Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako telo zareaguje na to, keď budete JESŤ príliš RÝCHLO? Očakávajte tieto ZMENY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Výskum ukázal, že tí, ktorí do seba jedlo hádžu a mizne v nich rýchlosťou blesku, si koledujú o závažné zdravotné problémy. Okrem obezity ich môžu ohroziť tráviace problémy a dokonca aj infarkt.

Ako uvádza portál thehealthy.com, zdravé je jesť pomaly. Vyplýva to z japonskej štúdie, ktorá trvala 5 rokov a zúčastnilo sa jej 1 083 dospelých.

Vedci pozorovaných rozdelili do troch skupín, a to na "pomalú", "normálnu" a "rýchlu" podľa toho, ako rýchlo jedlá konzumovali. Účastníci tiež na začiatku výskumu vyplnili dotazník a podelili sa so svojim jedálničkom, fyzickou aktivitou a zdravotnou anamnézu. Na začiatku ani jeden z pozorovaných netrpel metabolickým syndrómom. Netrápila ich obezita, problémy s cholesterolom, krvným tlakom ani cukrom, či vysoká hladina trigliceridov. O všetkých týchto prejavoch je známe, že vedú k zdravotným komplikáciám, ako sú srdcové choroby a cukrovka. 

Čítajte tiež: Etanol či voda v BURČIAKU: Takto odhalíte najväčšie PREHREŠKY predajcov a budete o krok vpred!

Vyššia hladina cukru v krvi a priberanie

Po piatich rokoch bol u 84 z nich diagnostikovaný metabolický syndróm. Všetci však mali jednu vec spoločnú. Jedli príliš rýchlo! Vedci tak odhalili, že tí, ktorí do seba hádžu jedlo príliš rýchlo, sú týmto syndrómom ohrození o 89 percent viac ako tí, ktorí si jedlo vychutnávajú pomaly.

A to nie je všetko. Tí, ktorí jedli rýchlo, tiež zaznamenali väčší prírastok, čo sa týka hmotnosti, namerali im viac centimetrov v páse a mali tiež vyššiu hladinu cukru v krvi. Vedci tvrdia, že pri pomalom jedení vyšle mozog ľahšie signál, že telo je sýte, kým pri tom rýchlom nemá šancu vyslať signál, že treba prestať jesť. 

Ako telo zareaguje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Keď ľudia rýchlo jedia, zvyčajne sa necítia sýti a oveľa častejšie sa prejedajú,“ konštatoval autor štúdie dokor Takayuki Yamaji.

Podľa neho rýchle jedenie spôsobuje väčšie kolísanie hladiny glukózy, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii. 

Aj predchádzajúci výskum z Nového Zélandu ukázal, že tí, ktorí jedli rýchlo, mali vyšší index telesnej hmotnosti. Z inej štúdie zase vyplynulo, že zdraví aj obézni muži jedli oveľa menej, keď im povedali, že majú 40.krát jedlo prežuť, kým sústo prehltnú. Výskum dokonca naznačuje, že dlhším žuvaním jedla spálime viac kalórií.

Rady, ako jesť pomalšie

  • Jedlo nakrájajte na malé kúsky
  • Do úst si vkladajte len malé množstvo
  • Dôkladne ho požujte
  • Ďalšie sústo si dajte do úst až po tom, ako prehltnete
  • Pri jedle nestojte, ale seďte
  • Na obed a večeru si vyhraďte 30 minút
  • Vyhýbajte sa stánkom rýchleho občerstvenia
  • Používajte čínske paličky namiesto príboru
Viac o téme: ZdravieJedloStravaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9