Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

4 spôsoby, ako vás telo VARUJE, že niečo nie je v poriadku: Telesné TEKUTINY v hlavnej úlohe!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci telesné tekutiny nie sú práve najčastejšou a najpríjemnejšou témou na konverzáciu, mali by ste si ich viac všímať. Mohli by upozorniť na niečo vážne, s čím vaše telo momentálne bojuje.

1. Pot

Nepríjemný, no pre telo nevyhnutný.

„Potenie je skutočne mechanizmus, ktorým sa telo ochladzuje,“ hovorí Felicia Stolerová, DCN, RDN, odborníčka na výživu.

Čítajte tiež: Riziko CHOROBY spoznáte podľa NOHAVÍC: Ak sa nezmesíte do tejto VEĽKOSTI, je ZLE!

Kvapky potu sú tvorené 99 percentami vody (ďalšie 1 percento môže tvoriť močovina, vitamín C, kyselina mliečna alebo amoniak, podľa Clevelandskej kliniky). Aj keď ho mnohí považujú za tekutý zápach, pot je úplne bez zápachu, pokiaľ sa nedostane do kontaktu s baktériami, ako sa uvádza na livestrong.com.

Tu sú prípady, kedy by váš pot mohol naznačovať, že sa s vaším telom niečo deje:

Slaný pot

Niektorí ľudia sa potia viac ako ostatní - či už sú prehriati alebo v strese - a niektorí v pote vypúšťajú viac sodíka. Ani jeden však nenaznačuje, že s vaším telom nie je niečo v poriadku, hovorí Stolerová. V každom prípade pot, hlavne po cvičení, znamená, že si treba okrem tekutín doplniť aj elektrolyty, ako je sodík, aby sa zabránilo dehydratácii. Ak sa spotíte, dajte prednosť občerstveniu, ktorým si doplníte elektrolyty, ako je napr. listová zelenina, orechy, banány, mlieko č športové nápoje.

Náhle potenie

Aj keď je potenie počas cvičenia úplne normálne, ak k nemu dôjde náhle a bez toho, aby ste vyvinuli nejakú fyzickú aktivitu, môže ísť o znak niečoho vážnejšieho. Môže k tomu dôjsť v prípadoch, ako je infarkt, cukrovka, ochorenie štítnej žľazy a rakovina.

4 spôsoby, ako vás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa nevysvetliteľne silne potíte, je podľa Clevelandskej kliniky najlepšie navštíviť lekára, aby ste zistili, čo sa deje.

2. Krv

Červená životná „čiara“, ktorá prúdi vašimi žilami, tvorí až 8 percent vašej hmotnosti a má množstvo kritických funkcií. Podľa Americkej hematologickej spoločnosti (ASH) je zodpovedná za odvádzanie odpadu z obličiek a pečene a dodávanie kyslíka do zvyšku tela prostredníctvom hemoglobínu nachádzajúceho sa v červených krvinkách.

Príznaky, ktorými vám vaše telo hovorí, že niečo nie je v poriadku, pokiaľ ide o vašu krv:

Anémia

Príliš nízke hladiny hemoglobínu - menej ako 13,5 gramov na deciliter u mužov a 12 gramov na deciliter u žien - môže podľa ASH znamenať, že máte anémiu. Aby ste to s istotou vedeli, musíte si spraviť krvný test.

Príznaky, že je čas na test:

  • Slabosť
  • Závraty
  • Lapanie po dychu

Krv, ktorá sa nezrazí

Krv, ktorá sa ľahko nezráža, tiež varuje, že sa niečo deje. Povedzme, že máte krvácanie z nosa, ktoré neskončí, alebo ste sa porezali a krv neprestáva tiecť. Môže ísť o dôsledok užívania aspirínu alebo antikoagulancií, ktoré vám riedia krv.

"Neexistuje žiadne pravidlo, ako dlho by malo trvať zrážanie, aby sa zistilo, či je to problém," hovorí Stolerová.

Ak sa však vaša krv zráža trvalo pomaly, môže to byť symptóm leukémie, ktorú môže váš lekár diagnostikovať krvným testom podľa American Cancer Society (ACS).

4 spôsoby, ako vás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Medzi ďalšie príznaky tejto rakoviny patria:

  • Strata hmotnosti
  • Únava
  • Horúčka
  • Nočné potenie
  • Strata chuti do jedla

Vysoký krvný tlak

Ďalšie číslo, na ktoré sa treba pozerať, je váš krvný tlak. Najvyššie číslo - systolický krvný tlak - meria tlak vyvíjaný na tepny zakaždým, keď vám bije srdce, a nemal by prekročiť 120, podľa American Heart Association (AHA). Spodné číslo - diastolický krvný tlak - meria tlak v tepnách, keď sú v pokoji, a mal by byť menší ako 80.

Čokoľvek vyššie ako tieto hodnoty sa podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) kvalifikuje ako vysoký krvný tlak. Podľa AHA môže zvýšený krvný tlak poškodiť zdravie vášho srdca a viesť k infarktu, mŕtvici alebo srdcovému ochoreniu.

3. Hlien z nosa

Podľa Harvard Health Publishing výstelky nosa produkujú každý deň neuveriteľný liter alebo viac hlienu. Aj keď to znie strašne, tento hlien funguje ako ochranná bariéra, ktorá filtruje vzduch, ktorý dýchate, a chráni tak pred prichádzajúcim prachom a baktériami. Hlien môže byť v každom odtieni, v závislosti od toho, či ste chorí alebo nie. 

Priehľadný hlien

Čistý hlien zvyčajne naznačuje, že netrpíte ochorením. Ak vám však z nosa tečie väčšie množstvo, podľa kliniky Mayo to môže znamenať, že máte sennú nádchu. Ide pravdepodobne o prípad, ak máte tiež príznaky ako:

  • Vodnaté, svrbiace alebo červené oči
  • Svrbenie v nose
  • Kýchanie
  • Kašeľ
  • Únava

Biely hlien

Podľa Clevelandskej kliniky táto farba hlienu naznačuje preťaženie. K tomu môže dôjsť vtedy, ak máte infekciu alebo nachladnutie.

4 spôsoby, ako vás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Žltý hlien

Keď biely hlien zožltne, je to znak toho, že sa vaša choroba vyvíja. Ide o výsledok látok bojujúcich proti chorobám, ktoré váš imunitný systém používa na to, aby sa zbavil infekcie.

Zelený hlien

Ak biely alebo žltý hlien nie je schopný odplaviť všetky choroboplodné zárodky, imunitný systém prejde do stavu preťaženia, ktoré môže podľa CDC spôsobiť, že váš hlien bude zelený.  

Ružový, červený alebo hnedý hlien

Červený nádych znamená, že vo vašich nosových priechodoch je krv, čo môže byť dôsledkom poranenia, podráždenia alebo krvácania z nosa. Pokiaľ ste omylom vdýchli niečo hnedej farby (špina), potom je príčinou takéhoto hlienu zvyčajne sušená krv. V tomto prípade sa nie je čoho obávať.

Čierny hlien

Čierny hlien by mohol naznačovať vážne plesňové infekcie, najmä u ľudí s oslabeným imunitným systémom. Najlepšie je navštíviť lekára.

Tip: Ak je prechladnutie vinníkom hlienu, najlepšie je počkať 10 až 14 dní, kým sa prejaví. Ak už dlhšie vidíte zelenú farbu hlienu, navštívte lekára, aby zistil, či za to môže infekcia.

4. Moč

Bledý moč je ideálny, hovorí Stolerová. Farba sa však môže pohybovať od bledej po tmavú jantárovú. Nemusíte sa obávať ani žltej alebo oranžovo-červenej farbe, ktorá naznačuje, že ste len dehydratovaní, máte priveľa vitamínu C alebo ste zjedli červenkasté jedlá ako repa. Niektoré farby a pachy však môžu byť znepokojujúcejšie a môžu pomôcť zistiť, či je všetko v poriadku.

Tmavo-hnedá farba

Tmavý, hnedastý moč môže byť znakom porfýrie, poruchy, ktorá ohrozuje nervový systém. Považujte to za znamenie, že je čas navštíviť lekára, najmä ak máte ďalšie príznaky, ako je bolesť brucha a citlivosť na svetlo, podľa Národnej lekárskej knižnice USA (NLM).

4 spôsoby, ako vás
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Červená farba

Krv v moči znamená, že sa môžete stretnúť s infekciou močových ciest alebo obličkovými kameňmi, ktoré podľa NLM spravidla idú ruka v ruke s ďalšími príznakmi, ako sú:

  • Naliehavé močenie
  • Časté močenie
  • Bolesť alebo nepohodlie pri vykonávaní potreby

Nemáte žiadnu bolesť? Podľa ACS to môže byť niečo vážnejšie ako rakovina močového mechúra. V každom prípade si dohodnite stretnutie a identifikujte základný problém.

Oranžová farba

Mali by ste tiež navštíviť špecialistu, ak je váš moč oranžový. Podľa kliniky Mayo to môže naznačovať, že vaša pečeň nepracuje správne - najmä ak ste si tiež všimli žltý odtieň pokožky a očí.

Sladký alebo zapáchajúci moč

Dávajte si tiež pozor na zápach moču. Moč by nemal vydávať veľa vône, pretože pozostáva predovšetkým z vody. Podľa NLM však sladko zapáchajúci moč môže byť znakom cukrovky alebo iných metabolických problémov. A ak má váš moč zatuchnutú vôňu, môže to byť podľa NLM znak ochorenia pečene.

Ak zápach vášho moču nespadá do sladkých alebo zatuchnutých kategórií, ale iba páchne, potom môžu byť podľa NLM na vine baktérie. Navštívte svojho lekára, ak sa u vás začnú prejavovať aj nasledujúce príznaky, ktoré môžu naznačovať infekciu:

  • Horúčka
  • Zimnica
  • Pálenie pri močení
  • Bolesť chrbta

Tip: Majte na pamäti, že nie všetky pachy sú nevyhnutne zlým znamením. Podľa NLM môžu lieky a jedlo spôsobiť, že váš moč dočasne zapácha.

Viac o téme: PotZdravieKrvPrevenciaMočTelesné tekutiny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9