ODPAD z ovocia, ktorým sa pripravíte o veľa: Odvráti SRDCOVÉ choroby a zníži CHOLESTEROL

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-09 15:30:00

Stromy moruše ukrývajú chutné bobule, ktoré sú považované za superpotraviny vďaka ich obsahu vitamínov, minerálov a silných rastlinných zlúčenín. Ovocie však nie je jedinou časťou moruše, ktorá môže mať zdravotné výhody! 

Nemalo by sa zabúdať ani na listy, ktoré sa už po celé storočia používajú v tradičnej medicíne ako prírodná liečba pri rôznych ochoreniach, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: ODBORNÍCI upozorňujú na jeden z najväčších MÝTOV v lete: Dôvod VRÁSOK a chýbajúceho kolagénu

Listy moruše sú veľmi výživné. Môžu sa pochváliť rastlinnými zlúčeninami, ako sú polyfenolové antioxidanty, ako aj vitamínom C, zinkom, vápnikom, železom, draslíkom, fosforom a horčíkom.

Ako sa používajú?

Moruša (Morus) patrí do čeľade Moraceae a zahŕňa niekoľko druhov, napríklad morušu čiernu (M. nigra), morušu červenú (M. rubra) a morušu bielu (M. alba). Tento strom, pôvodom z Číny, sa dnes pestuje v mnohých regiónoch vrátane Spojených štátov, Európy, Ázie a Afriky.

Listy moruše majú rôzne kulinárske, liečivé a priemyselné využitie. Listy a ďalšie časti stromu obsahujú mliečne bielu šťavu zvanú latex, ktorá je pre človeka mierne toxická a môže mať za následok podráždený žalúdok po požití alebo podráždenie pokožky pri dotyku. Mnoho ľudí však konzumuje listy moruše bez toho, aby mali nepriaznivé účinky.

Sú veľmi chutné a bežne sa používajú na výrobu tinktúr a bylinkových čajov, ktoré sú v ázijských krajinách bežným zdravotným nápojom. Mladé listy je možné po uvarení ihneď zjesť. Taktiež sa dajú užívať aj doplnky z listov moruše, ktoré sú čoraz viac populárne pre svoje potenciálne prínosy pre zdravie.

Účinky na ľudské telo

Listy moruše môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, cholesterolu a zápalov. Tieto atribúty ich robia užitočnými v boji proti srdcovým chorobám a cukrovke. Okrem spomínaných hladín cukru v krvi, taktiež znižuje hladinu inzulínu. Na svedomí to má niekoľko zlúčenín, ktoré pomáhajú v boji proti cukrovke. Patrí medzi ne napr. 1-deoxynojirimycín (DNJ), ktorý zabraňuje absorpcii sacharidov vo ľudskom čreve.

V jednej štúdii 37 dospelých požilo maltodextrín, škrobový prášok, ktorý rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi. Potom im bol podaný extrakt z listov moruše obsahujúci 5% DNJ. Tí, ktorí užili buď 250 alebo 500 mg extraktu, zaznamenali významne nižší nárast hladiny cukru v krvi a inzulínu ako v skupine s placebom.

V trojmesačnej štúdii tiež ľudia s cukrovkou typu 2, ktorí užívali 1 000 mg extraktu z listov moruše trikrát denne pri jedle, zaznamenali významné zníženie hladín cukru v krvi po jedle v porovnaní so skupinou s placebom.

Podporujú zdravie srdca

Niektoré výskumy naznačujú, že extrakt z listov moruše môže zlepšiť zdravie srdca znížením hladiny cholesterolu a krvného tlaku, znížením zápalu a prevenciou aterosklerózy - hromadenia plaku v tepnách, ktorý môžu viesť k srdcovým chorobám.

Jedna štúdia poskytla 23 ľuďom s vysokým obsahom cholesterolu 280 mg doplnkov z listov moruše trikrát denne. Po 12 týždňoch ich LDL (zlý) cholesterol klesol o 5,6%, zatiaľ čo HDL (dobrý) cholesterol sa zvýšil o 19,7%.

Ďalšia 12-týždňová štúdia poznamenala, že 10 ľudí s vysokými triglyceridmi, ktorí užívali denné doplnky z listov moruše obsahujúce 36 mg DNJ, znížili svoje hladiny tohto markeru v priemere o 50 mg / dl.

Štúdie na zvieratách ďalej naznačujú, že tento list môže zabrániť ateroskleróze a znížiť poškodenie buniek a vysoký krvný tlak, čo sú všetky rizikové faktory srdcových chorôb.

Zmierňujú zápal

List moruše obsahuje množstvo protizápalových zlúčenín vrátane flavonoidových antioxidantov. Niektoré výskumy naznačujú, že môže bojovať proti zápalu a oxidačnému stresu, ktoré sú spojené s chronickým ochorením.

Štúdie na myšiach s vysokým obsahom tukov preukázali, že doplnky z tohto listu znižujú zápalové markery, ako je C-reaktívny proteín, a tiež markery oxidačného stresu, ako je superoxiddismutáza.

Štúdia, ktorá sa pozrela na skúmavky s ľudskými bielymi krvinkami tiež ukázala, že výťažky z listov moruše a jej čaj nielenže znižovali zápalové proteíny, ale aj významne znižovali poškodenie DNA spôsobené oxidačným stresom.

Ďalšie prínosy

Pozrite sa, aké ďalšie benefity listov moruše preukázali výskumy na ľudské zdravie:

  • Protirakovinové účinky - niektoré výskumy v spájajú listy s protirakovinovou aktivitou proti ľudským bunkám rakoviny krčka maternice a pečene
  • Zdravie pečene - extrakt z listov moruše obyčajnej môže chrániť pečeňové bunky pred poškodením a znižovať zápal pečene
  • Strata hmotnosti - listy môžu zvyšovať spaľovanie tukov a podporovať chudnutie
  • Konzistentný tón pleti - extrakt z listov moruše môže zabrániť hyperpigmentácii - alebo škvrnám tmavej pokožky - a prirodzene zosvetliť tón pleti

Vedľajšie účinky

Aj keď sa morušový list vo veľkej miere ukázal ako bezpečný v štúdiách na ľuďoch aj na zvieratách, u niektorých môže mať vedľajšie účinky. Niektorí ľudia napríklad pri užívaní doplnkov výživy hlásili nepriaznivé účinky, ako sú hnačky, nevoľnosť, závraty, nadúvanie a zápcha.

Jednotlivci užívajúci lieky na cukrovku by sa mali pred tým, ako vyskúšajú list moruše, poradiť s lekárom kvôli jeho účinkom na hladinu cukru v krvi. Deti, tehotné alebo dojčiace ženy by sa však mali vyhnúť konzumácii listov moruše kvôli nedostatočnému výskumu, ktorý by potvrdil ich bezpečnosť.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia listy z moruše moruša

2021-06-09 15:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia