Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

CHYBA pred spaním, ktorá ZDVOJNÁSOBÍ pocit TEPLA: Počas TROPICKEJ noci vám bude HORŠIE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci mnohí majú radi letné dni, málokto je nadšený z nocí, kedy teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia. A tak sa namiesto spánku kúpete vo vlastnom pote a prevraciate sa zo strany na stranu. Obzvlášť vtedy, ak urobíte jednu vec tesne pred tým, než sa uložíte do postele.

Ak nemáte doma klimatizáciu alebo si neviete iným spôsobom schladiť miestnosť, po pár dňoch sa byt pod vplyvom dennej horúčavy byt môže premeniť na rozpálenú pec. Vtedy je veľká pravdepodobnosť letnej nespavosti. Netreba ju podceňovať, môže byť nebezpečná, najmä ak je tropických nocí viac za sebou.

Čítajte tiež: Znižuje CHOLESTEROL a likviduje BAKTÉRIE: Menej známy druh ČAJU sa dostáva do popredia!

Osvieženie vystrieda väčší pocit tepla

Veľa ľudí zvykne nevedomky pocit nepríjemného tepla v noci ešte viac zdvojnásobiť. Myslia si, že ich ľadová sprcha pred spaním ochladí a osvieži, a tak rýchlo zaspia. Opak je pravdou! Tým len svojmu telu spôsobia teplotný šok, ktoré samo začne produkovať teplo, aby sa zahrialo. Výsledok je zrejmý!

Ani doktorka Sarah Jarvisová neodporúča studenú sprchu v nočných hodinách, ako sa uvádza na tyla.com.

„Ak si dáte studenú sprchu a následne necháte vodu odpariť z pokožky, takže neotvoríte ani dvete od sprchy a len tak stojíte, to vás môže pomôcť schladiť,“ vysvetľuje odborníčka.

Pocit osvieženia po sprche naozaj môžete mať! No trvá len pár minút. Zatiaľ čo vy sa budete tešiť, že sa cítite lepšie, tento pocit vystrieda ten nepríjemný, keď sa v tele začnú diať určité procesy. Ak je ľudské telo vystevené extrémnemu chladu, snaží sa regulovať teplotu jadra. Jedným zo spôsobov, ako to urobí, je kontrola prietoku krvi do pokožky. Ak je znížený, v tele sa zadržiava teplo, čo znamená, že hoci vás spočiatku studená sprcha môže krátkodobo ochladiť, v skutočnosti sa po niekoľkých minútach budete cítiť horšie a bude vám teplejšie ako predtým.

CHYBA pred spaním, ktorá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak si neviete ľahnúť do postele bez toho, aby ste neabsolvovali svoju každodennú hygienu, súčasťou ktorej je sprcha, doprajte si ju, no s vlažnou vodou. Dajte si záležať na teplote a zabudnite na studenú!

Dr. Jarvisová taktiež varuje pred ďalším zvykom, ktorí mnohí zvyknú robiť počas horúčav. V žiadnom prípade si nenanášajte ľad priamo na pokožku!

„Nezabudnite na to, pretože to môže spôsobiť popáleniny ľadom. Pomôcť však môže chladivý uterák okolo krku a prípadné vloženie plachty do mrazničky, bez rizika popálenia ľadom,“ radí Dr. Jarvisová.

Tipy, ako sa schladiť počas tropickej noci

  • Dajte misku s chladnou vodou pred ventilátor, aby ste ochladili prúd vzduchu cirkulujúceho po miestnosti
  • Majte od rána zatiahnuté vonkajšie rolety či žalúzie. Sú oveľa účinnejšie ako tie vnútorné, keďže fungujú ako prekážka slnešnému svetlu
  • Osvieženie pred spánkom dodá pyžamo, ktoré si dáte na chvíľu do chladničky
  • Aj poloha tela pri spánku je dôležitá. Spite najlepšie s roztiahnutými rukami aj nohami čo najviac od tela. Tak sa vám nebude teplo zhromažďovať okolo vašich končatín.
Viac o téme: SprchaSpánokHorúčavySprchovanieTropická noc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9