Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bežné VECI v domácnosti, ktoré môžu UŠKODIŤ: Mnohí o nich nevedia!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kde inde, ako doma, by sme sa mali cítiť v bezpečí? Nie je to tak vždy. Napríklad parfémy či bieliaca zubná pasta môžu v niektorých prípadoch skôr uškodiť.

Pomysleli ste si niekedy, že zubná pasta, ktorú používate, môže byť zdraviu škodlivá? Alebo antibakteriálne mydlo, o ktorom ste presvedčení, že vás zbaví choroboplodných zárodkov a ochráni vás pred pandémiou? Ako sa píše na brightside.me, aj bežné predmety v našich domácnostiach môžu predstavovať určitú hrozbu pre naše zdravie. Hlavne, keď sa používajú vo veľkom množstve. Na ktoré výrobky by ste si mali dávať pozor a aké sú bezpečnejšie alternatívy?

Čítajte tiež: Prečo by ste NEMALI ísť do SPRCHY pred spaním? Po tomto ZISTENÍ to prestanete robiť

1. Škodlivé diétne limonády

Medzi prvé veci, ktoré zo stravy vylúčime, keď chceme schudnúť, sú sýtené sladené nápoje. Aby nám nechýbali, väčšinou ich nahradíme diétnymi, pretože sú sladké a dodajú energiu. Štúdie však naznačujú, že existuje priama úmera medzi pitím diétnych limonád a rizikom vzniku závažných zdravotných stavov, ako je demencia, obezita, kardiovaskulárne ochorenia a mozgová príhoda. Hlavným dôvodom, prečo ich pijeme, je to, že chceme schudnúť, ale tento druh nápoja môže naopak zvyšovať chuť do jedla a ručička na váhe namiesto toho, aby začala klesať, bude stúpať. Čo s tým? Ak vám voda chutí príliš mdlo, dochuťte ju citrónovou šťavou. Ak máte chuť na niečo sladké, smoothies môžu byť riešením. 

Bežné VECI v domácnosti, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Toxické parfémy

Krásne vonia, no mali by ste vedieť, že mnohé parfémy obsahujú chemické látky pochádzajúce z ropy. Vystavenie sa týmto vonným látkam môže spôsobiť mierne až závažné symptómy, od migrény po neplodnosť. A čo viac, sú to známe znečisťujúce látky. Ako ich nahradiť? Vyberajte také parfémy, ktoré sú prevoňané prírodnými olejmi.

3. Teflonové panvice

Kto rád drhne panvicu, keď na nej prihorí jedlo? Pripečené kúsky nie a nie z nej dostať! Riešením sú nepriľnavé, alebo inak povedané teflonové panvice. Zrejme ste nevedeli, ale vysmážanie na nich nie je veľmi zdravé. Povlak na týchto výrobkoch totiž obsahuje polytetrafluóretylén. Pri prehriatí panvíc sa uvoľňujú toxické plyny, ktoré môžu byť karcinogénne. Odborníci preto odporúčajú, aby ste začali používať nerezový alebo liatinový riad.

4. Vatové tyčinky

Ušný maz existuje z nejakého dôvodu. Chráni náš zvukovod pred prachom a inými nečistotami. Keď sa nahromadí, je lepkavý. Väčšina z nás používa na čistenie uší vatové tyčinky. Pri prílišnom zatlačení si však môžeme poškodiť jemný bubienok a dokonca spôsobiť stratu sluchu. Ak si chcete vyčistiť uši, použite vlhkú handričku, ktorou si vyčistíte vonkajšie ucho a aj časť vnútorného. Dávajte však pozor, aby ste s ňou nešli hlboko a nevyvíjali príliš veľký tlak.

Bežné VECI v domácnosti, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Antibakteriálne mydlo na ruky

Od detstva nás učili, aké je dôležité časté umývanie rúk. Používanie antibakteriálnych mydiel však môže byť nezdravé. Po prvé, neexistuje žiadny konkrétny dôkaz, že by zabíjali všetky mikróby a ani by to robiť nemali. Odborníci sa domnievajú, že niektoré zložky nachádzajúce sa v týchto mydlách, ako je triclosan, môžu spôsobiť antibakteriálnu rezistenciu. Na udržanie čistých rúk stačí obyčajné mydlo, voda a dôkladné umytie.

6. Lufa

Ako môže byť niečo, čo vyzerá ako morská špongia, škodlivé? Lufa síce slúži na odstránenie odumretej kože, ale usádzajú sa na nej nežiadúce organizmy. Tie sa radi množia hlavne vtedy, keď je lufa mokrá. Pri ďalšom použití si ich roznesiete na kožu. Ak sa vám nechce čistiť a sušiť lufu po každom použití, zvoľte radšej prírodné mydlo.

7. Bieliaca zubná pasta

Bieliaca zubná pasta funguje tak, že odstráni povrchové škvrny na zuboch, ktoré sú najčastejšie spôsobené pitím kávy alebo čaju. Problémom je, ako často ju používame. Môže byť totiž príliš abrazívna a poškodzovať zubnú sklovinu alebo spôsobiť citlivosť zubov. Skontrolujte, či značka, ktorú používate, má pečiatku schválenú renomovanou zubnou organizáciou a striedajte ju s iným druhom zubnej pasty.

Bežné VECI v domácnosti, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Hliníková fólia

Keď zabalíme zvyšky jedál do nádoby a prikryjete ich alobalom, nevedomky z neho spravíme tikajúcu časovanú bombu. Niektoré baktérie spôsobujú choroby prenášané potravinami. Keď je prítomný vzduch, darí sa im a množia sa. Problém hliníkovej fólie je v tom, že neuzatvorí prívod vzduchu. Odborníci preto odporúčajú, aby ste radšej používali vzduchotesné nádoby. Okrem toho by ste nemali nechať jedlo príliš dlho pri izbovej teplote. Dajte ho radšej do chladničky, keď trochu vychladne.

9. Plastové nádoby

Nádoby, ktoré sú vyrobené z pevného plastu a majú označenie 7 alebo pc (polykarbonát), môžu obsahovať BPA (bisfenol A). Táto chemikália môže byť príčinou niekoľkých endokrinných porúch od neplodnosti po rakovinu prsníka a prostaty. Pri kúpe nových nádob sa uistite, že neobsahujú BPA, alebo sa rozhodnite pre sklenený alebo porcelánový výrobok. Sú oveľa bezpečnejšie.

10. Opotrebované podprsenky

Asi každá žena má obľúbenú podprsenku, ktorej sa nevie vzdať. Keď sa guma v podprsenkách časom opotrebuje, stráca opornú funkciu, čo môže viesť k problémom s chrbtom. Okrem toho môže spomaliť prirodzený proces starnutia v prsnom tkanive. Ženské prsia sa menia v tvare a veľkosti hlavne kvôli kolísaniu hmotnosti alebo hormonálnym zmenám, takže podprsenka, ktorá v minulosti robila zázraky, môže byť po pár rokoch nepohodlná a spôsobiť viac problémov.

Viac o téme: DomácnosťZdraviePrevenciaVýrobky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9