Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MENEJ časté PRÍZNAKY zákerného ochorenia: Aj takto môže PANKREAS kričať o pomoc!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina pankreasu patrí k tým najzákernejším, lebo obvykle sa potvrdí až v pokročilom štádiu. Príznaky sa líšia, sú individuálne a skôr nejasné.  Ak spozorujete tieto dva sprievodné varovné signály, zbystrite pozornosť skôr, než bude neskoro!

Rakovina pankreasu postihuje pankreas, malý orgán umiestnený medzi žalúdkom a chrbticou. Je takmer nemožné odhaliť ju včas. Najtypickejšie príznaky, ktorými sú žltačka, svrbenie a strata chuti do jedla spôsobené obštrukciou žlčovodov, sa zvyčajne prejavia až v neskorších štádiách ochorenia, pripomína express.co.uk. Keďže rastie v oblasti, kde sa nachádzajú orgány tráviaceho traktu, pri tomto druhu ochorenia sú veľmi časté gastrointestinálne ťažkosti. 

Čítajte tiež: OCHRANA telesných ORGÁNOV vďaka bežnej PRÍLOHE k mäsu: Vnútornosti v KONDÍCII!

Ako sa môže ukázať? 

Bohužiaľ, pankreatické príznaky sa zvyčajne neobjavia, kým rakovina nezačne postupovať. Ak sa aj objavia, sú skôr nejasné a nešpecifické, napríklad nepríjemný zápach stolice. Spozornieť treba aj vtedy, ak začnete nevysvetliteľne chudnúť, trpíte hnačkami, máte pocit neustále nafúknutého brucha a nedobrým znakom je aj zväčšenie pečene alebo žlčníka.

MENEJ časté PRÍZNAKY zákerného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Existuje však aj niekoľko menej častých príznakov rakoviny pankreasu, ktoré s týmto ochorením na prvý pohľad nespájame, no v skutočnosti môžu byť relatívne včasnými varovnými signálmi a môžu nás priviesť k lekárovi skôr, ako bude neskoro. Ktoré sú to? 

Patrí sem horúčka, triaška a celkový pocit choroby bez zjavnej príčiny. Druhým je pocit, že nedokážete správne prehĺtať jedlo. Môže to byť spôsobené tým, že pri rakovine pankreasu je človek omnoho skôr plný.  Ak pocítite na sebe tieto príznaky alebo sa bude na ne sťažovať niekto vo vašom okolí, nemali by ste váhať s návštevou u odborníka. V tomto prípade platí, radšej podstúpiť „zbytočné“ vyšetrenie, než sa neskôr dozvedieť, že rakovina pankreasu je už v pokročilom štádiu.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPríznakyPankreasRakovina pankreasu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9