Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Navštevujete SOCIÁLNE siete? Očakávajte túto ZMENU na tele už po DVOCH minútach!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Menej ako päť minút strávených na sociálnych sieťach vám môže pokaziť náladu. Najmä keď ide o negatívne správy týkajúce sa pandémie koronavírusu. Vyplýva to z nedávnej štúdie.

Stačí stráviť iba pár minút na sociálnych sieťach a je zle! Môže to spôsobiť zmenu nálady, budete sa cítiť smutne, dokonca nešťastne, ako sa píše na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: 5 varovných PRÍZNAKOV, že by vám mohlo PRASKNÚŤ slepé črevo: Je to hra o ČAS, nečakajte!

Spôsobuje úzkosť a nevoľnosť

Zo štúdie vedcov z University of Essex vyplynulo, že ľudia, ktorí často pozerajú správy na Twitteri, alebo YouTube a narazia na zlé správy, majú po nálade. Stať sa to podľa nich môže už za 2 maximálne 4 minúty. Nestáva sa to len tým, ktorí sa zameriavajú na pozitívne veci a smutné nevyhľadávajú. 

„Aj niekoľko minút pozerania správ o Covide môže spôsobiť, že sa rýchlo ocitnete v zlom citovom rozpoložení,“ konštatovala psychologička Kathryn Buchananová.

Podľa nej najlepšie urobíme, ak takéto informácie nebudeme sledovať a dáme prednosť pozitívnym, ktoré nám zlepšia náladu. Sledovanie negatívnych správ nám podľa nej môže spôsobiť úzkosť, nevoľnosť, problémy so spánkom, dokonca vyvolať ťažkú depresiu.

Navštevujete SOCIÁLNE siete? Očakávajte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia publikovaná v časopise PLOS One pozorovala tisíc ľudí a ich reakciu na správy na sociálnych sieťach, kde sa písalo o pandémii. Vedci zistili, že získavanie informácií zo serverov Twitter alebo YouTube je spojené s poklesom pozitivity a spôsobuje, že ľudia sa cítia menej optimisticky. Platilo to aj v prípade, keď sa pôvodne prihlásili, aby si pozreli niečo iné a na negatívne príbehy narazili náhodou. 

„Výskum ukazuje, že už dve minúty vystavenia sa negatívnym správam o Covide môžu mať negatívne následky,“ tvrdí Buchananová.

Ako sa vyvarovať stresu zo sledovania správ?

  • Stanovte si presný čas, kedy budete pozerať a čítať správy
  • Vyhľadávajte radšej pozitívne správy
  • Čítanie správ nesmie byť vašou prioritou
  • Nerozklikávajte podobné správy ani odkazy na ďalšie linky
  • Viac oddychujte, venujte sa meditácii
  • Nájdite si koníček, ktorý vás bude baviť
Viac o téme: ZdravieSociálne sietePsychika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9