ZABÍJAJÚ zdravé črevo a spôsobujú zápal: Ak si dáte obľúbené HRANOLČEKY, s týmto treba počítať!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-09 06:00:00

To, že ultra spracované potraviny škodia zdraviu, je všeobecne známe. Napriek tomu, že ich konzumácia spôsobuje ochorenia srdca, dokonca smrť, tešia sa obľube a jedia vo veľkej miere. Ako nám škodia?

Ultra spracované potraviny sú produkty, ktoré prešli priemyselným spracovaním. Majú dlhý zoznam prísad, vrátane konzervantov, sladidiel a farbív. Klinickí lekári sa už dlho domnievajú, že takéto produkty môžu narušiť zdravie gastrointestinálneho traktu, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL sa môže ukázať nevšedným spôsobom: Znamenie na KĹBOCH!

Keď trpí črevný systém

Nedávna štúdia ukázala, že pravidelná konzumácia vysoko spracovaných potravín a nápojov je spojená so zápalmi a ochorením črevného systému (IBD). Ide o skupinu chorôb, ktoré spôsobujú chronický zápal v gastro trakte. Patrí sem Crohnova choroba aj ulcerózna kolitída. Tieto choroby sú rozšírené v bohatších krajinách, prípady však pribúdajú aj v tých rozvojových, kde sú takéto potraviny čoraz dostupnejšie a obľúbenejšie. Len v USA sa týmito gastro problémami trápi 3 milióny ľudí.

„Ako spoločnosti ekonomicky napredujú, vzdávajú sa tradičných spôsobov pestovania, prípravy a konzervovania potravín v prospech balených výrobkov,“ konštatoval gastroenterológ Ashkan Farhadi.

Podľa neho je to veľká chyba, pretože konzumácia ultra spracovaných potravín ohrozuje ľudský život. Hrozí infarkt, mŕtvica, dokonca bývajú spúšťačom rakoviny. Na akú stravu radšej vsadiť? 

„Jedzte radšej ovocie, zeleninu, ryby, orechy, strukoviny a celozrnné potraviny,“ radí Farhadi.

Najväčší konzumenti

Vedecký tím pod vedením Neeraja Narulu hodnotil lekárske údaje viac ako 116-tisíc dospelých vo veku 35 až 70 rokov. Účastníci pochádzali z 21 krajín s nízkymi, strednými a vysokými príjmami v Severnej Amerike, Južnej Amerike, Európe, Afrike, na Strednom východe, v južnej Ázii, juhovýchodnej Ázii a Číne. Pozorovaní vypĺňali dotazník o jedálničku, ktorý konzumovali od roku 2003 do roku 2016. Účastníci zo Severnej, Južnej Ameriky a Európy mali najvyššiu spotrebu ultra spracovaných potravín v porovnaní s ostatnými krajinami. Pozorovaní z týchto destinácií trpeli najviac na zápal a choroby gastrointestinálneho traktu.

Čo sú to ultra spracované potraviny?

Medzi ultra spracované potraviny patrí väčšina hromadne vyrábaných potravín a nápojov. Obsahujú potravinárske prídavné látky, ako sú emulgátory, konzervanty, pridané sladidlá, arómy, trans-tuky a farbivá.

Potraviny delíme do troch základných skupín:

  • nespracované, minimálne spracované potraviny – sú považované za zdravé. Patrí sem ovocie, zelenina, niektoré druhy mäsa, strukoviny, semená, zrná, ryža, vajcia.
  • spracované potraviny – sú upravené tak, aby dlhšie vydržali pomocou soli, oleja, cukru a fermentácie. Ide napr. o syr, slaninu, chlieb, údené ryby, pivo, konzervované ovocie a zeleninu.
  • ultra spracované potraviny – predstavujú produkty, ktoré obsahujú viac ako 5 zložiek.  Patria sem klobásy, nugetky, zmrzlina, koláče, sladené nápoje, mrazená pizza.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia spracované potraviny

2021-09-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia