Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cítite ZÁPACH po cesnaku, hoci ste ho nejedli? Pozor na PRÍČINY, ktoré za tým môžu byť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nemusíte jesť cesnak či cibuľu na to, aby ste pocítili nepríjemný zápach.. Môžu sa za ním skrývať iné dôvody, o ktorých ste to ani nepovedali.

O sile cesnaku sa popísalo už veľa. Táto zdravá zelenina má len jednu chybu, a to je jej špecifická vôňa, ktorá väčšine ľuďom zapácha. Niekedy sa však stane, že sa nešíri len z úst, ale cítiť ho aj z potu a pokožky. A pritom samotný pot by mal byť bez zápachu. Ako sa píše na livestrong.com, nepríjemný pach vzniká spravidla vtedy, keď pot a prirodzený telesný olej zareagujú s baktériami a zlúčeninami síry, ktoré sa nachádzajú na koži. Cesnakový telesný zápach sa môže vyskytnúť aj ako vedľajší účinok určitých liekov a doplnkov. Niekedy však môže signalizovať aj zdravotné problémy. Toto sú dôvody, prečo môžete cítiť zápach ako po cesnaku.

Čítajte tiež: ZABÍJAJÚ zdravé črevo a spôsobujú zápal: Ak si dáte obľúbené HRANOLČEKY, s týmto treba počítať!

1. Jete priveľa tejto zeleniny

Potraviny ako cibuľa, pór, cesnak a pažítka obsahujú štipľavé zlúčeniny síry, ktoré prenikajú cez póry pokožky. Pach je intenzívnejší, ak si ich doprajete v surovom stave, alebo ich konzumujete vo forme doplnkov stravy. Aj pri krájaní väčšieho množstva cibule, či cesnaku sa zápach prenesie na vaše ruky a vy sa ho nedokážete zbaviť aj dva dni. Ak je puch spôsobení jedlom, vytratí sa sám po niekoľkých hodinách, alebo behom dňa.

2. Korenie ako kmín alebo kari

Ak ste cesnak či cibulu nejedli, mali by ste sa zamyslieť nad tým, či nepoužívate príliš aromatické dochucovadlá a koreniny. Na príčine môže byť veľké množstvo kmínu, či kari, tie sa totiž vo vašom tele rozkladajú na zlúčeniny podobné síre a keď sa zmiešajú s potom, vznikne cesnakový zápach. Po konzumácii veľkého množstva týchto korení môže trvať niekoľko dní, kým pach úplne zmizne. Aby ste tomu zabránili, nemusíte sa im úplne vyhýbať, stačí ich jesť v menších dávkach.

Cítite ZÁPACH po cesnaku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Niektoré lieky a doplnky

Niektoré lieky a doplnky na báze síry môžu spôsobovať telesný zápach a pach z úst, ktorý pripomína cesnak. Tento vedľajší účinok môže trvať až 72 hodín. Aj užívanie priveľkého množstva selénu môže spôsobiť tento problém. Je to jeden z príznakov chronickej selenózy, ku ktorému môže dôjsť, keď denne prijímate viac ako 1 000 mikrogramov tejto živiny. Medzi ďalšie príznaky patrí svalová slabosť, únava, podráždenosť a červená, podráždená pokožka. Ak sú vaše lieky, alebo doplnky stravy dôvodom cesnakového dychu, porozprávajte sa so svojím lekárom o možnostiach, ako ich nahradiť.

4. Emocionálny stres

Pot vyvolaný stresom sa líši od potu, ktorý produkujete, keď je vám teplo alebo cvičíte. Úzkosť alebo emočný stres spôsobujú, že vaše telo produkuje mastný pot, ktorý sa môže zmiešať s baktériami produkujúcimi síru na koži a pokožka začne páchnuť ako po cesnaku. 

Ako tomu zabrániť:

  • Podpazušie si umyte antibakteriálnym mydlom.
  • Odstráňte chĺpky z tela z oblastí, ktoré produkujú pach, pretože môžu zhoršovať zápach.
  • Používajte antiperspirant. Zvážte jeho aplikáciu v noci, aby bol účinnejší.
  • Pohovorte si so svojim lekárom alebo dermatológom o antiperspirantoch na predpis alebo o injekcii botoxu, ktorý potlačí nadmerné potenie.

5. Ochorenie pečene

Podľa National Institutes of Health môže byť cesnakový dych, aj keď ste ho nejedli, znakom vážneho ochorenia pečene. A takéto sú jeho ďalšie príznaky:

  • žltkastá pokožka a oči
  • bolesť brucha
  • opuch brucha, nôh alebo členkov
  • svrbivá pokožka
  • tmavý moč, bledo sfarbená stolica
  • nevoľnosť alebo vracanie
  • strata chuti do jedla

Ak máte niektorý z vyššie uvedených príznakov alebo si myslíte, že by ste mohli mať problém s pečeňou, ihneď si dohodnite stretnutie so svojím lekárom.

Viac o téme: CesnakZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9