Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V obľúbených DOVOLENKOVÝCH destináciách sa šíri neznáma CHOROBA: Môže poškodiť ORGÁNY v tele

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý si chce z dovolenky priniesť len pekné zážitky. Pozor však na to, aby ste na Slovensko neprišli spolu s nimi aj s jedným problémom. Spomienky by tak mohli byt intenzívnejšie a nepríjemnejšie, ako ste čakali...

Moc sa o nej nehovorí, pritom počty prípadov stúpajú! Leishmanióza je parazitárne ochorenie spôsobené parazitom Leishmania. Tento parazit zvyčajne žije v infikovaných piesočných muškách. Nakaziť sa tak môžete vtedy, keď vás uhryzne táto muška.

Čítajte tiež: NARASTAJÚ prípady poškodenia PEČENE z užívania DOPLNKOV výživy: Ako tomu PREDÍSŤ?

Piesočné mušky, ktoré prenášajú parazita, sa obvykle zdržiavajú v tropickom a subtropickom prostredí, ako sa uvádza na healthline.com. Napríklad v oblastiach Ázie, východnej Afriky a Južnej Ameriky došlo k smrteľným epidémiám. Postihnuté oblasti sú často vzdialené a nestabilné s obmedzenými zdrojmi na liečbu tejto choroby. Bohužiaľ, vyskytuje sa i v dovolenkových destináciách, ktoré sú obľúbené medzi Slovákmi vrátane Chorvátska, Grécka či Talianska. 

Lekári bez hraníc označujú leishmaniózu za jednu z najnebezpečnejších zanedbávaných tropických chorôb. Organizácia tiež uvádza, že táto choroba je na druhom mieste za maláriou v parazitických príčinách smrti.

Typy leishmaniózy

Leishmanióza sa vyskytuje v troch formách: v kožnej, viscerálnej a mukokutánnej. S každou formou sú spojené rôzne druhy parazita Leishmania. Odborníci sa domnievajú, že existuje asi 20 druhov Leishmanie, ktoré môžu prenášať túto chorobu na ľudí.

Kožná leishmanióza

Kožná leishmanióza spôsobuje vredy na koži. Je to najbežnejšia forma leishmaniózy. Nemusí byť liečba vždy potrebná, záleží od ľudského organizmu. Na druhej strane, odborná pomoc môže urýchliť hojenie a zabrániť komplikáciám.

Mukokutánna leishmanióza

Ide o vzácnu formu ochorenia, ktorá je spôsobená kožnou formou parazita a môže sa objaviť niekoľko mesiacov po zahojení kožných vredov. Pri tomto type leishmaniózy sa parazity rozšíria do nosa, hrdla a úst. To môže viesť k čiastočnej alebo úplnej deštrukcii slizníc v týchto oblastiach. Aj keď je mukokutánna leishmanióza obvykle považovaná za podskupinu kožnej leishmaniózy, ide o vážnejší stav. Človek sa už sám neuzdraví, vyžaduje liečbu.

V obľúbených DOVOLENKOVÝCH destináciách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viscerálna leishmanióza

Viscerálna leishmanióza je niekedy známa ako systémová leishmanióza alebo kala azar. Obvykle sa vyskytuje dva až osem mesiacov po uhryznutí piesočnou muškou. Poškodzuje vnútorné orgány, napríklad slezinu a pečeň. Poškodením týchto orgánov ovplyvňuje aj vašu kostnú dreň a imunitný systém. Tento stav je takmer vždy smrteľný, ak sa nelieči.

Čo ju spôsobuje?

Leishmanióza je dôsledkom prvokových parazitov druhu Leishmania. Parazit žije a rozmnožuje sa vo vnútri samice piesočnatej mušky. Hmyz je najaktívnejší vo vlhkom prostredí v teplejších mesiacoch a v noci, od súmraku do úsvitu. Domáce zvieratá, napríklad psy, môžu slúžiť ako rezervoár pre parazita. K prenosu môže dôjsť zo zvieraťa na piesočnú mušku a následne na človeka.

Ľudia môžu medzi sebou parazita prenášať aj prostredníctvom krvnej transfúzie alebo zdieľaných ihiel. 

Kde sa vyskytuje? 

Táto choroba sa vyskytuje všade na svete okrem Austrálie a Antarktídy. Asi 95 percent kožných prípadov je v týchto krajinách:

  • Amerika
  • Stredná Ázia
  • Krajiny Stredomoria (Chorvátsko, Grécko, Turecko, Taliansko a pod)
  • Stredný východ

V roku 2015 sa viac ako 90 percent prípadov viscerálnej leishmaniózy vyskytlo v krajinách:

  • Brazília
  • Etiópia
  • India
  • Keňa
  • Somálsko
  • Južný Sudán
  • Sudán

Obavy sú na mieste po tom, čo jedna štúdia zverejnená v časopise Parasites & Vectors potvrdila opätovný nárast leishmaniózy spôsobenej L. infantum na Balkáne. Aby toho nebolo málo, to isté nastalo aj v Grécku. Vedci sa priznali v jednej štúdii, že choroba sa šíri, a že by sa to malo začať riešiť. 

Ak cestujete do tropických alebo subtropických oblastí týchto krajín, máte oveľa vyššie riziko nákazy touto chorobou. Environmentálne a klimatické faktory výrazne ovplyvňujú šírenie choroby.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je chudoba rozhodujúcim faktorom choroby. Leishmanióza sa navyše často vyskytuje v oblastiach, kde sú bežné nasledujúce stavy:

  • podvýživa
  • hladomor
  • nedostatok finančných zdrojov
  • veľké migrácie ľudí spôsobené urbanizáciou, núdzovými situáciami, vojnami, zmenami životného prostredia a klimatickými zmenami
  • Iné infekcie

HIV a leishmanióza

Ľudia, ktorí majú oslabený imunitný systém, sú vystavení zvýšenému riziku tohto stavu. HIV môže ovplyvniť prenos leishmaniózy a zvýšiť riziko viscerálnej leishmaniózy. HIV a leishmanióza postihujú podobné bunky imunitného systému. Ľudia infikovaní HIV sú tiež často infikovaní leishmaniózou. V oblastiach Etiópie sa odhaduje, že až 35 percent ľudí s leishmaniózou má aj HIV.

Viac o téme: DovolenkaZdravieChorobaLeishmanióza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9