Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vplyv zlatého moku na KOSTI, ktorý by čakal málokto: Tento druh PIVA má najväčšie ÚČINKY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pitím piva si nielenže vybudujete pivné bruško, ale aj lepšie kosti. Môže za to vysoký obsah kremíka v zlatom moku. Ktoré pivo je najlepšie?

Podľa Národných inštitútov zdravia môže byť kremík v rozpustnej forme kyseliny ortokremičitej (OSA) dôležitý pre rast a vývoj kostí a spojivového tkaniva a môže prispieť k zníženiu rizika osteoporózy pri rednutí kostí, ako sa píše na webmd.com.

Čítajte tiež: Najstarší ľudia na svete prezradili POTRAVINY, ktoré stoja za ich dlhým životom: Týchto sa držte!

Na základe týchto zistení niektoré štúdie naznačujú, že mierne pitie piva môže pomôcť v boji proti osteoporóze, hoci na druhej strane, vedci tvrdia, že obsah kremíka v pive doteraz nebol nikdy dôkladne preskúmaný. Výsledky však ukazujú, že pivo je skutočne významným zdrojom kremíka na stavbu kostí vo forme OSA.

Štúdia analyzovala 100 komerčne dostupných pív a zistila, že priemerný obsah kremíka sa pohybuje od 6,4 do 56,5 miligramov na liter (mg/l). Odporúčaný denný príjem tejto látky však nie je. Vedci sa ale domnievajú, že ak sa predpokladá, že priemerný denný príjem by bol 20-50 miligramov, na to by boli potrebné približne 2 litre piva. V niektorých prípadoch môže stačiť aj 1 liter alkoholického nápoja.

Vplyv zlatého moku na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ktoré pivo má najviac kremíku? 

Pivo obsahujúce vysoké hladiny sladového jačmeňa a chmeľu je najbohatšie na kremík, ako uvádza v tlačovej správe vedec Charles Bamforth, PhD, DSc, z oddelenia potravinárskej vedy a technológie na Kalifornskej univerzite v Davise: „Pšenica obsahuje menej kremíka ako jačmeň, pretože práve jačmenná pleva je na tento prvok bohatá. Aj keď väčšina kremíka zostáva v pleve počas varenia, značné množstvo tejto látky sa napriek tomu extrahuje do mladiny a veľká časť z toho prežije v pive. “

Výsledky ukázali, že kategória piva India Pale Ale, teda svetlých vrchne kvasených pív, má tendenciu obsahovať viac kremíka, pretože je tradične silnejším a „chmeľovejším“ pivom obsahujúcim viac sladu a chmeľu bohatého na kremík.

„Pivá na báze pšenice naopak obsahujú menej kremíka, ako už bolo spomenuté, čo zrejme súvisí s nižšími hladinami kremíka v pšeničnom slade,“ píšu vedci v časopise Journal of the Science of Food and Agriculture. "Pšeničné pivo sa navyše vyrába z oveľa menšieho množstva chmeľu ako mnoho iných pivných štýlov."

Vedci poznamenávajú, že ľahké pivá v štýle ležiaka mali tiež nižší obsah kremíka, pravdepodobne kvôli použitiu kukurice počas procesu varenia. Na porovnanie, medzi ďalšie zdroje kremíka v strave patria cereálne granole, obilniny z pšeničných otrúb s vysokým obsahom vlákniny, ovsené vločky a sušené datle.

Viac o téme: PivoZdraviePrevenciaKostiOsteoporózaKremík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9