POKLAD pre vaše zdravie, ktorý nájdete v KOŠI: Urýchlia CHUDNUTIE a prospejú SRDCU!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-14 14:00:00

Vychutnávate si ovocie vo veľkom, no jadierka, zrniečka či kôstky vyberáte a zahadzujete? Nie všetko patrí do koša. Niektoré kôstky sú nabité vitamínmi a minerálmi, ktoré prospievajú zdraviu a ich konzumácia vám len prospeje!

Ovocie poskytuje nášmu telu mnoho zdravotných benefitov. Je nabité širokou škálou živín, ktoré sú nevyhnutné pre naše zdravie. Pretože funguje ako ochranná vrstva pre semeno, aj jeho konzumácia prináša zdravotné výhody, ako sa píše na brightside.me. Aj tu však platí pravidlo, všetkého veľa škodí. Je to tak aj s jadierkami, kôstkami a semienkami. Pred tým, ako sa pustíte do ich konzumácie, poraďte sa so svojim lekárom, či vám ich jedenie nemôže ublížiť.

Čítajte tiež: Balíte ZVYŠKY potravín do FÓLIE? Po tomto ZISTENÍ to zrejme už NEUROBÍTE!

Ktoré semienka a jadierka vám neuškodia a dodajú vám silu a energiu?

1. Semená melónu pre lepšiu pokožku

Je obľúbenou a osviežujúcou letnou pochúťkou. Možno ste o tom nevedeli, ale vodný melón obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. V obchodoch a na trhu už dostať také, ktoré neobsahujú semiačka. Ak sa tam predsa len nachádzajú, väčšina z nás ich zvykne vyberať. Semená vodného melónu sú pritom plné vitamínu C a antioxidantov, ktoré pomáhajú pri liečbe akné a celkovo zlepšujú stav pokožky! Melónové semienka môžete napr. opražiť. Pred tým ako ich upečiete v rúre, pokvapkajte ich olivovým olejom a posypte soľou. Chutia naozaj úžasne. Nie je však na škodu jesť ich priamo s melónom, sú totiž ľahko stráviteľné.

2. Semienka papáje na zdravý tráviaci systém

Papája je nielen exotické ovocie so skvelou chuťou. Jeho konzumácia prináša množstvo zdravotných výhod. Aj pri tomto ovocí zvykneme semená vyhadzovať. Tie sú však bohaté na enzým známy ako papaín, ktorý posilňuje tráviace schopnosti. Črevá papáju aj s jej semiačkami milujú. Môžete ich zjesť rovno s čerstvým ovocím, alebo ich vybrať a neskôr nimi dochutiť svoje obľúbené šaláty.

3. Semená granátového jablka na chudnutie

Dostať sa k semiačkam granátového jablka je niekedy tvrdý boj, hlavne keď je šupa jablka príliš tvrdá. Okrem toho, že jeho konzumácia posilňuje imunitný systém, chráni srdce a podporuje zdravie zubov a kostí, ak ho zaradíte do svojho jedálnička, pomôže vám aj schudnúť. Môžete jesť iba samotné semiačka, pridať ich do šalátov, či si z nich urobiť zdravú šťavu.

4. Avokádová kôstka pre kardiovaskulárne zdravie

Každý vie, že avokádo patrí medzi najzdravšie druhy ovocia. Jeho kôstka je totiž skvelým zdrojom bielkovín, aminokyselín, antioxidantov a omega-3 a -6 mastných kyselín. Jej konzumácia je mimoriadne prospešná pre zdravie srdca a ciev. Ako ju však správne konzumovať? Keď nakrájate zelenú časť avokáda, vyberte kôstku a odlúpnite z nej hnedú šupku a zvyšnú časť kôstky vložte do mixéra. Mixujte, kým sa nevytvorí prášok, ktorý môžete použiť k do smoothies alebo si pripraviť čaj.

5. Pomarančové kôstky na zvýšenie energie

Toto citrusové ovocie je plné živín, vitamínov a minerálov. Nechýba vitamín C, vláknina a taktiež zlepšuje stav pokožky. Ak z pomarančov vyberáte pred ich konzumáciou kôstky, prestaňte s tým. Oberáte sa totiž o látky, ktoré podporujú vaše zdravie. Kôstky obsahujú totiž limonoidy, ktoré majú protirakovinové a antivirotické účinky, pomáhajú znížiť cholesterol a urýchliť energetickú hladinu v našich telách. Pomarančové kôstky môžete konzumovať počas samotnej konzumácie ovocia alebo ich pridať k jedlám a nápojom na zvýšenie energie. 

6. Semená slivky africkej pre zdravé zuby

Toto exotické ovocie je v našich končinách skôr neznáme. Pochádza z ovocného afrického stromu. Odborný názov má Dacryodes edulis, ale nájdeme ju aj pod názvom africká hruška, ube, alebo atanga. Má množstvo liečivých, farmakologických a biologických vlastností, ktoré sú veľmi prospešné pre ľudské zdravie. Jej semená sú nabité vysokým množstvom živín vrátane vápnika, ktorý prispieva k rastu a udržaniu zdravých zubov. Je možné, že vám toto ovocie nebude chutiť. Ak však z neho chcete aj tak vyťažiť maximum, zaobstarajte si z neho vyrobený olej. Hovorí sa, že jeho užívanie zvyšuje mužskú potenciu.

7. Semienka Passion fruit pre duševné zdravie

Aj Passion fruit patrí medzi exotické ovocie, ktoré sa začína objavovať na našich pultoch. Je známe svojou vynikajúcou chuťou a zdravotnými benefitmi. Tušili ste, že semiačka môžu byť pre naše zdravie rovnako prospešné ako samotné ovocie? Je dokázané, že semená sú bohaté na horčík, ktorý pomáha ľuďom zvládať stavy úzkosti, rovnako bojuje proti nepríjemným kŕčom. Semienka môžete konzumovať priamo s ovocím, alebo si ich vychutnať vo forme šťavy.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie prevencia semienka kôstky

2021-08-14 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia