NARASTAJÚ prípady poškodenia PEČENE z užívania DOPLNKOV výživy: Ako tomu PREDÍSŤ?

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-28 13:00:00

Nový výskum upozorňuje na stúpajúce prípady závažného poškodenia pečene, spojené s výrobkami, ktoré deklarujú, že podporujú rast svalov alebo chudnutie. Neraz sa to dokonca skončilo transplantáciou orgánu!

Vedci sa pustili do nového výskumu, v ktorom zisťujú, prečo niektoré doplnky výživy môžu spôsobiť viac škody ako úžitku, ako sa píše na express.co.uk.

Podľa štúdie sa totiž zvyšuje počet pacientov prijatých do nemocnice pre ťažké poranenia pečene, ktoré spôsobujú bylinné a výživové doplnky, určené na podporu rastu svalov alebo chudnutie. Vedci z nemocnice Royal Prince Alfred hospital skúmali záznamy 184 dospelých prijatých do nemocnice s liekovým poškodením pečene v rokoch 2009 až 2020.

Čítajte tiež: JEDLO na raňajky, ktoré odporúčajú odborníci: IMUNITU budete mať v špičkovej forme!

Lekárka Emily Nashová, ktorá štúdiu viedla, poznamenala, že prípady poškodenia pečene súvisiace s bylinnými a výživovými doplnkami sa zvýšili z 15 percent pacientov v rokoch 2009 až 2011 na 47 percent v rokoch 2018 až 2020. Autori zistili, že 115 pacientov malo počas obdobia štúdie poškodenú pečeň, vyvolanú paracetamolom. Zo 69 pacientov s neparacetamolovým poškodením pečene sa v 19 prípadoch jednalo o antibiotiká a v 15 prípadoch o bylinné a výživové doplnky.

Štúdia publikovaná v časopise Medical Journal of Australia tiež prišla na to, že u tých, ktorí nepotrebovali transpalantáciu, bolo zaznamenané horšie poškodenie orgánu z užívania doplnkov, neobsahujúcich paracetamol.

Obavy sa potvrdili

Lekár Ken Liu, ktorý je spoluautorom štúdie, uviedol, že sa musel pustiť do skúmania súvislosti medzi výživovými doplnkami a poškodenou pečeňou po tom, ako si všimol čoraz väčší počet pacientov, sťažujúcich sa na zdravotné problémy spôsobené liekmi. Tieto lieky sa pritom zvyčajne nespájajú s poškodením orgánu.

U pacientov som spozoroval poškodenú pečeň po použití kulturistických doplnkov pre mužov alebo doplnkov na chudnutie u žien. Rozhodol som sa, že radšej urobím štúdiu, aby som zistil, či je moje tušenie, že tieto látky spôsobujú ťažkosti, pravdivé," dodal lekár.

Liu a jeho tím uviedli, že je potrebná prísnejšia regulácia doplnkov a iných alternatívnych a prírodných terapií. Doktor Ken Harvey poznamenal, že Liuova štúdia skúmala iba najťažšie poranenia pečene, takže skutočná miera poškodenia je pravdepodobne oveľa vyššia.

„Štúdia skúma iba závažné prípady prijaté na špecializovanú jednotku. Celkový výskyt poškodenia pečene súvisiaceho s doplnkovou medicínou v Austrálii môže byť tak vyšší,“ priznáva sa Harvey.

Hrozí zlyhanie orgánu až zjazvenie

Ako poznamenáva Johns Hopkins School of Medicine, pečeň je zodpovedná za rozklad liekov a produkciu žlče, ktorá odvádza odpad, a je kľúčová pri trávení. Lieky a doplnky môžu poškodiť tento orgán, keď vykonáva svoju prácu.

Niektoré látky tvoria toxické metabolity, ktoré môžu vážne poškodiť pečeňové bunky až do tej miery, že už nemôžu fungovať. Podľa Mayo Clinic môže toto poškodenie spôsobiť zjazvenie, ktoré môže viesť k zlyhaniu pečene a môže byť životu nebezpečné.

Tatyana Kushner, odborná asistentka na Icahnskej lekárskej fakulte na Mount Sinai v New Yorku vysvetľuje: „Bylinné čaje a doplnky výživy môžu určite viesť k poraneniu pečene alebo dokonca k jej zlyhaniu. V závislosti od bylinky môže byť dopad akútny a samovoľný, alebo sa môže vyvinúť do chronického ochorenia pečene a jej zlyhania, čo si vyžiada transplantáciu pečene."

Ako udržiavať pečeň zdravú?

Existuje niekoľko rád, ako udržať pečeň v dobrom stave:

  • Pred užitím rastlinného produktu sa vždy pýtajte svojho lekára
  • Pred vyskúšaním si preštudujte zoznam zložiek bylinného lieku
  • Obmedzte počet bylinných produktov, ktoré konzumujete

Je známe, že chronické používanie alebo zneužívanie liekov, ako sú steroidy a inhalačné látky, trvale poškodzuje pečeň. Okrem toho súčasné užívanie alkoholu a určitých liekov môže zvýšiť riziko poškodenia pečene.

Fotogaléria


Tagy:
lieky zdravotné problémy pečeň výživové doplnky

2021-07-28 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia