Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Znižuje CHOLESTEROL a likviduje BAKTÉRIE: Menej známy druh ČAJU sa dostáva do popredia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si myslíte, že ste pili takmer všetky možné druhy čajov, zrejme o tomto ste ešte nepočuli. Mugicha, alebo inak jačmenný čaj, má účinky, ktoré má máloktorý iný teplý nápoj. Ak ste zástancami zdravého životného štýlu, tento čaj sa onedlho stane jeho súčasťou.

Mugicha je obľúbeným nápojom vo viacerých ázijských krajinách. Ide o tradičný japonský čaj z praženého jačmeňa, ktorý sa zaleje horúcou vodou. Ako sa píše na livestrong.com, má krásnu karamelovú farbu a jemnejšiu, menej trpkú príchuť a je bezkofeínový. Podáva sa teplý, ale aj studený, kedy je skvelým osviežujúcim letným nápojom. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, minerálov a vitamínov, ktoré pomáhajú predchádzať cukrovke. Jeho pitím si udržíte primeranú hmotnosť a znížite hladinu zlého cholesterolu. Mugicha taktiež podporuje krvný obeh, zvlhčuje pokožku, upokojuje žalúdok a znižuje napätie a stres. Aké ďalšie zdravotné výhody má tento japonský čaj?

Čítajte tiež: Obľúbený NÁPOJ ako spúšťač príznakov ARTRITÍDY: Prispieva k ZÁPALU v tele

Prevencia proti rakovine

Pražený jačmenný čaj Mugicha sa dostal na zoznam nápojov, ktoré zabraňujú vzniku rakoviny. Podľa odborníkov jačmeň obsahuje vitamíny A, C, E a stopový minerál selén. Spoločne chránia bunky pred choroboplodnými molekulami nazývanými voľné radikály.

Antibakteriálne vlastnosti

Podľa článku v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry čaj z jačmeňa chráni naše zuby a ústnu dutinu pred choroboplodnými baktériami Streptococcus mutans. O nich je známe, že spôsobujú zubný kaz.

Kontrola hladiny cholesterolu

Odborníci na výživu sú presvedčení, že sila čaju spočíva v tom, že rozpúšťa živočíšny tuk, ktorý sa dostane z tela von. Podľa nich je jačmeň schopný znížiť obsah tukov a cholesterolu.

Znižuje CHOLESTEROL a likviduje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie výhody

Centrum liečenia pre umenie Tao v Santa Monice v Kalifornii na svojej webovej stránke uvádza, že mugicha uľahčuje trávenie a pomáha telu odplavovať škodlivé látky. V Japonsku ho zvyknú podávať na zmiernenie horúčky. 

Ako si ho pripraviť?

Príprava čaju je veľmi ľahká. Stačí, keď na panvici opražíte jačmeň do tmavohneda, necháte vychladnúť a na záver uskladníte vo vzduchotesnej sklenenej nádobe. Môžete použiť bežné jačmenné krúpy, alebo ázijský jačmeň zvaný jóbové slzy. Čaj si pripravíte tak, že ½ litra vody privediete do varu, pridáte 1 polievkovú lyžicu opraženého jačmeňa a spolu povaríte 20 minút na miernom ohni. Odstavte a nechajte ešte 5 minút lúhovať. Na záver čaj preceďte. Popíjajte teplý, alebo vychladený.

Účinky čaju v kocke

  • chráni pred stresom a chorobami
  • hydratuje
  • má antimikrobiálne účinky
  • detoxikuje
  • podporuje dlhovekosť
  • dodáva energiu
  • znižuje cholesterol
Viac o téme: ČajZdraviePrevenciaúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9