Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najstarší ľudia na svete prezradili POTRAVINY, ktoré stoja za ich dlhým životom: Týchto sa držte!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa dožiť vysokého veku? Hoci neexistuje jednoznačná odpoveď, isté je, že život predĺži zdravý životný štýl a prinajmenšom určité potraviny, na ktoré prisahajú ľudia okolo stovky rokov!

Najstarší ľudia na svete sa rozhodli zverejniť svoje tajomstvo, za ktorým pravdepodobne stojí ich vysoký vek. Hoci každý jeden z nich má v rukách iný triumf, ku každému z nich sa vyjadril odborník na výživu Jenaeda Brodella, či to naozaj stojí za to.

Čítajte tiež: Cítite ZÁPACH po cesnaku, hoci ste ho nejedli? Pozor na PRÍČINY, ktoré za tým môžu byť!

Ryby a hranolčeky raz týždenne

109-ročný John Tinniswood, najstarší muž vo Veľkej Británii, pripisoval svoj dlhý život tejto večeri, ktorú si doprial raz za týždeň, ako sa píše na express.co.uk. Ide o svätý grál?

Ryby v konečnom dôsledku poskytujú esenciálne tuky a omega-3 mastné kyseliny, čo súvisí s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Hranolčeky by k pôžitku z jedla len prispeli, a oprávnene. Toto by mohlo fungovať,“ vyjadril sa nutričný špecialista.

Verdikt: Konzumácia rýb má mnoho zdravotných výhod. Hoci ryby a hranolčeky môžu mať vysoký obsah tuku, dopriať si raz za čas je úplne v poriadku.

Najstarší ľudia na svete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Battenbergov koláč a čokoládové sušienky

Doreen Gloverová, obyvateľka domu Foxbridge House spoločnosti Care UK v Orpingtone, oslávila 10. júla 2021 svoje 101. narodeniny. Podľa nej je tajomstvom dlhého a šťastného života dôverovať ľuďom a mať k dispozícii dobrý výber koláčov a sušienok, najmä tých čokoládových a ešte aj koláč Battenburga. Ide o tradičný dezert z Anglicka. Jesť správne jedlo je jedna vec, ale vychutnávať si dobroty je ďalší rozmer zdravého stravovania.

„Jedným z presvedčení, ktoré pri jedle zastávam je, že väčšinu času (70 až 80 percent) by ste sa mali rozhodovať pre zdravšie potraviny, no nechajte si 20 až 30 percent času na vychutnanie si životných radostí. Jednou z nich je koláč. Zdravý vzťah k jedlu je kľúčom k potravinovej slobode. Jednou z hlavných výhod intuitívneho stravovania je taktiež lepšie psychické zdravie. Účastníci štúdií intuitívneho stravovania zlepšili svoje sebavedomie, obraz tela a celkovú kvalitu života, pričom prežívali menej depresie a úzkosti," dodáva odborník na výživu.

Kaša

Jessie Gallanová bola najstaršou ženou v Škótsku do roku 2015, keď zomrela vo veku 109 rokov. Jessie ešte pred smrťou pripisovala svojmu dlhému životu „jedenie kaše a vyhýbanie sa mužom“.

Jenaed hovorí: „Kaša poskytuje vlákninu, ktorá je ďalším bonusom vo vašej strave a odporúča sa. Štúdie naznačujú, že zvýšenie príjmu vlákniny v potrave, obzvlášť obilných, je spojené so zníženým rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a všetky druhy rakoviny. Pokiaľ ide o mužov, nie som si istý! Ale zníženie hladiny stresu je dobré pre vaše celkové zdravie,“ tvrdí odborník.

Najstarší ľudia na svete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Slanina

116-ročná Susanna Mushatt Jonesová bola najstaršou žijúcou osobou na svete a poslednou žijúcou Američankou narodenou v 19. storočí, než zomrela v roku 2016. Tvrdila, že konzumácia slaniny je jej tajomstvom dlhovekosti. Nerobte si však nádeje, že to bude aj u vás fungovať.

 „Slanina okrem chuti neposkytuje veľa výživových výhod. Príliš veľa nasýtených tukov zvýši hladinu cholesterolu a riziko srdcových chorôb. V prípade Susanny však verím, že to bolo potešenie, ktoré jej slanina priniesla a ktoré prispelo k jej pocitu radosti žiť dlhšie. Jedlo by malo vždy priniesť radosť a nemalo by byť dôvodom na obavy,“ hovorí odborník.

Olivový olej

Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997 vo svojich neskutočných 122 rokoch, pripisovala olivovému oleju, portskému vínu a čokoláde dlhší život.

Jenaed hovorí: „Zdá sa, že Jeanneina diéta pozostáva z toho, čo poznáme ako stredomorský spôsob stravovania. Olivový olej je hlavným zdrojom tukov v stredomorskej strave. Má vysoký obsah zdravých tukov a tiež skvelé antioxidačné vlastnosti. Zdá sa, že ľudia, ktorí konzumujú túto diétu, majú dlhší život vrátane nižšej šance úmrtia na kardiovaskulárne choroby."

Najstarší ľudia na svete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Portské víno

Z francúzskeho Arles si Jeanne spomenula na stretnutie s Vincentom Van Goghom v roku 1888. Fortifikované portské víno bolo Jeanniným tipom. Mohlo by však byť portské víno to, čo tečie z fontány mladosti? Je tu dobrá správa pre fanúšikov dezertného vína.

Jenaed hovorí: „Hrozno používané na výrobu portského vína je bohaté na resveratrol, polyfenol, ktorý sa nachádza v niektorých rastlinách a ovocí a pôsobí ako antioxidant. Resveratrol má navyše protizápalové vlastnosti, takže pomáha predchádzať viacerým srdcovým a autoimunitným ochoreniam."

Alkohol si doprajte s mierou, pretože príliš veľké množstvo môže mať negatívny vplyv na vaše zdravie. Pohárik portského však môže byť dobrým krokom.

Čokoláda

122 rokov je strašne dlhý čas bez čokolády, takže sa niet čomu čudovať, že patrí do prvej trojky najlepších potravín na dlhý život. Čokoláda prináša radosť z jedla a slobodu a uvoľňuje v tele hormón dopamín. Dôležité však je vybrať si kvalitnú čokoládu a dopriať si ju s mierou. 

Viac o téme: PotravinyZdravieDlhovekosťDlhý život
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9