Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

TUKY sú dôležitejšie, ako si myslíte: Ochránia pred CHOROBOU, z ktorej hrozí OCHRNUTIE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci tuk je stále najobávanejšou zložkou našej potravy, pomaly mnohí prichádzajú na to, že nie je až takým strašiakom ako kedysi. Obzlášť ten "dobrý". Platí to však aj v prípade, ak sa chceme vyhnúť mŕtvici?

Mŕtvica je podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) piatou najčastejšou príčinou smrti v USA. Hoci v posledných 4 desaťročiach došlo k poklesu úmrtnosti na mozgovú príhodu, zostáva hlavnou príčinou dlhodobého fyzického postihnutia a trvalého poškodenia mozgu. To zdôrazňuje dôležitosť jej prevencie!

Čítajte tiež: NEČAKANÝ dôvod POTU na čele: Aj takto telo OZNAMUJE, že mu CHÝBA dôležitý VITAMÍN!

Zdravý životný štýl môže výrazne znížiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Napríklad staršia štúdia naznačuje, že udržiavanie celkového zdravého životného štýlu môže znížiť riziko mŕtvice až o 80%! Štúdia zvažovala faktory životného štýlu, ako je dodržiavanie zdravej výživy, cvičenie, nefajčenie, mierna konzumácia alkoholu a udržiavanie optimálnej hmotnosti.

Hoci zdravá strava je dôležitou súčasťou preventívnych stratégií, ako sa vyhnúť mŕtvici a iným kardiovaskulárnym ochoreniam, iba 22 % jednotlivcov v USA dodržiava odporúčania Americkej asociácie srdca (AHA) pre zdravú výživu. Diétne poradenstvo na zníženie rizika mŕtvice vo všeobecnosti zahŕňa konzumáciu stravy s vysokým obsahom vlákniny, kde patrí zelenina, ovocie, orechy, strukoviny, celozrnné výrobky, hydina a ryby, pričom sa obmedzuje príjem sacharidov, soli a červeného mäsa.

Dôležitá úloha tukov v prevencii

Dlhšiu dobu sa hovorievalo o tom, že je potrebné znížiť spotrebu tukov. Zistilo sa, že nejde práve o najlepšie riešenie. Podľa vedcov totiž konzumácia určitých typov tukov a vôbec celkový príjem týchto látok, môže ovplyvniť riziko mŕtvice.

Viaceré štúdie skúmajúce súvislosť medzi príjmom rôznych typov tukov, ako sú polynenasýtené a nasýtené tuky, a rizikom mŕtvice, priniesli rozporuplné výsledky. Okrem toho len málo štúdií skúmalo, ako tuk z rôznych zdrojov potravy, ako sú mliečne výrobky, mäso a pod, súvisí so zvýšeným rizikom mŕtvice.

Skupina výskumníkov z Harvardskej univerzity T.H. Chan School of Public Health nedávno skúmala súvislosť medzi rôznymi typmi a zdrojmi tukov a rizikom mŕtvice.

TUKY sú dôležitejšie, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Autor štúdie Dr. Fenglei Wang, ktorý pôsobí aj ako postdoktorandský výskumník na Harvardskej univerzite, dodal: „Zistili sme, že vyšší príjem rastlinných tukov a polynenasýtených tukov bol spojený s nižším rizikom mŕtvice, zatiaľ čo vyšší príjem nemliečneho živočíšneho tuku bol spojený s vyšším rizikom. Naše zistenia naznačujú, že pri skúmaní súvislosti medzi príjmom tukov a rizikom mŕtvice je dôležité zvážiť zdroje tuku. Naša štúdia je prvou, ktorá komplexne skúma asociácie celkového tuku, rôznych typov tukov (nasýtené tuky, mononenasýtené tuky, polynenasýtené tuky alebo transmastné kyseliny) a tukov z rôznych zdrojov potravy (zelenina, mliečne výrobky, atď) alebo nemliečne živočíšne potraviny s rizikom mŕtvice.“

Dr. Ka Kahe, profesor na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, ktorý nebol zapojený do štúdie, sa tiež vyjadril: „Súvislosť medzi príjmom tukov a rizikom mŕtvice zostáva kontroverzná. Táto rozsiahla štúdia prináša nový pohľad na tento zložitý problém a naznačuje, že na typoch tukov a ich zdrojoch záleží.

Výsledky budú prezentované na konferencii AHA's Scientific Sessions.

Typy tukov a riziko mŕtvice

Štúdia zahŕňala zozbierané údaje ako súčasť štúdie zdravia sestier (NHS) a následnej štúdie zdravotníckych odborníkov (HPFS). Išlo o údaje o zdravotnom stave a životnom štýle od 73 867 sestier zaradených do NHS a zozbieraných počas obdobia sledovania od roku 1984 do roku 2016. Podobne aj údaje z HPFS pozostávali z podobných informácií zozbieraných od 43 269 mužských zdravotníckych pracovníkov v rokoch 1986-2016.

Účastníci zaradení do štúdie nemali v čase zápisu diagnózu kardiovaskulárneho ochorenia alebo rakoviny. Celkovo 63 % účastníkov boli ženy a 97 % z nich belosi.

Výskumníci zhromaždili údaje o príjme tuku, jeho typu a zdroji pomocou dotazníkov o frekvencii jedla. Účastníci dostávali dotazníky o frekvencii jedla každé 4 roky, počnúc rokom 1984 pre účastníkov NHS a 1986 pre tých, ktorí sa zapísali do HPFS.

TUKY sú dôležitejšie, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci zistili, že 6 189 ľudí malo počas sledovaných období mozgovú príhodu. Prišlo sa na to na základe dát od účastníkov a neskôr to dokonca potvrdil aj lekár. Odborníci najskôr analyzovali súvislosť medzi typom tuku a celkovým rizikom mŕtvice. Zistili, že vyšší príjem živočíšneho tuku z nemliečnych zdrojov má spojenie so zvýšeným rizikom mŕtvice. Naopak, účastníci, ktorí konzumovali viac rastlinných tukov alebo polynenasýtených tukov, mali nižšie riziko.

Vedci potom skúmali vzťah medzi tukom z rôznych zdrojov potravy a rizikom mŕtvice. Zistili, že konzumácia červeného mäsa a spracovanej podoby súvisí so zvýšeným rizikom, zatiaľ čo príjem rastlinných olejov je spojený s nižším.

Konzumácia nasýtených tukov však nebola spojená so zvýšeným rizikom mŕtvice. Dr. Wang zdôraznil, že ďalšie výskumy by mali detailnejšie vysvetliť, ako rôzne typy a zdroje tukov súvisia s rizikom ochorenia. Navyše, keďže účastníci štúdie boli prevažne bielej rasy, výsledky výskumu nemusia byť zovšeobecnené a týkať sa všetkých etnických a rasových skupín.

Viac o téme: ZdravieStravaPrevenciaTukMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9