Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

5 varovných PRÍZNAKOV, že by vám mohlo PRASKNÚŤ slepé črevo: Je to hra o ČAS, nečakajte!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Všímajte si ich! Tieto znaky zápalu slepého čreva totiž môžu vyžadovať návštevu na pohotovosť. Nepredlžujte si trápenie a hoci by nemuselo ísť o tento stav, lekár najlepšie vie, ako odstrániť tieto problémy.

Každý už zažil, aké to je mať zápchu či hnačku. Pravdepodobne ste tiež mali otravu jedlom alebo vírusové ochorenie žalúdka aspoň raz alebo dvakrát v živote. Aj keď je zápal slepého čreva oveľa menej častý, nakoniec s ním skončí asi 5% populácie, ako sa píše na prevention.com. Človek nikdy nevie, či nebude patriť do tejto skupiny!

Čítajte tiež: Prečo by ste NEMALI ísť do SPRCHY pred spaním? Po tomto ZISTENÍ to prestanete robiť

Ak sa nelieči, môže vám prasknúť slepé črevo, čo môže byť život ohrozujúce,“ hovorí Jennifer Caudleová, DO, rodinná lekárka s certifikáciou a odborná asistentka na Rowan School of Osteopathic Medicine.

Nie každý prípad zápalu slepého čreva však vedie k prasknutiu orgánu, ale čím dlhšie je stav nekontrolovaný, tým je riziko vyššie. Tu je niekoľko varovných signálov, ktoré si vyžadujú návštevu u svojho lekára alebo dokonca cestu na pohotovosť!

Žalúdok vás bolí viac, ako kedykoľvek predtým

Zápal slepého čreva zvyčajne spôsobuje silnú bolesť, ktorá siaha od pupka po pravú dolnú časť brucha, hovorí doktorka. Aj keď to nemusí nutne znamenať, že vám slepé črevo praskne, možno budete potrebovať test, ako napríklad CT vyšetrenie, aby ste to zistili.

Dan Gingold, MD, pohotovostný lekár v Mercy Medical Center v Baltimore, poznamenáva, že niektorí pacienti s apendicitídou majú určitý typ nepohodlia. Ak vás bolí brucho, keď robíte určité veci ako je chôdza alebo pri kašli, mohla by sa vám zapáliť celá brušná stena. Vaše slepé črevo môže byť na pokraji prasknutia, alebo už prasklo.

5 varovných PRÍZNAKOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je vám nevoľno, zvraciate a nemáte chuť do jedla

Môžete bojovať len s baktériou v žalúdku. Nie každý s apendicitídou bude mať tieto príznaky. Ak sa však okrem silnej bolesti cítite aj veľmi zle, môže to byť zlé znamenie.

"Zápal čreva má niekedy vplyv na ďalšie aspekty gastrointestinálneho traktu a nervového systému a vedie k nevoľnosti a vracaniu," hovorí Caudleová.

Chodíte na toaletu oveľa viac ako obvykle

U niektorých ľudí je črevo umiestnené nižšie v panve, takže je blízko močového mechúra. A keď sa močový mechúr dostane do kontaktu so zapáleným slepým črevom, tiež sa zapáli a podráždi, zdôrazňuje Cedrek McFadden, MD, chirurg s certifikáciou GI na Lekárskej fakulte Univerzity v Južnej Karolíne v Greenville a Greenville Health System. Výsledkom je, že môžete mať pocit neustáleho močenia a pociťujete bolesť pri tom. Samozrejme to môže tiež signalizovať UTI, ale v spojení s inými príznakmi to môže znamenať apendicitídu.

Trasiete sa a máte horúčku

Horúčka a zimnica znamenajú, že niekde vo vašom tele je zápal. Ak je vaše slepé črevo zapálené, „telo reaguje uvoľnením niekoľkých chemikálií, ktoré bijú na poplach a prinesú do oblasti bojové bunky, ktoré sa môžu prejaviť lokalizovanou bolesťou a celotelovými príznakmi, ako je horúčka a zimnica,“ hovorí McFadden. Ak vás tiež bolí žalúdok - alebo sa vám zhoršuje horúčka - poraďte sa so svojim lekárom.

5 varovných PRÍZNAKOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ste iní po psychickej stránke

Ak ste zmätení alebo dezorientovaní, môže to znamenať, že sa infekcia zhoršuje. Dokonca sa môže dostať do vášho krvného obehu (sepsa), čo môže byť smrteľné, hovorí Gingold.

„Neznamená to, že by sa v mozgu niečo dialo. Infekcia sa len zhoršuje a vynakladá veľké množstvo telesných zdrojov vrátane kyslíka, takže mozog nemá dostatok a nepracuje normálne,“ vysvetľuje.

Kedykoľvek sa niekto správa nevyrovnane, neváhajte. Či už sa jedná o zápal slepého čreva alebo niečo iné, čo môže zmeniť jeho duševný stav (napríklad mozgová mŕtvica), čím skôr vyhľadajte pomoc.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSlepé črevoPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9