Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepríjemné ZOBÚDZANIE, ktoré mnohí zažívajú: Dôvod UPCHATÉHO nosa každé ráno!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zobúdzate sa so suchým nosom, kýchaním a uslzenými očami? Niektorí alergici pociťujú príznaky práve v ranných hodinách. Čím to je spôsobené?

Alergici často bojujú so symptómami hneď po oddýchnutí skoro ráno, ako upozorňuje Robert Eitches, MD, alergológ a imunológ z Los Angeles. Čo vlastne spôsobuje tieto nepríjemné alergické symptómy podľa livestrong.com po tom, čo sa zobudíte?

Čítajte tiež: NAJEDZTE sa poriadne pred SPANÍM: Jedlá, ktoré vás ZASÝTIA a nemajú vplyv na HMOTNOSŤ!

1. príčina: Vaša posteľ

posteli zrejme máte neželaných spoločníkov – roztoče.

"Roztoče sú malé baktérie v posteli. Alergické príznaky vyvolávajú ich výkaly. Akonáhle sa ich exkrementy dostanú do vzduchu, následne prejdú do nosa a tela a vyvolajú svrbenie v nose a očiach, upchatie a astmu," hovorí doktor Eitches.

Tieto mikroskopické baktérie uprednostňujú perinu z peria, takže výrobky z peria sú priam ideálne pre roztoče. Aby toho nebolo málo, ak spíte spolu so svojimi domácimi miláčikmi, možno reagujete aj na ich srsť.

Ako zastaviť kýchanie:

  • Používajte podstielku s počtom vlákien najmenej 400, pretože tesne tkaná textília umožňuje menšie prenikanie roztočov, radí doktor Eitches.
  • Každé tri mesiace perte vankúš a pokrývku v práčke a sušte v sušičke. Môžete tiež dať vankúš na noc do mrazničky (ak je v ňom miesto) a potom do sušičky. Pomôcť vám môže aj obal odolný proti roztočom.
  • Ak hľadáte nový matrac, na penové matrace sa roztoče nezachytia.
  • Ak viete, že ste alergický na srsť domácich miláčikov, zvážte ich vlastný pelech.  

Nepríjemné ZOBÚDZANIE, ktoré mnohí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. príčina: Cvičenie vonku

Množstvo peľu je najvyššie v skorých hodinách až dopoludnia. Vyrážate na ranný beh počas sezóny alergií? Venčíte psa po zobudení? Nečudujte sa, ak toľko kýchate. Taktiež si treba uvedomiť, že keď sa pri fyzickej aktivite zhlboka nadýchnete a vydýchnete, nasávate viac peľu. Ďalším dôvodom môže byť srsť psov, ktorých ľudia venčia neďaleko vás.

Ako zastaviť kýchanie:

  • Zvážte návrat do posilňovne, no s dodržiavaním preventívnych opatrení. Podľa Dr. Eitchesa je telocvičňa relatívne bezroztočové a bezpeľové prostredie.
  • Môžete sa premiestniť do svojho bytu, kde si pustite klimatizáciu a môžete cvičiť.

Ako zabrániť alergiám? 

  • V prvom rade identifukujte svojho nepriateľa. „Je dobrý nápad podrobiť sa najprv testom, aby ste zistili, na čo ste skutočne alergický,“ hovorí doktor Eitches. Sú to roztoče alebo peľ? Dozviete sa, čo vám robí problémy a potom budete môcť podniknúť kroky na ich odstránenie alebo minimalizovanie.
  • Veľa vetrajte (ak nemáte alergiu na peľ)
  • Častejšie perte a vysávajte
  • Používajte antialergické vankúše, obliečky a poťahy na matrace
  • Často umývajte podlahy
  • Pomôžu vám antihistaminiká, blokujúce účinok histamínu
Viac o téme: AlergiaZdravieKýchanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9