Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZNAMENIE, že máte domácnosť zamorenú PLOŠTICAMI: Prezradiť ich môže tento ZÁPACH!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neželaných návštevníkov v domácnosti si môžete všimnúť ešte skôr, než sa zahryznú do vášho tela! Ucítenie určitých pachov by vás mohlo upozorniť na ploštice vo vašej posteli.

Ide o malý hmyz, no dokáže rozhodiť celú domácnosť! Ploštice sú považované za bežného škodcu v domácnostiach. Darí sa im zvyčajne na jar, v lete a na začiatku jesene. Obzvlášť rozšírené sú vo Veľkej Britácii, čo potvrdzujú odborníci a upozorňujú, že londýnske domy poskytujú skvelé životné podmienky práve kvôli typickému britskému počasiu a teplotám. Nie sú však výnimkou ani v slovenských domácnostiach!

Čítajte tiež: Najstarší ľudia na svete prezradili POTRAVINY, ktoré stoja za ich dlhým životom: Týchto sa držte!

Pach ako varovanie

Najväčším problémom však je, že málokto si ich všimne. Jedným z najlepších indikátorov varovania sú určité pachy, ako sa uvádza na express.co.uk! Rovnako ako u väčšiny druhov ploštíc, uvoľňujú pachy, známe ako poplašné feromóny. Tieto feromóny sa môžu uvoľniť, keď dôjde k vyrušeniu chrobákov, a vydajú určitú vôňu až pach. Pri vyšších koncentráciách môže byť zápach nepríjemný, pri nižších mnohí opisujú zápach ako príjemný.

Zaujímvé je, že tento zápach možno prirovnať k určitej bylinke! Vôňa podobná tej z koriandru je jedným z varovných signálov. Staršia literatúra o plošticiach kvôli podobnosti označuje tento hmyz za „plošticu koriandru“. Voňavá žľaza z ploštíc produkuje zatuchnutý zápach, ktorý je často popisovaný ako páchnuci po koriandri.

ZNAMENIE, že máte domácnosť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vôňa však nie je príjemná. Ak máte domácnosť zamorenú týmito návštevníkmi, pocítite zápach akoby z plesnivých topánok alebo mokrého plesnivého oblečenia. Nie však každý cíti to isté, takže vôňu môže popísať inak.

Ako sa ich zbaviť?

Odborníci tvrdia, že najbezpečnejším a najefektívnejším spôsobom, ako sa zbaviť chrobákov, je teplo. Pomôže vyškolený odborník, ktorý môže vykúriť miestnosti na teplotu 50 stupňov Celzia, pričom sa udržuje tento stupeň teploty až štyri hodiny. Teplo však nepreniká dobre do dutín v stenách, takže do týchto oblastí sa často nanáša vysúšací prach.

Žiadna technika však nedokáže úplne odstrániť baktérie v posteli. Záleží aj od vás, ako sa staráte o domácnosť, ako často vysávate, ako sa staráte o matrace a pod.

Viac o téme: HmyzZdravieVôňaZápachPloštice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9