Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

JEDLO ako spúšťač RAKOVINY nemusí byť nezmysel: POTRAVINY, ktoré môžu mať VPLYV!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je to už tak. Ak sa stravujete nezdravo, súčasťou vášho jedálnička je veľa cukru, soli a tukov, je pravdepodobnejšie, že sa u vás objavia niektoré choroby, ako pri zdravom životnom štýle. O rakovine už treba hovoriť opatrnejšie. Hoci aj tá súvisí so stravovaním.

Rakovina. Nielenže sa to slovo mnohí boja vysloviť, ona sama vie život poriadne znepríjemniť a bohužial, aj skrátiť. Vedci predpokladajú, že sa do konca tohto storočia stane hlavnou príčinou smrti vo všetkých krajinách sveta. Ako sa jej vyhnúť? 

Čítajte tiež: Jeden z TOP minerálov s veľkým potenciálom: ZACHRÁNI pred tichým zabijakom!

Podľa najnovších výskumov stravovacie návyky môžu ovplyvniť riziko vzniku tohto zákerného ochorenia, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, chudé mäso a ryby, to všetko by mohlo znížiť riziko vzniku rakoviny. Naopak, spracované potraviny, tučné jedlá a fastfood by mohli mať opačný efekt. Hoci sú potrebné ešte nejaké výskumy, spojitosť nezdravého stravovania a rakoviny je nespochybniteľná. 

Ktoré jedlá môžu byť spúšťačom rakoviny?

Červené a spracované mäso

Podľa vedcov existuje súvislosť medzi príjmom spracovaného mäsa a určitými druhmi rakoviny. Už v roku 2015 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikovala spracované mäso ako karcinogénne. Podobne na tom bolo aj červené mäso. Zistilo sa, že zvýšenie príjmu spracovaného mäsa na 60 gramov a červeného mäsa na 150 g denne, zvýšilo riziko rakoviny hrubého čreva asi o 20 percent.

Ultra spracované potraviny

Často obsahujú prísady ako proteínové izoláty, hydrogenované oleje, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, látky zvyšujúce chuť a vôňu, umelé sladidlá a zahusťovadlá. O všetkých je známe, že zdraviu neprospievajú, ale naopak, škodia. Nájdeme ich v raňajkových cereáliach, energetických nápojoch, v mrazenej pizzy, či kuracích nugetkách. Ultra-spracované potraviny sú bohaté na nasýtené tuky, pridaný cukor a soľ, ale majú nízky obsah živín, ako sú vláknina, vitamíny a minerály. Obsahujú potenciálne karcinogénne zlúčeniny, ktoré vznikajú pri spracovaní. Okrem rakoviny môžu byť tieto potraviny spúšťačom iných chronických ochorení ako je cukrovka, alebo choroby srdca.

JEDLO ako spúšťač RAKOVINY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Slané jedlá

Strava s vysokým obsahom pridaných solí môže zvýšiť riziko určitých druhov rakoviny, najmä rakoviny žalúdka. Vedci tvrdia, že zvyšuje riziko infekcie, spôsobenej baktériami Helicobacter pylori. Taktiež zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Konzumácia jedál s vysokým obsahom solí môže tiež viesť k produkcii N-nitroso zlúčenín, ktoré môžu byť karcinogénne. 

Ďalšie možné rizikové faktory

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny odhalila niekoľko ďalších stravovacích faktorov, ktoré môžu viesť k progresii rakoviny. Napríklad dodržiavanie diéty s vysokou glykemickou záťažou môže zvýšiť riziko rakoviny endometria. Tento typ diéty nepriaznivo ovplyvňuje hladinu cukru v krvi a môže viesť k chronicky zvýšeným hladinám inzulínu a k inzulínovej rezistencii. To môže nepriaznivo ovplyvniť hladinu hormónov a viesť k zvýšenému riziku vzniku rakoviny reprodukčných orgánov. Problematický môže byť aj aflatoxín. Ide o zlúčeninu produkovanú hubami, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako sú orechy, zrná a sušené ovocie. Odborníci ju považujú za karcinogénnu. Dlhodobé vystavenie účinkom aflatoxínov má súvislosť so zvýšeným rizikom rakoviny žlčníka, či rakoviny pečene.

JEDLO ako spúšťač RAKOVINY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravá strava je základ

Vyvarovanie sa fajčeniu, znižovanie príjmu alkoholu, regulácia telesnej hmotnosti a fyzická aktivita sú rozhodujúce faktory pre zníženie rizika vzniku rakoviny. Vedci zistili, že rovnako ako niektoré stravovacie návyky môžu byť spúšťačom rakoviny, správne zvolená strava môže ochrániť pred týmto ochorením. Za najvhodnejšie považujú stredomorské stravovanie. Tá je známa vysokým obsahom vlákniny, antioxidantov a protizápalových zlúčenín. Štúdie preukázali, že strava s vysokým obsahom ovocia, zeleniny a iných rastlinných potravín bohatých na vlákninu poskytuje ochranu pred vznikom rakoviny.

Viac o téme: PotravinyZdravieJedloRakovinaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9