Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

RÝCHLOSŤ nástupu ÚČINKU prekvapuje: NÁPOJ, ktorý ZNÍŽI cukor v krvi už do 30 minút!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Môže trvať celý život, no ak sa včas zachytí, podľa niektorých vedcov sa dá zvrátiť. Reč je o cukrovke, ktorá potichu zabíja telo. Ukázalo sa, že jeden nápoj zníži hladinu cukru v krvi v krátkom časovom horizonte!

Cukrovka je stav charakterizovaný nízkou hladinou cukru v krvi, s ktorým si telo nevie účinne poradiť. Hlavným charakteristickým znakom je nedostatok inzulínu alebo neschopnosť reagovať na inzulín - hormón, ktorý umožňuje bunkám prijímať cukor.

Čítajte tiež: Keď pokožka PLAČE: 5 varovných SIGNÁLOV, ktorými vám dá NAJAVO, že treba ZMENIŤ stravu

Benefity malinovej šťavy

Jedno ovocie, ak je konzumované vo vyšších koncentráciách, môže pomôcť regulovať produkciu inzulínu a znížiť vysokú hladinu cukru v krvi, ako sa uvádza na express.co.uk. Patrí sem malinová šťava, ktorá má vysoký obsah antioxidantov, vrátane vitamínu A, E a vitamínu C, ktorý preukázateľne znižuje hladinu triglyceridov a zabráni voľným radikálom, aby poškodili bunky v tele. Tieto životne dôležité zlúčeniny môžu tiež pomôcť znížiť oxidáciu LDL cholesterolu, ktorá spôsobuje nebezpečné hromadenie cholesterolu na stenách tepien, čím sa znižuje riziko srdcových chorôb!

Hoci sa zdravotné výhody malinovej šťavy skúmali pri rôznych ochoreniach, niektorí vedci naznačujú, že môže taktiež ovplyvniť život diabetikov.

Nižšia hladina glukózy do pár minút

Jedna štúdia publikovaná v časopise Obesity prijala 32 dospelých vo veku od 20 do 60 rokov. Medzi účastníkmi malo 21 prediabetes a inzulínovú rezistenciu, zatiaľ čo 11 zostávajúcich účastníkov slúžilo ako kontrolná vzorka. Účastníkom boli náhodne priradené rôzne raňajky, z ktorých každá pozostávala z iného množstva malín. Bola im odobratá krv po pol hodine jedla, potom každú hodinu ďalších osem hodín.

Zistenia odhalili, že tí s prediabetom a inzulínovou rezistenciou, ktorí konzumovali vyššie množstvo malín, mali nízku hladinu glukózy v krvi pol hodiny po jedle. Vedci poznamenali, že čím vyššia je spotreba malín, tým menej inzulínu účastníci potrebujú na zvládnutie hladiny cukru v krvi.

RÝCHLOSŤ nástupu ÚČINKU prekvapuje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedúci autor štúdie Britt Burton-Freeman dodal: „Ľuďom s rizikom cukrovky sa odporúča, aby nejedli ovocie kvôli obsahu cukru. Avšak niektoré druhy ako napríklad červené maliny poskytujú nielen nevyhnutné mikroživiny, ale aj zložky, ktoré pôsobia proti cukrovke. Pre ľudí, ktorí sú ohrození touto chorobou, kardiovaskulárnymi ochoreniami a inými zdravotnými rizikami, môže byť poznanie potravín, ktoré majú ochranné účinky a ich zaradenie do jedálnička dôležitou stratégiou na spomalenie alebo zvrátenie progresie ochorenia."

Bobule ako prevencia cukrovky

Maliny vynikajú antokyanínom, ktorý má zdokumentované výhody pri kontrole hladiny cukru v krvi. V skutočnosti sa ukázalo, že majú vyšší obsah tejto látky ako väčšina ostatných druhov ovocia! Jedna štúdia skúmajúca účinok tejto zlúčeniny na inzulínovú rezistenciu zistila, že antokyanín získaný z bobúľ znížil koncentrácie glukózy v prvých 30 minútach!

Vedci dospeli k záveru: „Bobule vo vysokých dávkach môžu byť účinné pri znižovaní hyperglykémie a hyperinzulinémie, ak sa podávajú spolu s raňajkovým jedlom u dospelých s nadváhou. Existujúce dôkazy, aj keď je ich menej naznačujú, že bobule majú novú úlohu v diétnych stratégiách na prevenciu cukrovky a jej komplikácií u dospelých. Napriek priaznivým účinkom bobúľ na prevenciu a liečbu cukrovky, musia byť konzumované ako súčasť zdravej a vyváženej stravy."

Vedci skúmajúci antioxidačnú aktivitu šťavy bohatej na antokyaníny tiež pozorovali významné zníženie telesného tuku a zlepšenie integrity DNA, čo môže predĺžiť životnosť. Aj keď odšťavovanie môže umožniť príjem antokyanínov vo vyšších koncentráciách, je potrebný ďalší výskum na zistenie, či tieto zlúčeniny v procese extrakcie nestrácajú integritu.

Viac o téme: ZdravieCukrovkaPrevenciaMalinyMalinová šťava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9