VEDĽAJŠIE účinky po TRETEJ dávke vakcíny proti COVIDU mnohých prekvapia: Takto sa budete CÍTIŤ

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-01 12:00:00

Hoci Slovensko spustilo očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu Covid-19 len v septembri, v niektorých krajinách je už v plnom prúde. Ako to bude po tretej dávke? Sú vedľajšie účinky horšie ako po druhej?

Príkladom sú Američania. Niektorí z nich už dostali svoju tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môžu byť ľudia pokojní. Údajne mnohí z Američanov hlásili vedľajšie účinky zhruba v rovnakej miere ako po druhej dávke vakcíny, ako sa uvádza na nytimes.com.

Čítajte tiež: ZOBÚDZATE sa pravidelne o TRETEJ nad ránom? Neignorujte to, môže ísť o CHOROBU

V štúdii, ktorá trvala od polovice augusta do polovice septembra, boli ďalšie dávky očkovacej látky schválené iba pre ľudí s oslabeným imunitným systémom. Tí dostali dve dávky očkovacej látky Pfizer-BioNTech alebo Moderna, pričom federálne regulačné orgány schválili tretiu dávku Pfizer pre bežnú populáciu.

Podobne ako po druhej dávke vakcíny

Spoločnosť CDC analyzovala, ako často ľudia hlásili vedľajšie účinky po tretej dávke v porovnaní s druhou medzi 12 600 príjemcami, ktorí vyplnili prieskumy v rámci dobrovoľného systému monitorovania bezpečnosti.

Reakcie v mieste vpichu ako bolesť alebo opuch, hlásilo 79,4 percenta príjemcov po tretej dávke vakcíny v porovnaní so 77,6 percentami po druhej dávke. O niečo menší počet ľudí zaznamenal reakcie, ako je horúčka alebo bolesť hlavy: 74,1 percenta ľudí uviedlo tieto vedľajšie účinky po tretej dávke, v porovnaní so 76,5 percentami po druhej dávke.

"Najčastejšie hlásené reakcie boli mierne až stredne závažné, prechodné a najčastejšie boli hlásené deň po očkovaní," uviedli autori štúdie.

Štúdia sa zamerala na ľudí, ktorí dostali tretiu dávku tej istej vakcíny, buď od spoločnosti Pfizer-BioNTech alebo Moderna. Spoločnosť CDC uviedla, že príliš málo ľudí uviedlo, že dostalo ďalšiu dávku očkovacej látky Johnson & Johnson alebo dodatočnú dávku od iného výrobcu očkovacej látky, ako pôvodne mali, na štúdium týchto vedľajších účinkov.

Výsledky posilnili zistenia z malej klinickej štúdie s treťou dávkou vakcíny Pfizer, ktorú vedci spoločnosti predniesli minulý týždeň federálnym lekárskym poradcom. Aj táto štúdia zistila, že nežiaduce reakcie po tretej dávke sú podobné ako po druhej.

Fotogaléria


Tagy:
očkovanie príznaky Pfizer tretia dávka vakcíny

2021-10-01 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia