Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo znamená, keď sa ROZKAŠLETE po jedle? Vplyv na životne dôležitý ORGÁN!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Práve ste si pochutnali na dobrom jedle, no potom to prišlo. Nepríjemný kašeľ. Ak to zažívate pravidelne, prišiel čas s tým niečo už urobiť...

Kašeľ je vo všeobecnosti spôsobom, akým si telo uvoľňuje dýchacie cesty a „je zvyčajne vyvolaný dráždivou látkou v krku alebo dolných dýchacích cestách,“ vysvetľuje MD Youngnan Jenny Cho, odborný asistent klinickej otolaryngológie na Kolumbijskej univerzite, ako sa píše na menshealth.com.

"Hrdlo sa na chvíľu zatvorí a v hrudi sa zvýši tlak vzduchu. Následne, keď sa hrtan otvorí, vyletí závan vzduchu, ktorý so sebou nesie hlien alebo dráždivú látku.“

Čítajte tiež: Bežné NÁVYKY, ktorými si OSLABUJETE kosti a kĺby: Príčina ich nedostatočnej ohybnosti a BOLESTI

Verte či neverte, silný kašeľ môže spôsobiť vietor s rýchlosťou 70 km/h, ako potvrdzuje doktor Cho.

Keď ide o závažnejší problém

Ak vás zakaždým „drhne“ po jedle, „môže to byť spôsobené refluxom obsahu žalúdka, ktorý sa vracia späť do pažeráka,“ vysvetľuje poradca MH Felice Schnoll-Sussman, MD, ktorý je tiež profesorom klinickej medicíny a riaditeľom Centra pre gastrointestinálne zdravie Jaya Monahana pri Weill Cornell Medicine/New York Presbyterian.

Reflux dráždi hltan a hrtan. Keď je závažnejší, ide o tzv. GERD (gastroezofageálna refluxná choroba). Táto porucha trávenia je najčastejšie sprevádzaná „pocitom tlaku alebo pálenia za hrudnou kosťou a kyslou chuťou v ústach“, upozorňuje doktor Cho. Ďalšie príznaky GERD môžu zahŕňať chronickú bolesť hrdla, nadbytok hlienu a chronické čistenie hrdla. Výskum ukazuje, že najmenej 25 percent prípadov chronického kašľa - čo znamená, že trvá najmenej osem týždňov - súvisí s GERD.

Aby ste pochopili, prečo GERD môže spôsobiť kašeľ, je dôležité vedieť, čo spôsobuje akýkoľvek druh kašľa. Spravidla je to preto, že obranné mechanizmy vášho hrdla nereagovali včas, aby zabránili tomu, aby sa vaše jedlo alebo tekutiny dostali do zlého „potrubia“.

"V prípade refluxu alebo iného podráždenia hrdla môže byť pocit v krku precitlivený a vyvolať kašeľ aj pri normálnom prehĺtaní," hovorí odborník.

Neliečený reflux môže byť dosť vážny. Okrem toho, že nepríjemný kašeľ a pálenie záhy môže ovplyvniť pľúca, hrozí aj chronická bronchitída alebo zápal pľúc.

Čo znamená, keď sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)
Čo robiť s kašľom po jedle?

Ak je kašeľ novým symptómom, je trvalý alebo sa zhoršuje a ak spúšťač kašľa pochádza z jednej konkrétnej oblasti v krku, dohodnite si stretnutie s lekárom. Našťastie, ak je reflux hlavnou príčinou, existujú pomerne jednoduché kroky, ktoré vás zbavia problému. Doktor Cho odporúča, aby ste na začiatku jedli pomaly a s rozvahou. Dávajte prednosť častejším menším jedlám než jednému väčšiemu a vynechajte veľkú neskorú večeru. A potom, čo sa najete, zabudnite na polohu ležmo. 

"Sedenie alebo státie najmenej jednu až dve hodiny po jedle pomôže zabrániť spätnému toku jedla do pažeráka a refluxu," hovorí doktor Schnoll-Sussman.

Druhy potravín, ktoré konzumujete, môžu tiež spôsobiť reflux. Vyhýbajte sa kofeínovým nápojom ako káva alebo kolové nápoje, výrobky z paradajok a citrónov. Taktiež by mali byť tabu šumivé nápoje.

"Môžu spôsobiť grganie, ktoré môže tiež vyvolať kyselinu v krku," hovorí doktor Cho.

Liečba

Chronický kašeľ v dôsledku refluxu je možné liečiť aj liekmi. Opýtajte sa svojho lekára, ktorý je pre vás vhodný - v niektorých prípadoch sú antacidá účinné, v iných sú dobrou voľbou H2 blokátory Niektorí ľudia môžu užívať lieky nazývané inhibítory protónovej pumpy (PPI), ktoré inhibujú enzým zapojený do tvorby žalúdka kyselina. V niektorých prípadoch môže byť dokonca vhodnou možnosťou antirefluxná chirurgia „na posilnenie dolného pažerákového zvierača alebo na opravu hiátovej hernie“, vysvetľuje doktor Schnoll-Sussman.

Viac o téme: ZdravieKašeľPrevenciaJelo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9