Keď to na vás príde v NEČAKANEJ situácii: VÁŽNY dôvod, prečo NEMOČIŤ v sprche!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-23 11:30:00

Predstava močenia v sprche je pre mnohých nechutná. Pritom ide o vec, ktorú potajomky robí veľké množstvo ľudí. Doktorka Alicia Jeffrey-Thomasová však varuje, že môže viesť k zdravotným problémom.

Ste v sprche a zrazu to na vás príde. Počkať, kým sa dosprchujete alebo to rovno „pustiť“ do vane? Doteraz sa hovorilo, že ide o užitočnú záležitosť pre životné prostredie. Inak povedané, ušetríte tým vodu. Navyše, vraj neexistuje hygienické riziko, keďže moč je sterilný. Iný pohľad na vec má však jedna odborníčka!

Čítajte tiež: Bežný JAV na baby MRKVE, ktorého sa mnohí boja: Predzvesť NEBEZPEČNEJ zeleniny?

Čo sa deje v mozgu?

Podľa lekárky Alicie Jeffrey-Thomasovej to nie je práve najlepší nápad, ak si ceníte svoje svaly panvového dna a nepotrebujete močiť zakaždým, keď počujete zvuk tečúcej vody, ako sa píše na iflscience.com. Mali by ste si to rýchlo rozmyslieť, ak máte problémy s panvovým dnom alebo vám hrozí vyššie riziko na ich rozvoj. Doktorka vysvetlila svojim fanúšikom na TikToku proces, prostredníctvom ktorého by močenie v sprche mohlo v neskoršom živote spôsobiť neočakávané problémy s močením.

„Sú tu dve veci, na ktoré sa chcem zamerať, celková perspektíva kondície močového mechúra a panvového dna,“ uviedla v jednom zo svojich videí o močovom mechúre a jeho kontrole.

Najprv proces porovnala s tzv. Pavlovým experimentom. Pavlov vycvičil psov zaujímavým spôsobom, ktorý spájal zvonenie s jedlom. Keď prišiel čas kŕmenia, zazvonil na zvonček a až potom im priniesol potravu. Časom si psy vytvorili taký silný návyk, že slintali zakaždým, keď zazvonil zvonček, aj keď Pavlov v skutočnosti nepriniesol žiadne jedlo. Čo to však má spoločené s močením?

„Ak cikáte do sprchy alebo zapnete kohútik, alebo zapnete sprchu a potom si sadnete na toaletu, kým tečie voda, v mozgu si vytvárate asociáciu medzi zvukom tečúcej vody a nutnosťou močiť,“ vysvetľuje Jeffrey-Thomasová a pokračuje: "Hrozí dysfunkcia panvového dna, čo potenciálne povedie k problémom s únikom, keď počujete tečúcu vodu mimo sprchy."

Problémy s močením

Čo by to mohlo znamenať? Ak máte dysfunkciu panvového dna a cikáte do sprchy, môžete sa ocitnúť vo veľmi nepríjemných situáciách. Zakaždým sa čo i len trochu pomočíte vtedy, keď prejdete napr. okolo potoka alebo vtedy, keď niekto pustí vodovodný kohútik v kancelárii. Okrem toho možno nebudete močový mechúr účinne vyprázdňovať.

„Nanešťastie, nežnejšie pohlavie s tým máva menšie problémy, keďže anatómia tela nebola stavaná na to, aby mohli močiť postojačky. Aj keby to spravili, v póze s jednou nohou hore sa zase ich panvové dno neuvoľní dostatočne, čo znamená, že sa im močový mechúr nevyprázdni dobre,“ dodala lekárka.

Najlepšie teda je, úplne ignorovať nutkanie na močenie, keď ste v sprche. Ak ale naozaj musíte, urobte tak v drepe, aby ste poriadne uvoľnili panvové dno. Intenzita spúšťača močového mechúra sa líši od jednotlivca, ale ak to doslova nezvládate a nemôžete stopnúť močenie v sprche, nie je to dobré znamenie.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sprchovanie močenie moč

2021-08-23 11:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia