Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Táto RYBA vám predĺži ŽIVOT až o 5 rokov: Veľký POTENCIÁL vďaka látkam, ktoré sú dôležité pre telo!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

V detstve sme ho nenávideli, dnes ho milujeme! Rybí olej je výnimočný obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré vo veľkom prospievajú telu. Ukázalo sa, že ich výhody sú väčšie, ako sa predpokladalo...

Nie je nič neobvyklé, keď vojdete do lekárne alebo do obchodu s výživou a nájdete tam celé rady doplnkov obsahujúcich omega-3 mastné kyseliny. Tieto látky totiž majú množstvo zdravotných výhod pre ľudský organizmus. Potvrdzuje to aj nová štúdia, ktorá bola zverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Podľa nej by omega-3 mastné kyseliny mohli človeku pridať roky navyše. Inak povedané, podporujú dlhovekosť.

Čítajte tiež: OMYL o vynechávaní večere, z ktorého SCHUDNETE: OPAČNÝ efekt, ktorý by sa vám mohol VYPOMSTIŤ

Omega-3 si telo nedokáže vytvoriť

Podľa National Institutes of Health (NIH) je omega-3 jedným z dvoch hlavných typov polynenasýtených mastných kyselín. Tieto kyseliny, ktoré prispievajú k tvorbe bunkových membrán, sa považujú za „nevyhnutné“, pretože telo si ich nedokáže vyrobiť samo, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Podľa NIH omega-3 „dodávajú telu energiu a vytvárajú eikozanoidy“, ktoré ovplyvňujú kardiovaskulárny, pľúcny, imunitný a endokrinný systém tela.

Existujú tri primárne typy omega-3 mastných kyselín: kyselina alfa-linolénová, kyselina eikosapentaénová a kyselina dokosahexaénová (DHA). Ľudia bežne užívajú doplnky DHA počas tehotenstva, pretože môžu pomôcť s vývojom plodu.

Okrem doplnkov medzi zdroje omega-3 patria:

  • ľanový olej
  • sójové bôby
  • repkový olej
  • niektoré ryby vrátane lososa, tuniaka a sardiniek
  • chia semená

Niektoré štúdie naznačujú, že diéty s vysokým obsahom omega-3 sú spojené s nižšou mierou rakoviny, zníženým rizikom Alzheimerovej choroby a zmiernením príznakov reumatoidnej artritídy.

Táto RYBA vám predĺži
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

U koho zvýšila dĺžku života? 

Na novej štúdii sa podieľali dva inštitúty - Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) v Barcelone v Španielsku a Výskumný ústav mastných kyselín (FARI) v Sioux Falls, SD. Cieľom vedcov bolo zistiť, akú úlohu zohrávajú omega-3 v dĺžke života. Počas 11 rokov sledovali 2 240 účastníkov. Odborníci analyzovali hladiny omega-3 v ich krvi.

Účastníkov štúdie rozdelili do štyroch skupín:

  • ľudia s vysokou úrovňou omega-3, ktorí nefajčili
  • ľudia s vysokou úrovňou omega-3, ktorí holdovali cigaretám
  • ľudia s nízkou úrovňou omega-3, ktorí nefajčili
  • ľudia s nízkou úrovňou omega-3, ktorí fajčili

Ako dodali autori štúdie, na to, aby určili podiel prežitia podľa veku s ohľadom na rôzne rizikové profily, použili tzv. Kaplan-Meierove krivky prežitia. Podľa ich analýzy mali ľudia s vysokou hladinou omega-3 v krvi, ktorí nefajčili, najvyšší odhad prežitia. Ľudia s vysokou hladinou omega-3, ktorí mali radi cigarety, a ľudia s nízkou hladinou omega-3, ktorí nefajčili, boli z hľadiska odhadov prežitia takmer totožní. Ľudia s nízkou hladinou omega-3 v krvi, ktorí fajčili, mali najnižší odhad prežitia.

„Opäť to potvrdzuje, čo sme videli v poslednej dobe,“ hovorí autor štúdie Dr. Aleix Sala-Vila, postdoktorandský výskumný pracovník z IMIM pre kardiovaskulárne riziká a výživu. „Vyššia hladina týchto kyselín v krvi v dôsledku pravidelného zaraďovania mastných rýb do jedálnička zvyšuje priemernú dĺžku života takmer o 5 rokov. Byť pravidelným fajčiarom vám zoberie 4,7 roka z priemernej dĺžky života, rovnako ako získate, ak máte v krvi vysokú hladinu omega-3 kyselín.“

Táto RYBA vám predĺži
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rovnako dôležité ako cholesterol a krvný tlak

Spoluautor štúdie Dr. William S. Harris, prezident a zakladateľ FARI, vysvetlil, že lekári by mali svojich pacientov povzbudzovať k zvyšovaniu hladín omega-3 popri riešení ďalších dôležitých rizikových faktorov, ako je cholesterol a krvný tlak.

„Poznať ľudský index omega-3 je rovnako - ak nie viac - dôležité ako poznať hladinu cholesterolu alebo krvný tlak človeka. „Opraviť“ index omega-3 je oveľa jednoduchšie (a lacnejšie a bezpečnejšie) ako liečiť všetky ostatné rizikové faktory. Jedzte viac rýb a/alebo užívajte doplnok omega-3,“ uvádza odborník.

Vedci plánujú rozšíriť svoju štúdiu na účastníkov, ktorí sú z iných štátov.

Kristin Kirkpatricková, odborníčka na výživu s magisterským titulom v odbore zdravotný manažment a zakladateľka spoločnosti KAK Consulting, sa štúdie nezúčastnila, no dodala: „Je pozoruhodné, že táto štúdia sa nezaoberala iba prínosom, ktorý môže mať celkový príjem omega-3 mastných kyselín na dlhovekosť, ale aj tým, že môže viesť k odporúčaniam stravovania založeným na biomarkeroch, ako sú napríklad koncentrácie omega-3 v krvi.

Mnohé štúdie už ukázali, že konzumácia mastných rýb môže prospieť zdraviu mozgu a dlhovekosti. Výsledky novej štúdie preto vedci nepovažujú za úplne prekvapivé. 

Viac o téme: ZdravieRybyPrevenciaDlhovekosťOmega-3 mastné kyseliny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9