Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZNAMENIE, ktoré naznačuje RIZIKO: Neznámy SIGNÁL hroziacej MŔTVICE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hovorí sa, že čím sme starší, tým viac sa "scvrkávame". Niečo na tom skutočne bude. Náhla strata výšky však môže súvisieť i s vážnejším problémom...

Ľudia si väčšinou udržiavajú svoju výšku od konca puberty do začiatku 50-tych rokov, kedy začína pomaly klesať. Za ubúdajúcimi centimetrami môžu byť rôzne príčiny, vrátane zmeny držania tela, spomínaný vek, kompresné zlomeniny chrbtice v dôsledku osteoporózy a pod, ako s auvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: POKLAD pre vaše zdravie, ktorý nájdete v KOŠI: Urýchlia CHUDNUTIE a prospejú SRDCU!

Jeden výskum naznačuje, že u ľudí, ktorým klesne výška, je väčšia pravdepodobnosť, že budú mať malú minerálnu hustotu kostí, zlomeniny stavcov a nedostatok vitamínu D. Je zaujímavé, že tí, ktorí žijú vo vyšších zemepisných šírkach sú náchylnejší na osteoporotické zlomeniny, pravdepodobne kvôli menšiemu vystaveniu slnečnému žiareniu. Pokožka potrebuje na výrobu vitamínu D slnečné svetlo, ktoré pomáha posilňovať kosti.

Kardiovaskulárne zdravie a osteoporóza

Štúdie však majú „na konte“ aj iné zistenia. Rýchla strata výšky by mohla mať spojitosť s vyššou celkovou úmrtnosťou a zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

"Zdá sa, že existuje vzťah medzi kardiovaskulárnymi ochoreniami a osteoporózou," povedala doktorka Nieca Goldbergová, kardiologička z Lekárskej fakulty New York University (NYU) a riaditeľka programu NYU Women’s Heart Program.

Dr. Goldbergová však uviedla, že fyziologický mechanizmus tejto súvislosti je nejasný. Dodala, že nízka úroveň fyzickej aktivity zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, osteoporózy a svalovej slabosti, čo vedie k pádom a invalidite.

"Rýchla prechádzka môže pomôcť ochrániť naše kardiovaskulárne zdravie a zabrániť úbytku kostnej hmoty," dodala.

ZNAMENIE, ktoré naznačuje RIZIKO:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dvojnásobné riziko mŕtvice

K dnešnému dňu sa väčšiny štúdií o prepojení medzi stratou výšky a kardiovaskulárnych ochorení (KVO) zúčastnili starší ľudia a žiadna sa nezamerala výlučne na ženy. Je to prekvapujúce vzhľadom na to, že ženy majú tendenciu strácať väčšiu výšku ako muži a je u nich väčšia pravdepodobnosť vzniku osteoporózy. Tak sa vedci z Univerzity v Göteborgu vo Švédsku rozhodli zistiť, či strata výšky v strednom veku súvisí s vyšším rizikom celkovej úmrtnosti a kardiovaskulárnej úmrtnosti u žien.

Analyzovali údaje z dvoch štúdií, ktoré sledovali zdravie žien v Dánsku a Švédsku počas niekoľkých desaťročí. Dokonca aj po započítaní ďalších faktorov, ktoré ovplyvňujú riziko vzniku KVO, ako je hmotnosť, fajčenie, fyzická aktivita, príjem alkoholu a vzdelávanie, zistili neobvykle veľké riziko úmrtia spojeného so stratou výšky.

Každý centimeter (cm) stratenej výšky sa spájal so 14% a 21% vyšším rizikom smrti z akejkoľvek príčiny. Keď vedci dali dokopy údaje, zistili, že významná strata výšky - ktorú definovali viac ako 2 cm - mala asociácie s viac ako dvojnásobným zvýšeným rizikom mŕtvice.

Podstatné je, že ich analýza potvrdila ďalší výskum, ktorý naznačuje, že pravidelná fyzická aktivita môže ochrániť pred stratou výšky u žien po menopauze.

Nová štúdia bola zverejnená v časopise BMJ Open.

"Tieto zistenia naznačujú potrebu zvýšenej pozornosti, čo sa týka straty výšky s cieľom identifikovať osoby so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Pravidelná fyzická aktivita môže byť prospešná nielen v prevencii týchto ochorení, ale aj v prevencii straty výšky,“ dospeli autori na záver.

Priebeh štúdie

Do výskumu bolo zapojených 1 147 žien zo Švédska a 1 259 žien z Dánska. Vedci merali výšku účastníkov na začiatku, keď mali 30 až 60 rokov a znova o 10 až 13 rokov neskôr. Účastníci počas tejto doby stratili v priemere 0,8 cm, pričom množstvo sa pohybovalo v širokom rozmedzí od 0 do 14 cm. 17 - 19 rokov po druhom meraní výšky vedci zaznamenávali úmrtia medzi účastníkmi a ich možné príčiny.

Po úprave o ďalšie faktory, ako je životný štýl, u tých, ktorí stratili viac ako 2 cm zo svojej pôvodnej výšky, bola 2,31-krát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na mozgovú príhodu a 2,14-krát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na akýkoľvek typ kardiovaskulárneho ochorenia.

Podľa autorov ide o prvú štúdiu, ktorá našla súvislosť medzi stratou výšky a úmrtnosťou na mŕtvicu.

Viac o téme: VýškaZdraviePrevenciaMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9