Ako sa prejaví pohár PIVA na tele, ak si ho dáte po CVIČENÍ? Nebudete chcieť nič iné!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-24 06:00:00

Aj tí, ktorí pravidelne cvičia, si radi vychutnajú pôžitok z vychladeného piva. To ani len netušia, čo spraví s ich telom po kvalitnom tréningu!

Máte po cvičení? Jednou z prvých vecí, po ktorej by ste mali siahnuť, je pivo, ako sa uvádza na menshealth.com. Jeden výskum sa zameral na spotrebu piva po vytrvalostnom športe. Výsledky ukazujú, že svetlé pivo by mohlo byť slušnou pomôckou pri regenerácii po cvičení, dokonca v niektorých aspektoch rovnako dobré ako voda. Prehľad bol zverejnený v júli tohto roku v časopise International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE potraviny, ktoré zaženú PROBLÉMY s močovým mechúrom: Dajú dokopy dôležitý ORGÁN!

Výhody piva po cvičení

Podľa výskumu môže byť pivo, ktoré obsahuje menej ako 4 percentá alkoholu, účinné ako hydratačný prípravok po tréningu! Recenzia tiež hovorí, že pridanie sodíka do nealkoholického piva môže zlepšiť jeho rehydratačné vlastnosti. Akonáhle však prekročíte obsah alkoholu a dáte si viac ako 4% alebo si dáte viac ako jedno alebo dve pivá, jeho prínosy klesajú, ako upozorňuje Jaison Wynne, doktorant na univerzite Old Dominion University a spoluautor recenzie. V tom prípade hrozia problémy, medzi ktoré patrí vyššia strata vody, znížený svalový prírastok, menej optimálny tréning a potenciálne zvýšenie telesného tuku.

„Pivo obsahuje uhľohydráty a nižšie množstvo sodíka, ktoré zase voda nemá. To by mohlo byť prospešné po cvičení,“ vyzdvihuje účinky piva Brad Schoenfeld, PhD, vedecký poradca v oblasti cvičenia pre zdravie mužov a docent na Lehman College.

Pivo je taktiež chutnejšie ako voda. Ešte lepšie je dať si zlatý mok s jedlom alebo iným nealkoholickým nápojom, hovorí Wynne.

"Keď cvičíte, strácate elektrolyty, nielen vodu," hovorí Schoenfeld.

Jedlo môže niektoré z nich nahradiť.

Môže telo oslabiť

Ak pijete bežné pivo bez jedla alebo iných tekutín a dáte si viac ako jeden alebo dve pivá, diuretický účinok alkoholu prevezme kontrolu a vypláchne ešte viac tekutín z tela, ktorou ste sa pokúsili rehydratovať. Cvičenie a alkohol nejdú dohromady.

„Museli by ste vypiť litre alkoholu, aby ste pokryli množstvo uhľohydrátov potrebných na cvičenie,“ hovorí Wynne. „V tom momente by ste spravili pravý opak a alkohol by vaše telo len oslabil.“

Pivo obsahuje polyfenoly, antioxidačné a antivírusové rastlinné zlúčeniny, ktoré môžu posilniť imunitný systém a znížiť šance na infekciu dýchacích ciest, ktorá môže byť spojená s ťažkým tréningom. Zatiaľ čo väčšina pív obsahuje tieto polyfenoly zo sladu a chmeľu, štúdia, ktorá sa zamerala na pivo a polyfenoly, sa zamerala iba na nealkoholický variant.

Alkohol navyše môže mať negatívny vplyv na výkon, ak ho prijímate príliš veľa.

„Dať si po tréningu šesť pohárov piva nie je nič, čo by odborník na výživu odporúčal,“ hovorí Schoenfeld.

Odborník vo všeobecnosti nie je proti tomu, aby ste si alkoholické pivo dávali každú chvíľu ako rehydratátor po tréningu, ale rozhodne nie každý deň. Či už si dáte alkoholické alebo nealkoholické pivo, mlieko alebo športový nápoj, hydratácia je kľúčom k regenerácii.

„Ak by pivo bez alkoholu povzbudzovalo ľudí k rehydratácii po tréningu, je to dobrá vec,“ hovorí Schoenfeld.

Fotogaléria


Tagy:
pivo zdravie cvičenie tréning

2021-08-24 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia