodný dekongestant, teda liek na zmiernenie upchatého nosa. Môžete piť čaje, ktoré ich obsahujú, alebo môžete použiť ich esenciálne oleje. Olej z mäty radšej použite na potretie hrudníka. Je ale dosť agresívny, preto ho radšej zmiešajte s iným olejom, napríklad olivovým, alebo kokosovým, aby ste si nespálili pokožku. Eukalyptový olej môžete nakvapkať na bavlnenú vreckovku a nechajte ju počas noci v blízkosti vašej hlavy. Môžete tiež prevariť vodu v hrnci a nakvapkať do nej pár kvapiek. Nechajte chvíľu vychladnúť a naparte sa.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPrechladnutieNádchaUpchatý nos
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9