BLOKUJE rast POLYPOV v hrubom čreve: Bežná ZELENINA by mohla ZABRÁNIŤ smrteľnej chorobe

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-03 17:30:00

Ďalší dôvod, prečo mať špenát na tanieri. Patrí medzi najvýživnejšie potraviny na svete, no jeho účinky prekvapili aj samotných vedcov. Podľa nich by mohla táto zelenina znížiť riziko rakoviny hrubého čreva!

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je rakovina hrubého čreva a konečníka treťou hlavnou príčinou úmrtia na rakovinu v USA, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. No nielen tam zabíja, veľmi veľa prípadov je aj u nás na Slovensku.

Čítajte tiež: RÝCHLOSŤ nástupu ÚČINKU prekvapuje: NÁPOJ, ktorý ZNÍŽI cukor v krvi už do 30 minút!

Už predchádzajúci výskum zistil, že konzumácia špenátu môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva až o polovicu. Nová štúdia z Centra zdravotníckych vied TAMU potvrdzuje protirakovinové vlastnosti tejto zeleniny a skúma, ako zelenina interaguje s črevnými baktériami a genetikou, aby dosiahla priaznivé účinky.

Odstráni potrebu liečby

Špenát blokuje rast polypov hrubého čreva! Zo všetkých prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka predstavuje dedičný rodinný typ iba 10–15%. Okrem toho sa iba 5–10% polypov vyvinie na rakovinu hrubého čreva a konečníka.

Vedci z TAMU predtým potvrdili schopnosť špenátu potlačiť vývoj polypov u potkanov, ktoré mali indukovanú formu rakoviny, podobnú ľudskému negenetickému alebo „sporadickému“ kolorektálnemu karcinómu. Asi 85 - 90% prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka je totiž sporadických.

Nová štúdia sa zameriava na vplyv špenátu u ľudí s dedičnou formou rakoviny hrubého čreva a konečníka nazývanej familiárna adenomatózna polypóza. Familiárna adenomatózna polypóza vedie k rastu viacerých, niekedy stoviek, nerakovinových polypov hrubého čreva. Väčšina ľudí s týmto ochorením nakoniec musí ísť na chirurgický zákrok, aby im odstránili hrubé črevo, po ktorom následne užívajú potenciálne toxické nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), aby sa zabránilo rastu polypov v dvanástniku.

V štúdii vedci kŕmili potkanov s familiárnou adenomatóznou polypózou mrazom sušeným špenátom počas 26 týždňov. Štúdia naznačuje, že konzumácia špenátu by mohla oddialiť rast polypov, čím by sa odstránila potreba intenzívnej liečby. Štúdia sa objavila v časopise Gut Microbes.

Čím bola štúdia zaujímavá? 

Aby vedci pochopili, prečo bol špenát taký účinný pri spomalení rastu polypov, použili metodológiu založenú na dátach nazvanú multiomika, ktorá si získava na popularite. Multiomika analyzuje údaje z rôznych systémov v tele a hľadá asociácie, ktoré môžu navrhnúť potenciálne oblasti výskumu. Na výskume pracoval odborník Pieter Dorrestein, Ph.D., profesor Skaggsovej školy farmácie a farmaceutických vied na UC San Diego, CA.

V tejto štúdii vedci analyzovali vzorky z troch systémov v tele:

  • mikrobióm - prospešné a škodlivé črevné mikróby
  • transkriptóm - zbierka RNA a mRNA, ktoré bunky alebo tkanivá exprimujú
  • metabolóm - metabolity, ktoré bunky produkujú počas metabolickej aktivity

Arul Jayaraman, zakladateľ IMAC, označil štúdiu za „jednu z najkomplexnejších metabolomických analýz svojho druhu, najmä v kontexte prevencie rakoviny jedným jedlom, teda špenátom“.

Vedúci výskumník Dr. Roderick Dashwood opisuje prekvapivý výsledok analýzy: "Chcel som sa zamerať na chlorofyl kvôli mojej dlhej histórii skúmajúcej protirakovinové účinky tejto látky. Keď sme sa však pozreli na metabolomické údaje, nebol tam žiadny chlorofyl. Blahodarné účinky v skutočnosti spôsobovali mastné kyseliny a deriváty kyseliny linolovej. “

Začnite s prevenciou už teraz!

Vedci plánujú na svojich zvieracích modeloch ďalej skúmať protirakovinové vlastnosti metabolitov kyseliny linolovej a mastných kyselín s krátkym reťazcom. Dúfajú, že táto práca nakoniec povedie k vyšetreniu ľudských metabolomických mechanizmov.

Pokiaľ ide o to, či by ľudia mali začať konzumovať špenát ako preventívne opatrenie proti vzniku rakoviny hrubého čreva, doktor Dashwood má jednoznačnú radu: „Čím skôr, tým lepšie. Nemali by ste čakať, kým sa objavia polypy, aby ste mohli začať vykonávať tieto druhy preventívnych činností.“

Fotogaléria


Tagy:
zelenina rakovina hrubého čreva špenát

2021-10-03 17:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia