ZÁCHRANCOVIA, ktorí spomalia POŠKODENIE buniek v tele: PREČ so ZÁPALOM a demenciou!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-12 13:30:00

Je to fakt. Ako ľudia postupne starnú, zápal v ich imunitnom systéme sa zvyšuje, čo poškodzuje bunky v tele. Našťastie, tento proces sa dá jednoducho zmierniť!

Konzumácia „protizápalovej“ stravy, ktorej súčasťou je ovocie, zelenina, čaj a káva, môže znížiť riziko demencie až o tretinu, ako sa píše na eurekalert.org. Všetky tieto potraviny vrátane strukovín ako sú šošovica a cícer, obsahujú zdravé rastlinné zlúčeniny. Spomínané zlúčeniny pomáhajú bojovať proti zápalu v tele, ktorý súvisí s vekom a môže zvýšiť riziko demencie.

Čítajte tiež: Prečo COVID niektorých ľudí ZABIJE a iných nie? Vedci sú bližšie k ROZLÚŠTENIU záhady!

Ochrana mozgu vďaka strave

Štúdia hodnotila stravu u 1 059 starších ľudí z hľadiska protizápalových potravín a sledovala ich počas troch rokov. Tí s najviac protizápalovou diétou skonzumovali v priemere za týždeň okolo 20 kusov ovocia, 19 porcií zeleniny, štyri porcie strukovín a 11 šálok kávy alebo čaju. V porovnaní s touto skupinou mali ľudia s najmenej protizápalovou diétou trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú demenciu.

Doktor Nikolaos Scarmeas, hlavný autor štúdie z Kapodistrijskej univerzity v Aténach, povedal: „Tieto zistenia naznačujú, že ľudia by mohli ochrániť svoj mozog zdravším stravovaním. Mali by zvážiť konzumáciu protizápalových potravín, ako je ovocie a zelenina, a vyhýbať sa tým ostatným, ktoré obsahujú vysoké množstvo kalórií. Je však potrebný ďalší výskum, než bude možné poskytnúť konkrétne rady týkajúce sa stravovania, pretože to nebola klinická štúdia poskytujúca jasný dôkaz.“

Výsledky výskumu

Štúdia publikovaná v časopise Neurology analyzovala stravu ľudí s priemerným vekom 73 rokov, ktorí netrpeli demenciou, na základe ich vyplnených dotazníkov. Odpovedali na otázky, súvisiace o ich strave za posledný mesiac. Tieto potraviny zahŕňali ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, mäso, ryby, dezerty, alkohol a strukoviny, medzi ktoré patrí fazuľa, hrach, cícer a šošovica. Medzi 1 059 účastníkmi štúdie sa u 62 ľudí, teda u šiestich percent, vyvinula demencia.

Aby vedci zistili, u koho je väčšia pravdepodobnosť, že ochorie, rozdelili ľudí do troch skupín na základe ich odpovedí z potravinových dotazníkov. Tretinu tvorili tí, ktorí dali prednosť protizápalovej diéte, nasledovali ľudia, ktorých jedálníček tvorili potraviny so stredným rizikom vzniku zápalu v tele a tretiu skupinu tvorili tí s najmenej protizápalovou diétou.

Tí, ktorí mali najmenej protizápalové stravovacie návyky, bola trikrát vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie demencia. Počas priemerného týždňa zjedli len okolo deväť kusov ovocia, 10 porcií zeleniny, dve porcie strukovín a deväť šálok kávy alebo čaju.

Dotazníky sa použili na vypracovanie skóre, čo sa týka príjmu živín u ľudí, ktorý sa pohyboval od mínus 8,87 pre najprotizápalovejšie diéty až po 7,98 pre tie najmenej zápalové. Vyššie skóre naznačovalo horšiu stravu a zistenia ukázali, že ľudia, u ktorých sa vyvinula demencia, mali skóre o 0,64 bodu vyššie ako ľudia, ktorí ju nemali.

Autori štúdie brali do úvahy vek ľudí, keďže demencia je pravdepodobnejšia v neskorších rokoch, pohlavie - ženy sú vystavené väčšiemu riziku, a úroveň vzdelania, keďže ľudia s vyšším vzdelaním majú menšiu pravdepodobnosť, že dostanú demenciu. Aj po započítaní týchto skutočností však každé jednobodové zvýšenie zápalového skóre stravy súviselo s 21-percentným zvýšením rizika demencie.

Niektoré predchádzajúce štúdie zistili, že ľudia s viac zápalovou stravou majú horšiu pamäť a dochádza u nich k poklesu kognitívnych funkcií v mladšom veku.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie prevencia zápal demencia

2021-11-12 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia