Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

INTÍMNA vec, z ktorej hrozí VÁŽNA choroba: Ako sa zbaviť ANÁLNEHO problému prírodnou cestou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chúlostivá záležitosť, ktorá trápi veľké množstvo ľudí. Napriek tomu sa za svoj intímny problém hanbia a neriešia ho. Chyba. Hemeroidy treba riešiť už na začiatku, aby sa zdravotný stav viac nezhoršil.

Málokto vie, že hemoroidy nemožno zakaždým považovať za niečo zlé. Ide o žily, ktoré sa nachádzajú v konečníku a napomáhajú pri vyprázdňovaní čriev. Problém nastáva vtedy, keď sa zapália, opuchnú a vytvorí sa v nich krvná zrazenina. Začnú tlačiť na konečník, dokonca z neho aj vylezú. Problém je na svete. Podľa toho, kde sa nachádzajú, sú vnútorné a vonkajšie. Príčinou môže byť nedostatok pohybu, problémy s trávením a vyprázdňovaním, sedavé zamestnanie a u žien aj tehotenstvo, ako sa píše na livestrong.com

Čítajte tiež: Čo znamená, keď sa ROZKAŠLETE po jedle? Vplyv na životne dôležitý ORGÁN!

Hemoroidy sa prejavujú svrbením, bolesťou, opuchom, vnútorným, ale  aj vonkajším tlakom, či krvácaním. Neohrozujú na živote, no je potrebné ich liečiť. Nemusíte hneď bežať k lekárovi, stačí zájsť do lekárne, kde nájdete množstvo krémov a čapíkov na ich potlačenie. Vo väčšine prípadov však stačí zmena životného štýlu. Viac pohybu, zvýšený pitný režim, strava bohatá na zeleninu, ovocie a vlákninu sú tým najlepším spôsobom. Ak vás trápi tento problém, vyskúšajte domáce a prírodné prostriedky, ktoré vám pomôžu! 

1. Doprajte si teplý kúpeľ

„Pokiaľ vás trápi svrbenie, sedenie v teplom kúpeli pomôže zmierniť nepríjemné príznaky vonkajších hemoroidov,“ konštatovala gastroenterologička Jacqueline Wolfová.

Teplá voda podľa nej zvyšuje prietok krvi do postihnutej oblasti a zároveň je prirodzene relaxačná. Ak nemáte doma vaňu, postačí sedací kúpeľ na 10 až 15 minút dvakrát až trikrát denne.

2. Zmeňte značku toaletného papiera

Používanie parfumovaného, ​​tvrdého toaletného papiera iba ​​dráždi hemoroidy a môže zhoršiť bolesť. 

„Kupujte taký, ktorý nie je voňavý a zároveň je aj mäkký. Na trhu ich dostať niekoľko,“ radí Wolfová.

3. Používajte vlhčený WC papier

Ak trpíte na hemoroidy, je dôležité udržiavať análnu oblasť čistú. 

Utieranie suchým toaletným papierom môže bolieť, preto je vhodné používať vlhčený papier. Samozrejme, aj tento musí byť bez parfumov a farbív,“ uviedla Wolfová.

INTÍMNA vec, z ktorej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Jedzte vlákninu

Úprava stravy a zmena životného štýlu sú tým najlepším spôsobom, ako sa zbaviť neželaných hemoroidov. 

Vsaďte na potraviny s vysokým obsahom vlákniny:

  • väčšina ovocia a zeleniny (maliny, hrušky, tekvica a avokádo obsahujú najviac látky)
  • strukoviny
  • tofu
  • celozrnné produkty ako špalda, pohánka a ovsené vločky

Nezabúdajte na pitný režim, ten je rovnako dôležitý ako úprava stravy.

5. Použite extrakt z hamamelu

Hoci je táto rastlina v našich končinách málo známa, domorodci zo Severnej Ameriky jej silu poznali už pred stovkami rokov a využívali ju na liečbu rôznych neduhov. Dokonca aj na hemoroidy. Extrakt z hamamelu totiž pôsobí proti svrbeniu. Má antioxidačné a sťahujúce účinky a regeneruje a zároveň upokojuje.

6. Vyskúšajte silu aloe

Aloe vera obsahuje veľké množstvo vitamínu A a C, je bohaté na vápnik, železo, selén aj zinok, vďaka ktorým má známe protizápalové a antimykotické účinky. Krém obsahujúci aloe vera môže pomôcť pri hojení rán a znižovaní bolesti, ak sa používa na liečbu análnych trhlín.

Jablčný ocot radšej NIE

Možno ste už počuli, že jablčný ocot môže poskytnúť okamžitú úľavu pri hemoroidoch, ale neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by toto tvrdenie podporoval. Podľa Clevelandskej kliniky môže dokonca stav ešte viac zhoršiť, pretože je kyslý a popáli pokožku.

Kedy ísť za lekárom?

Zvážte návštevu odborníka v prípade, ak pociťujete bolesť a svrbenie aj po týždni domáceho liečenia. Určite za ním zájdite aj vtedy, keď neprestávate krvácať z análneho otvoru. Môže to byť príznak rakoviny hrubého čreva a konečníka, zápalové ochorenie čriev, či choroba tráviaceho traktu.

Viac o téme: ZdravieChorobaPrevenciaHemeroidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9