Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SPÚŠŤAČ boľavých KĹBOV, o ktorom takmer nikto nevie: PRÍČINU hľadajte v ÚSTACH

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci najnovšie zistili, že spúšťačom reumatoidnej artritídy môžu byť premnožené baktérie v ústnom a črevnom mikrobióme. Riešením by mohla byť správna ústna hygiena, vďaka ktorej by sa dalo predísť tomuto ochoreniu.

Baktérie ako spúšťač reumy

Holandskí vedci prišli na to, že ľudia s rizikom vzniku reumatoidnej artritídy a ľudia s včasnou artritídou, mali v slinách vyššiu hladinu dvoch skupín baktérií - Prevotella a Veillonella. Ide o prozápalové baktérie, ktoré spôsobuje ťažké ochorenie paradontu. V posledných rokoch výskumníci skúmajú súvislosť medzi ochorením a zmenami v ich ústnom a črevnom mikrobióme. 

Čítajte tiež: FOTO Beauty TREND s nechutným následkom: Predĺženie MIHALNÍC si môže vyžiadať svoju daň!

Spôsobujú chronický zápal

Ako sa píše na medicalnewstoday.com, výskum odhalil, že postihnutí majú abnormálne hladiny baktérií v ústach, ale aj črevách. Niektorí vedci sa preto domnievajú, že baktérie môžu byť spúšťačom reumatoidnej artritídy. Už predtým odborníci tvrdili, že autoimunitné ochorenia často spôsobujú mikroorganizmy.

štúdia z roku 2009 odhalila, že tri typy anaeróbnych baktérií, vyskytujúcich sa v ústnej dutine, sa našli aj v kĺbovej tekutine ľudí s reumou. Niektorí vedci sú presvedčení, že podporujú zápalové reakcie v rôznych typoch buniek, vrátane tých kostných. Podľa nich niektoré kmene Prevotelly spôsobujú chronický zápal a môžu byť spúšťačom artritídy. 

Naše výsledky naznačujú spojitosť orálnych baktérií s nástupom tohto ochorenia,“ konštatovala doktorka Vanessa L. Kronzerová.

SPÚŠŤAČ boľavých KĹBOV, o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Obmedzenia výskumu

Podľa nej odstránenie týchto baktérií môže znížiť riziko vzniku choroby. Na potvrdenie tejto teórie je však potrebný ďalší výskum, keďže táto štúdia mala mierne nedostatky. Ľudia s včasnou artritídou boli liečení, no tí, ktorí mali riziko vzniku, nie. Vedci taktiež nezhromažďovali informácie o niektorých faktoroch, ktoré môžu ovplyvňovať zubný povlak, ako je napríklad strava. 

„Hoci je potrebný ďalší výskum, zlepšenie zdravia ústnej dutiny je relevantné pre celú populáciu a nezaškodilo by venovať pozornosť najmä u tých, ktorí trpia na časté zápaly,“ uviedla Johanna Kroeseová.

Čím skoršia liečba, tým lepšie

Reumatoidná artritída je chronické, autoimunitné, zápalové ochorenie, ktoré postihuje najmä kĺby. Na začiatku sú príznaky nenápadné. Väčšina ľudí sa sťažuje na bolesť malých kĺbov rúk a nôh a rannú stuhnutosť. V niektorých prípadoch sa choroba prejaví zvýšenou teplotou, slabosťou, nevládnosťou, nechutenstvom, nadmerným potením. Vedci stále hľadajú nové spôsoby diagnostiky tejto choroby, ktorá napáda kĺby, najmä v jej počiatočných štádiách. Sú presvedčení, že čím skôr dostane pacient správnu liečbu, tým má väčšiu šancu na dobré výsledky, ako je obmedzenie poškodenia kĺbov a strata ich funkčnosti.

Viac o téme: ZdravieReumatoidná artritídaústna hygienaBolesť kĺbov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9