Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sú REPELENTY proti komárom vôbec BEZPEČNÉ? PRAVDA o zabijakoch hmyzu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

I keď leto pomaly končí, komáre a kliešte majú stále svoju sezónu. Či už ste na turistike, v záhrade alebo grilujete, repelenty sú nevyhnutnosťou.

Nielenže dokážu predchádzať nepríjemnému poštípaniu, ale čo je dôležitejšie, chránia aj pred vážnymi ochoreniami, k akým patrí napríklad borelióza.

Prípady nákazy infikovanými komármi, kliešťami a blchami sa v posledných rokoch znásobujú. Aj napriek tomu niektorí ľudia váhajú siahnuť po repelente z obáv pred zložkami, ktoré obsahuje. Najväčším strašiakom je DEET – najpoužívanejšia aktívna zložka v repelentoch, píše sa v livestrong.com.

Čítajte tiež: Ovocie, ktoré PÁLI tuky a upraví CHOLESTEROL: Jeho stonkou proti pribúdajúcim KILÁM!

Čo presne je DEET?

DEET je účinná látka, ktorá sa používa na odpudzovanie hmyzu. Jej vedecký názov je dietyltoluamid a štúdia z júna 2016 naznačuje, že je to najúčinnejšia a najpoužívanejšia zložka repelentov. Podľa agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) bol DEET vyvinutý americkou armádou v štyridsiatych rokoch minulého storočia na vojenské účely a pre verejnosť bol dostupný od roku 1957.

Ako funguje DEET?

DEET v skutočnosti hmyz nezabíja. Aplikácia repelentu s jeho obsahom na kožu skôr odrádza od toho, aby vás uštipol. Ak sa ním postriekate, znamená to akoby ste sa zabalili do neviditeľného plášťa, ktorý narúša senzorický systém hmyzu.

Je DEET nebezpečný?

Napriek rozšírenému názoru, že ide o nebezpečnú látku pre zdravie, v skutočnosti to nie je pravda.

„Je to jedna z najlepšie preštudovaných chemikálií a žiadny z výskumov nezistil vážne problémy s dlhodobou expozíciou,“ hovorí Jonathan Oliver z Minnesotskej univerzity.

Sú REPELENTY proti komárom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zároveň však upozorňuje, že je viac-menej bezpečný iba pri aplikácii na neporušenú pokožku.  

Štúdia Parazites & Vectors z júna 2014 zistila, že neexistujú žiadne dôkazy o závažných negatívnych vedľajších účinkoch. A Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb Spojených štátov amerických  tvrdí, že pokiaľ sa repelent používa podľa pokynov - to znamená: neprehĺtate ho, nevdychujete a nenastriekate si ho do očí, je bezpečný. Najhoršie, čo sa môže stať, je podráždenie pokožky alebo očí. V zriedkavých prípadoch sa môže vyskytnúť vyrážka.

Existujú obavy, že DEET spôsobuje rakovinu. V skutočnosti však nie je klasifikovaný ako ľudský karcinogén a nie sú známe žiadne štúdie, ktoré by poukazovali na súvislosť medzi rakovinou a expozíciou DEET.

Obavy zo škodlivosti s najväčšou pravdepodobnosťou podľa Olivera spôsobuje silný chemický zápach. Navyše, niektorí ľudia spájajú DEET s DDT - silným insekticídom, ktorý bol zakázaný v roku 1972 z dôvodu environmentálnej toxicity a rizika pre ľudské zdravie.

7 tipov na bezpečné nanášanie repelentu

1. Uistite sa, že používate certifikovaný repelent

Nekupujte repelenty, ktorých pôvod a zloženie sa nedá zistiť. Na pokožku bábätiek mladších ako 6 mesiacov repelent neaplikujte.

2. Všímajte si koncentráciu DEET

Koncentrácia DEET sa pohybuje od 4 do 100 percent.

„Neexistuje žiadny rozdiel v účinnosti, ak má výrobok vyššiu koncentráciu DEET, len dlhšie vydrží,“ hovorí Oliver.

Napríklad repelent so 7 percentami DEET vás ochráni asi na dve hodiny, zatiaľ čo 98 percent DEET až na 10 hodín.

Pretože je vždy dobré znížiť celkovú chemickú expozíciu a minimalizovať možnosť kožných reakcií, rozhodnite sa pre najnižšiu koncentráciu DEET potrebnú na dobu, po ktorú sa budete nachádzať v oblasti, kde môže hmyz útočiť. Večer sprej proti hmyzu zmyte z pokožky mydlom a vodou.

3. Znovu aplikujte podľa potreby

Prečítajte si návod a zistite, na akú dlhú dobu by mal repelent účinkovať. Ak sa idete kúpať, veľmi sa potíte alebo patríte k ľuďom, ktorí hmyz výnimočne priťahujú, použite viac repelentu.

4. Nezabúdajte na nohy

„Nezabudnite si postriekať aj topánky a členky, ak na nich nemáte ponožky,“ radí Oliver.

Sú REPELENTY proti komárom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čistá pokožka komáre a kliešte veľmi priťahuje a DEET túto pre nich príjemnú vôňu zamaskuje.

5. Aplikujte repelent s rozvahou

Na odhalenú pokožku nastriekajte len tenkú vrstvu. Vhodnejšie je aplikovať repelent na odev. Aby sa zabránilo kontaktu s očami a ústami, nastriekajte si repelent do dlaní a tak naneste na tvár (nezabudnite si potom umyť ruky). Rovnako na detskú pokožku ho aplikujte týmto spôsobom. Nikdy nestriekajte repelent na podráždenú pokožku, v uzavretom priestore alebo v blízkosti jedla.

6. Namiesto sprejov zvážte použitie inej formy repelentu

Aerosólové spreje znamenajú riziko vdýchnutia a väčšie riziko podráždenia očí.

7. Vyskúšajte náramky alebo náplasti proti hmyzu

Aj toto je jedna z možností, no „sú menej účinné ako klasický repelent a majú tiež obmedzený polomer ochrany.“

Viac o téme: ZdravieKomárePrevenciaRepelent
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9