Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozor na BETAKAROTÉN pri opaľovaní: Môže viac UŠKODIŤ ako pomôcť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Slnkom pobozkaná pokožka vyzerá vábivo a hebko. Ale ako naozaj dosiahnuť pekný bronz, aby opaľovanie bolo zároveň zdravé, nespôsobovalo predčasné starnutie pleti a nijako neškodilo? Pozrime sa na najväčšie mýty o opaľovaní.

Slnko je dobrý sluha, ale zlý pán. Počas letných dní si vďaka slnečnému žiareniu dokážu naše telá vyrobiť napríklad dôležitý vitamín D. Vedeli ste však, že opálenie je v skutočnosti obranná reakcia kože? 

„Keď na kožu dopadá ultrafialové žiarenie, začnú bunky, ktoré sú tesne pod jej povrchom a nazývajú sa melanocyty, produkovať pigment zvaný melanín. Jeho úlohou je pohlcovať UV žiarenie. Tak pokožku chráni a zároveň ju sfarbuje dohneda,“ vysvetľuje dermatologička z Pharma MKL MUDr. Svetlana Ševčíková.

Čítajte tiež: Skúste to inak zajtra na obed: Obľúbené ZEMIAKY môžu mať na svedomí tri zdravotné STAVY!

Čím svetlejší typ pokožky a vlasov máme, tým menej melanínu pokožka produkuje. To znamená, že je menej chránená a ľahšie sa spáli. 

Je však mýtus myslieť si, že ľudia, ktorí majú dostatok melanínu, teda majú tmavé vlasy a zvyčajne ich opaľuje pekne dohneda, sa nemusia chrániť krémami pred UVA a UVB žiarením. Ich pokožka je pôsobením žiarenia rovnako ohrozená,“ upozorňuje lekárka. 

Ako sa správne chrániť

Iba opaľovací krém, ktorý dokáže chrániť pred oboma druhmi UV žiarenia, A aj B, možno považovať za funkčnú ochranu. 

Relatívnou novinkou v oblasti ochrany pred slnečným žiarením sú krémy s homogénnym krycím filtrom novej generácie SunCat MTA, ktorý zabezpečuje spoľahlivú ochranu pokožky,“ hovorí Katarína Demetriou z farmaceuticko-kozmetickej spoločnosti Pharma MKL. „Ak opaľovací krém okrem tohto filtra obsahuje aj kyselinu hyalurónovú, pokožka je nielen chránená, ale aj hydratovaná.“

Aby ochranné filtre vôbec mali šancu preniknúť do pokožky a funkčne ju chránili, treba si krém naniesť na celé telo (vrátane tváre, nosa, uší a tiež vhodnú ochranu na pery) minimálne 20 minút pred tým, ako vyjdeme na slnko. 

Pozor na BETAKAROTÉN pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Nielen pri vode je výhodné, ak je opaľovací krém vodoodolný. Napriek tomu ho treba pri dlhšom pobyte vonku opakovane nanášať minimálne raz za dve hodiny. Ak bude interval kratší, nič tým nepokazíte. Určite sa opálite, ale pomaly a postupne, pleť bude chránená,“ dodáva odborníčka z Pharma MKL.

Tieň a oblaky ako ochrana? Mýtus!

Pobyt v tieni počas horúceho dňa – zvlášť medzi 11.00 a 15.00 hodinou – je určite dobrý nápad. Ale aj vtedy treba pokožku chrániť opaľovacím krémom. 

„Mnoho ľudí si stále myslí, že keď sú v tieni alebo keď slnko až tak nepáli, pretože sú na oblohe mraky, riziko spálenia nehrozí. Je to veľký omyl, ktorý môže mať zásadne negatívny vplyv na ich zdravie. Slnečné žiarenie totiž preniká aj cez oblaky, aj na tienisté miesto a je aj na horách,“ upozorňuje MUDr. Šefčíková.

Čím vyšší UV faktor, tým vyššia ochrana? Nie tak celkom...

Skratka SPF na opaľovacích krémoch (a anglického Sun Protection Factor) vyjadruje schopnosť krému zachytiť a pohltiť UVB žiarenie. Dermatológovia odporúčajú v lete používať ochranné krémy s faktormi 30 a viac. Ale pozor, ochranný faktor 50+ neznamená, že pokožke nehrozí spálenie! 

„V skutočnosti sa miera ochrany opaľovacím krémom s SPF 30 až tak nelíši od SPF 50. SPF 30+ dokáže odfiltrovať až 96,7 % UVB žiarenia, kým SPF 50+ 98 % UVB žiarenia. Rozdiel v ochrane je teda minimálny,“ hovorí K. Demetriou. 

Betakarotén pomáha pri opaľovaní. Áno, ale...

Betakarotén je antioxidant a podporuje bronzové opálenie. Nejedna žena sa však už „spálila“, keď pred dovolenkou jedla kilá mrkvy či užívala nadmerné množstvo betakaroténu v inej forme. Jediné, čo dosiahla, bola nepekná žltohnedá pokožka. Aj tu platí, že všetkého veľa škodí.

Ani mierne červená pleť, ktorá potom naberie bronzový nádych, neznamená, že opálenie bude pekné a dlhotrvácne. Akékoľvek začervenanie pleti zo slnka je jasným signálom, že koža trpí, pretože sa spálila.

Ošetrenie po opaľovaní je zbytočné. Veľký mýtus!

Po každom ožiarení slnka si pokožka zaslúži dávku hydratácie a regeneráciu. A to aj v prípade, že ste ju celý deň chránili opaľovacím krémom. Vhodné sú prípravky s obsahom aloe vera, kokosového masla a určite nič nepokazíte ani jogurtom. 

Pozor na BETAKAROTÉN pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Sprej na spáleniny je vhodný až v momente, keď je koža poškodená, spálená, neodporúčam ho používať na bežné ošetrenie kože po opaľovaní. Samozrejme, krémy, spreje alebo gély s obsahom panthenolu sú fajn, pretože podporujú hydratáciu pokožky,“ uzatvára lekárka.

Viete, prečo...

... koža pri opaľovaní predčasne starne? UVA lúče prenikajú cez nechránenú kožu do jej najhlbších častí, kde ničia bunky produkujúce kolagén. Bez neho je pokožka dehydrovaná a predčasne starne.

... môže byť dôsledkom opaľovania rakovina kože? Pretože UV lúče poškodzujú DNA buniek. Tie sa ďalej rozmnožujú, hoci sú nezdravé, degenerované.

... vznikajú na koži vystavenej nadmernému slnečnému žiareniu drobné zapálené pupienky? Ide o alergickú reakciu kože spôsobenú ultrafialovým žiarením. Alergia sa môže prejaviť aj vo forme drobných šupiniek, začervenaním kože a svrbením.

Viac o téme: OpaľovanieZdravieMýtyOpaľovacie krémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9