Na KUKURICU sa už budete pozerať inak: Toto ROBÍ obľúbená pochúťka s hrubým ČREVOM!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-14 20:00:00

Je populárnym snackom nielen počas letných prázdnin. U mnohých predstavuje voľbu číslo jeden, ak majú chuť na niečo ľahké a zároveň sladké! Varená kukurica však prekvapí aj svojim účinkom na hrubé črevo i oči.  

Varená kukurica býva často mnohými podceňovaná. Hoci skvelo chutí, tam to aj končí. Okrem chuti na nej nie je nič zaujímavé. Chyba!

Čítajte tiež: Prečo by ste NEMALI ísť do SPRCHY pred spaním? Po tomto ZISTENÍ to prestanete robiť

Prevencia pred divertikulózou

Dlhodobé nezdravé stravovanie môže zanechať nepríjemné stopy na hrubom čreve. Hrozí divertikulárna choroba, alebo tzv. divertikulóza, čo je stav, charakterizovaný vačkami na stenách hrubého čreva. Hlavnými príznakmi sú kŕče, plynatosť, nadúvanie a menej časté krvácanie a infekcie. Choroba býva následkom chronickej zápchy a vážnejšie zdravotné problémy sa objavia vtedy, keď sa divertikuly infikujú a vznikne zápal čreva.

Kedy sa predpokladalo, že popcorn a iné potraviny s vysokým obsahom vlákniny by mohli vyvolať tento stav, ako sa píše na healthline.com. Zdá sa, že pravda je iná! Jedna štúdia, ktorá trvala až 18 rokov a ktorej účastníkmi bolo 47 228 mužov ukázala, že popcorn môže chrániť pred divertikulárnou chorobou! Tí účastníci, ktorí jedli najviac popcornu, mali o 28% menšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytne táto nebezpečná choroba ako u tých, ktorí mali najnižší príjem tejto potraviny.

Kukurica by tak mohla fungovať ako prevencia choroby.

Vplyv na oči

Medzi najbežnejšie poruchy zraku na svete a hlavné príčiny slepoty patria maukulárna degenerácia a katarakta. Tieto choroby môže spôsobiť staroba a infekcie, no ako sa ukázalo, aj výživa v tom môže zohrať svoju úlohu. Keďže kukurica obsahuje luteín a zeaxantín, teda antioxidanty, zlepšuje zdravie očí!

Niektoré štúdie potvrdzujú, že vysoký príjem týchto karotenoidov v strave môže slúžiť ako prevencia chorôb. Jedna štúdia, ktorej sa zúčastnilo 356 dospelých stredného a staršieho veku, zistila 43% zníženie rizika makulárnej degenerácie u osôb s najvyšším príjmom karotenoidov, hlavne luteínu a zeaxantínu, v porovnaní s účastníkmi, ktorí mali najnižší príjem.

Ešte stále si myslíte, že okrem chuti nie je kukurica ničím výnimočná? 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie kukurica prevencia benefity

2021-10-14 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia