Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jeden z najväčších MÝTOV, ktorý koluje medzi ženami dlhé roky: Vplyv HOLENIA na rast chĺpkov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hovorí sa, že pravidelné holenie chĺpkov spôsobuje, že časom začnú rásť rýchlejšie, stmavnú a stvrdnú. Je to pravda, alebo ide len o výmysel?

Hladká, jemná pokožka bez chĺpkov je snom takmer každej ženy. Spôsobov, ako ich odstrániť, je niekoľko, pričom každý z nich prináša určité výhody i nevýhody. Na jednej strane je tu drahá a časovo náročná možnosť laserového odstraňovania chĺpkov, ktorá však ponúka dlhodobejšie výsledky. Potom tu je voskovanie, cukrovanie či epiláciu. Podľa thehealthy.com najčastejšou a najbežnejšou metódou je holenie klasickým holiacim strojčekom.

Čítajte tiež: ZNAMENIE, že máte domácnosť zamorenú PLOŠTICAMI: Prezradiť ich môže tento ZÁPACH!

Holenie nič na chĺpkoch nezmení

Aj keď je tento spôsob lacný, takmer bezbolestný a pohodlný, často vedie k nepríjemného zarastaniu chĺpkov. Niektorí dokonca veria, že keď sa budú holiť pravidelne, budú vyrastať tmavšie a oveľa hrubšie ako predtým. Najnovšie štúdie však potvrdzujú, že holenie neovplyvňuje hrúbku ani rýchlosť opätovného rastu chĺpkov. 

Hneď po holení sa vám môže zdať špička chĺpka hrubá, ale nie je to tak. Holenie nič nemení na procese opätovného rastu a neexistuje dôvod, prečo by chĺpky mali rásť hrubšie a tmavšie,“ konštatovala dermatologička Annie Gonzalesová.

Ako dodala, jediné, čo sa môže stať, je to, že nesprávnym holením sa vám môže pokožka zapáliť, svrbieť a môžu sa na nej vytvoriť bolestivé pupienky.

Podľa Gonzalesovej však existuje metóda, po ktorej budú chĺpky o niečo tenšie. 

Jeden z najväčších MÝTOV,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Laserové ošetrenie znižuje hustotu chĺpkov a utlmuje vlasové folikuly. Keď začnú dorastať, budú tenšie a jemnejšie,“ konštatovala Gonzalesová.

Ako si dôkladne oholiť nohy?

Dermatologička Gonzalezová odporúča, aby ste dodržali nasledujúci postup:

  1. Osprchujte sa vlažnou vodou, pretože horúca voda počas sprchovania a holenia môže znížiť obsah vlhkosti v pokožke. To vedie k vysušeniu a podráždeniu kože.
  2. Holte sa v smere rastu chĺpkov, aby ste predišli porezaniu, či podráždeniu.
  3. Pri holení použite zvlhčovač alebo krém na holenie. Po každom prejdení žiletkou kožu opláchnite vodou a znova použite.
  4. Po holení si nohy nakrémujte.

Ako bojovať so zarastajúci chĺpkami a vyrážkami?

Deň, najlepšie dva dni pred holením si urobte celotelový peeling. Okrem toho, že sa zbavíte odumretých buniek, uvoľníte zarastajúce chĺpky. Holenie tak bude dôkladnejšie. Čo sa týka vyrážok, tie, zvyčajne vznikajú vtedy, ak používate tupú žiletku. Preto by ste ju mali meniť každý mesiac. Po každom použití ju treba dôkladne umyť vodou a zbaviť chĺpkov. Skladovať by ste ju mali na suchom a čistom mieste.

Viac o téme: ZdravieHoleniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9