NAJEDZTE sa poriadne pred SPANÍM: Jedlá, ktoré vás ZASÝTIA a nemajú vplyv na HMOTNOSŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-04 20:30:00

Pocit hladu môže dať spánku poriadne zabrať. Hoci si strážite svoju postavu, vyhnite sa extrému v podobe prázdneho taniera na večeru. Aj pred spaním sa môžete najesť do sýtosti, pritom si udržíte štíhlu líniu a dobre sa vyspíte.

Pozrite sa, ktoré potraviny majú zelenú pred nočným oddychom:

Tmavá čokoláda

Čokoláda sa všeobecne neodporúča na konzumáciu pred tým, než si ľahnete do postele. Záleží však na tom, akú si doprajete a v akom množstve. Je totiž rozdiel, ak si dáte pred spaním tyčinku s mliečnou čokoládou, karamelom a orieškami alebo tmavú čokoládu s vyšším podielom kakaa. V prípade druhej možnosti si vyberiete kvalitnú čokoládu, ktorá obsahuje menšie množstvo cukru. Má zdraviu prospešné účinky pre ľudský organizmus a neovplyvní vašu postavu. 

Čítajte tiež: VIDEO TRIK, ako zabrániť BOLESTI ramena po OČKOVANÍ proti covidu: Súhlasí aj ODBORNÍK!

Málokto vie, že tmavá čokoláda navodí dobrý nočný spánok. Vyznačuje sa vyšším obsahom horčíka, ktorý podľa vedcov z univerzít v Edinburgu a Cambridge má veľký význam pre udržanie správneho chodu vašich biologických hodín. Ovplyvňuje denné cykly spánku a bdenia. 

Takéto účinky má však len skutočne kvalitná čokoláda, ktorá má min. 70% kakaa. 

Polievka

Je jednou z najvhodnejších jedál, ktoré si môžete dať bez výčitiek. Avšak za predpokladu, že nesiahnete po strukovinovej. Fazuľová, šošovicová či hrachová polievka sú síce chutné a zaženú hlad, no vo večerných hodinách by ste na ne mali radšej zabudnúť. To isté platí aj v prípade polievky so zápražkou. Milovníci paradajkovej polievky by sa jej tiež mali vzdať pred spaním pre dobro svojej postavy a pokojnej noci. Dajte prednosť čistému vývaru so zeleninou alebo hustej zeleninovej polievke s menším množstvom soli či korenia.  

Tekvicové semienka

Večerný odpočinok si pri sledovaní televízie priam žiada čipsy alebo popcorn, ktorému nakoniec málokto neodolá. Nahraďte toto pokušenie tekvicovými semienkami! Utíšia váš hlad po nezdravých snackoch a pomôžu vám dobre sa vyspať. Tekvicové semienka vynikajú množstvom horčíka, ktorý sa v nich nachádza. Tento minerál sa postará o pokojný a hlboký spánok. 

Mandle

Ak máte chuť si pred spaním na niečom pochrúmať, vyberte si nepražené a nesolené mandle. Okamžite zaženú hlad a navodia pocit sýtosti. Rovnako ako tekvicové semienka, aj mandle obsahujú horčík, ktorý napomáha k väčšej relaxácii a uvoľneniu svalov a podporuje kvalitný spánok.

Ryža

Odborníci na výživu sa zhodujú na jednom. Strava s ryžovou zložkou znižuje riziko nespavosti o 46%. Táto potravina vám teda môže zabezpečiť kvalitný spánok. Je to tiež vďaka vysokému glykemickému indexu, ktorý ovplyvňuje rýchlosť vylučovania tryptofánu a melatonínu, inak povedané, hormónov, prispievajúcich k dokonalému oddychu. Bez nich nie je reč o kvalitnom spánku. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie spánok

2021-06-04 20:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia