Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Riziko CHOROBY spoznáte podľa NOHAVÍC: Ak sa nezmesíte do tejto VEĽKOSTI, je ZLE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zvýšené riziko vzniku cukrovky môžete spoznať podľa veľkosti nohavíc, ktoré máte v skrini. Vedci upozorňujú, že ide o jednoduchý spôsob, ako zistiť, či sa choroba netýka aj vás!

Kto najviac riskuje rozvoj cukrovky? Podľa odborníkov ide o tých ľudí, ktorí sa už nevedia obliecť do džínsov, ktoré mali vo veku 21 rokov. Ak sa teda do nich už nezmestíte, podľa Roya Taylora z Newcastle University, jedného z popredných svetových odborníkov na chorobu, riskujete rozvoj cukrovky 2. typu, ako sa píše na theguardian.com. Znamená to totiž, že vám za ten čas pribudol tuk, kvôli ktorému ste v riziku.

Čítajte tiež: RÝCHLOSŤ nástupu ÚČINKU prekvapuje: NÁPOJ, ktorý ZNÍŽI cukor v krvi už do 30 minút!

Strata hmotnosti ako riešenie

Taylor predstavil zistenia štúdie na výročnej konferencii Európskej asociácie pre výskum diabetu. Súčasťou nich bolo odhalenie, že ľudia s normálnou hmotnosťou s diabetom 2. typu môžu znížiť riziko tým, že znížia svoju hmotnosť.

Osem z 12 ľudí sa dokázalo „zbaviť“ svojho stavu stratou 10 až 15% svojej telesnej hmotnosti. Účastníkom, ktorí mali diabetes typu 2 sa napriek tomu, že mali „normálny“ index telesnej hmotnosti (BMI), podarilo znížiť hladiny tuku v pečeni a pankrease a aktivita buniek produkujúcich inzulín v pankrease sa považovala za obnovenú.

„Lekári majú tendenciu predpokladať, že diabetes typu 2 má inú príčinu u tých, ktorí nemajú nadváhu. Ukázali sme, že ak ľudia s normálnou hmotnosťou schudnú 10 až 15% svojej hmotnosti, majú veľmi dobrú šancu, že sa zbavia cukrovky,“ dodal Taylor.

Riziko CHOROBY spoznáte podľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účastníci, ktorí mali priemerné BMI 24,5, nasledovali program na chudnutie, ktorý zahŕňal nízkokalorickú tekutú diétu počas dvoch týždňov. Každý deň konzumovali iba 800 kalórií denne, pričom jedli polievky a koktaily. Absolvovali tri kolá tohto programu, kým nestratili 10 až 15% svojej telesnej hmotnosti.

Nie je za tým obezita

Po dosiahnutí úbytku hmotnosti skeny ukázali zníženie tuku v pečeni. U ôsmich z 12 účastníkov sa diabetes typu 2 dostal do remisie, ktorá bola definovaná ako kontrolovaná hladina cukru v krvi. Pacienti už nepotrebovali žiadne lieky. Taylor uviedol, že predbežné výsledky „veľmi jasne ukazujú, že diabetes nie je spôsobený obezitou“.

Dodal: „Spravidla by mala byť veľkosť vášho pása rovnaká, ako keď ste mali 21 rokov. Ak sa teraz nemôžete obliecť do rovnako veľkých nohavíc, máte príliš veľa tuku a hrozí vám tak riziko rozvoja cukrovky, aj keď nemáte nadváhu. “

Doktorka Lucy Chambersová, vedúca výskumu komunikácie v Diabetes UK, ktorá štúdiu financovala, uviedla, že tieto zistenia uvítala, ale varovala, že sú predčasné, pričom úplné výsledky sa očakávajú v roku 2022.

Viac o téme: ChorobaCukrovkaPrevenciaNohavice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9