Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neskutočné, čo robí DEPRESIA s vnútornými ORGÁNMI: Prispieva k ARTRITÍDE a spúšťa INFARKT

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nejde len o záležitosť psychiky! Depresia má oveľa väčší dopad na telo. Trpí celý organizmus, vrátane obličiek, ciev, hlavy či srdca.

Depresia je duševná porucha, ktorá postihuje 264 miliónov ľudí na celom svete. Choroba mení nielen psychiku, ale aj telo. Ovplyvňuje fyzické zdravie a môže spôsobiť ďalšie vážne zdravotné stavy. 

Nejde len o ochorenie, ktorá sa dá prekonať silou vôle. Ako sa píše na brightside.me, ľudia, ktorí ňou trpia, strácajú záujem o bežné činnosti, ktoré im kedysi robili radosť. Izolujú sa od ostatných, nevedia sa pre nič nadchnúť. Pacienti svoj stav opisujú ako totálnu psychickú aj fyzickú paralýzu. Depresia tak ovplyvňuje aj rôzne orgány v tele. Aké problémy sa môžu v tele spustiť, ak je človek depresívny?

Čítajte tiež: Skúste to inak zajtra na obed: Obľúbené ZEMIAKY môžu mať na svedomí tri zdravotné STAVY!

1. Pokles funkcie obličiek

Depresia si nevyberá len špeciálnu skupinu ľudí. Postihuje pacientov s chronickým ochorením obličiek, aj tých, ktorí ich majú zdravé. Tiež urýchľuje vývoj chorôb. Jednou z možných príčin môže byť nárast zápalových proteínov, ktoré spúšťajú autoimunitné procesy.

2. Problémy s tráviacim traktom

Náš mozog je úzko spojený s tráviacim, alebo inak povedané, gastrointestinálnym traktom. Je citlivý na emócie a depresia môže ovplyvniť kontrakcie a pohyby v tráviacej sústave. U tých, ktorí majú problém s trávením a vylučovaním, spôsobuje ešte väčšie bolesti brucha.

3. Cukrovka

Depresia zvyšuje hladinu stresových hormónov, ktoré negatívne vplývajú na hladinu cukru v krvi a inzulínovú rezistenciu. Ľudia s cukrovkou trpia oveľa častejšie na depresiu.

4. Riziko srdcového infarktu

Ľudia môžu mať vysoký krvný tlak aj zvýšený srdcový tep. To všetko môže viesť k srdcovým chorobám. O stresových hormónoch je tiež známe, že majú negatívny vplyv na srdce.

Neskutočné, čo robí DEPRESIA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Problémy s cievami

Cievy sú úzko späté so srdcom. Ak srdce nie je v poriadku, nie sú ani cievy. Vysoký krvný tlak znižuje prietok krvi v cievach - zmenšujú sa a krehnú. Keď sú poškodené, do buniek a tkanív sa nedostáva dostatok živín a kyslíka.

6. Bolesť chrbta

Bolesť chrbta samozrejme nie je vždy spojená s depresiou. Častejším dôvodom je zlé držanie tela a slabé svaly. Ide však o to, že depresia môže spôsobiť chronickú bolesť. Môže za to zápal ako reakcia tela na depresiu.

7. Problémy s pamäťou a bolesť hlavy

Depresia môže spôsobiť stratu krátkodobej pamäte a zmätenosť. Tento stav spôsobuje, že ľudia sú zábudlivejší a strácajú schopnosť sústrediť sa. Môže tiež spôsobiť chronickú pulzujúcu bolesť hlavy, ktorá sa nazýva aj tenzná bolesť. Prichádza vo forme miernych pulzov hlavne v okolí obočia.

8. Artritída

Obe ochorenia sú navzájom úzko prepojené. Depresia môže spôsobiť artritídu a naopak. Hlavným faktorom je zápal, ktorý sa vyskytuje pri oboch ochoreniach. Depresia môže tiež ovplyvniť priebeh a zhoršiť výsledok artritídy.

Aké sú najčastejšie príznaky depresie?

  • únava
  • podráždenosť
  • nespavosť
  • pocit menejcennosti
  • sebaľútosť
  • precitlivenosť
  • nechutenstvo
  • smútok
  • negatívne myšlienky
  • zvýšená plačlivosť
Viac o téme: ZdravieChorobaDepresiaPsychikaTelesné orgány
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9