Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PREDBEHNITE rakovinu hrubého čreva a konečníka: Tieto potraviny ZABRÁNIA chorobe!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Patrí medzi najčastejšie zhubné nádory na Slovensku. Najsmutnejšie je, že mnohí nad ním prehrajú boj. I napriek tomu sa netreba vzdávať. Môžete byť o krok vpred vďaka svojmu jedálníčku.

Štatistiky sú neúprosné. Napríklad, čo sa týka USA, rakovina hrubého čreva a konečníka je treťou najčastejšou rakovinou a tretím hlavným dôvodom úmrtí na rakovinu. Aj keď sa celkový výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka za posledné 2 desaťročia znížil, opak je zaznamenaný u mladších dospelých s týmto ochorením. Ich počet sa stále zvyšuje!

Čítajte tiež: Sú REPELENTY proti komárom vôbec BEZPEČNÉ? PRAVDA o zabijakoch hmyzu!

Čo by mohlo byť na vine?

Vedci odhadujú, že do roku 2030 sa takmer 11% rakoviny hrubého čreva a 23% rakoviny konečníka vyskytne u dospelých, mladších ako 50 rokov, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Približne polovica ľudí s rakovinou hrubého čreva a konečníka v počiatočnom štádiu nemá rodinnú anamnézu ochorenia alebo známe genetické rizikové faktory, takže zmena životného štýlu a stravovania môže hrať úlohu v jeho rastúcom výskyte. Vedci totiž spájajú včasný nástup kolorektálneho karcinómu s obezitou a sedavým životným štýlom.

Najnovšie odborníci uvádzajú nového vinníka, ktorý by mohol byť za zvyšujúcim sa počtom prípadov s rakovinou. Podľa nich za tým môže byť znížená spotreba potravín bohatých na vitamín D, ako sú mliečne výrobky, ryby, huby a vajíčka. Niekoľko štúdií už zistilo, že vitamín D celkovo chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka, ale žiadna sa nezamerala na včasnú formu ochorenia.

"Dietetické zmeny v posledných desaťročiach sú jedným z mnohých potenciálnych rizikových faktorov, ktoré skúmame v súvislosti s rakovinou hrubého čreva a konečníka u mladých ľudí," hovorí Kimmie Ngová, MD, MPH, ktorá riadi Centrum pre rakovinu hrubého čreva a konečníka Young-Onset v Dana-Farber Cancer Institute v Bostone, MA. „Vieme, že strava a životný štýl sú celkovo silne späté s rakovinou hrubého čreva a konečníka (bez ohľadu na vek), a preto má zmysel skúmať, či niektoré z rizikových faktorov, ktoré sa v poslednej dobe zmenili - napríklad vitamín D - môžu prispievať k nárastu rakoviny hrubého čreva a konečníka u mladých ľudí,“ povedala odborníčka.

PREDBEHNITE rakovinu hrubého čreva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vitamín D a znížené riziko rakoviny

Dr. Ngová a jej kolegovia z Harvardu T.H. Chan School of Public Health v Bostone, MA a ďalšie inštitúcie analyzovali údaje o strave, životnom štýle a anamnéze 116 429 sestier vo veku 25 - 42 rokov. Sestry boli účastníkmi zdravotnej štúdie sestier II (NHS II), ktorá sa začala v roku 1989.

V tejto prospektívnej štúdii účastníci vyplňujú každé 2 roky dotazníky o ich životnom štýle, zdravotných problémoch a ďalších informáciách týkajúcich sa zdravia. Každé 4 roky tiež odpovedajú na podrobnejšie otázky o svojej strave v dotazníku o frekvencii jedla. Vedci použili údaje na odhad celkového príjmu vitamínu D u dobrovoľníkov z ich stravy a doplnkov.

V rokoch 1991 až 2015 bolo medzi účastníkmi 111 novodiagnostikovaných prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka s včasným nástupom. Po úprave o ďalšie známe riziká, ako je fajčenie, pitie alkoholu, konzumácia červeného mäsa a sedavý životný štýl, zistili, že celkový príjem vitamínu D je významne spojený so zníženým rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka s včasným nástupom. Zdá sa, že ochranný účinok poskytuje vitamín D z potravinových zdrojov, najmä mliečnych výrobkov. Sú účinnejšie ako doplnky výživy.

Vedci tiež zistili asociáciu medzi nízkym príjmom vitamínu D a prekurzormi choroby, známimi ako adenómy a polypy.

Aké množstvo má ochranný účinok?

"Naše zistenia naznačujú, že až 300 IU denne vitamínu D (približne 3 poháre mlieka denne) môže byť spojených s 50% znížením rizika rakoviny hrubého čreva a konečníka v mladom veku," povedala Dr. Ngová.

PREDBEHNITE rakovinu hrubého čreva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na porovnanie, Institute of Medicine v USA odporúča, aby dospelí konzumovali 600 IU vitamínu D denne. Zistenia sa objavili v časopise Gastroenterology.

Autori dospeli k záveru, že ak by sa to potvrdilo, mohlo by viesť k odporúčaniam pre vyšší príjem vitamínu D ako lacného a nízkorizikového doplnku skríningu kolorektálneho karcinómu na prevenciu ochorenia u dospelých mladších ako 50 rokov.

Výskum tak zistil obzvlášť silné prepojenie medzi príjmom vitamínu D z mliečnych zdrojov a zníženým rizikom rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Vedúci autor Hanseul Kim, Ph.D. kandidát na Harvard T.H. Chan School of Public Health, povedal, že znížená spotreba mlieka a mliečnych výrobkov od osemdesiatych rokov minulého storočia môže čiastočne vysvetliť rastúci výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka v mladom veku.

Viac o téme: Mliečne výrobkyRakovina hrubého črevaVitamín DRakovina konečníka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9