Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedľajší účinok VAKCÍNY proti KORONAVÍRUSU? Tieto ZMENY by mohli potrápiť ženy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na internete sa šíria správy, že vakcíny proti covidu negatívne vplývajú na menštruačný cyklus. Čo je na tom pravdy? Mohlo by očkovanie ovplyvniť aj celkové reprodukčné zdravie?

Problémy s menštruáciou

Niektorí ľuda na celom svete hlásia neobvyklú skúsenosť. Krátko po podaní vakcíny Covid-19 mali buď nepravidelnú menštruáciu, bolestivejšiu alebo iné zmeny menštruačného cyklu, ako sa uvádza na iflscience.com. Podľa vedcov je tak celkom pravdepodobné, že očkovanie môže mať krátkodobý vplyv na menštruačné cykly. Na druhej strane, neexistujú dôkazy o tom, že by vakcína dokázala ovplyvniť plodnosť alebo reprodukčné zdravie.

Čítajte tiež: Pozor na OXIDÁCIU orechov: Takto spoznáte NEPRÍJEMNÝ jav, ktorý je za SRDCOVÝMI chorobami!

"Ak máte nárok na očkovanie, urobte to a zaočkujte sa. Nebojte sa, ide o dočasný vedľajší účinok,“ upozorňuje Michelle Wiseová, odborná asistentka z Katedry pôrodníctva a gynekológie na Aucklandskej univerzite na Novom Zélande.

Rozsah problému nie je jasný, ale podľa štatistík britskej vlády citovaných v správe pre British Medical Journal sa k 5. aprílu 2021 vyskytlo okolo 958 prípadov menštruačných nepravidelností po očkovaní.

Vedľajší účinok VAKCÍNY proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr. Kate Clancyová, docentka biologickej antropológie, ktorá sa špecializuje na reprodukčné zdravie na University of Illinois, požiadala dobrovoľníkov o účasť v online prieskume, aby sa podelili o svoje skúsenosti s menštruáciou po podaní vakcíny Covid-19. Dr Clancyová uviedla na Twitteri, že po očkovaní vakcínou Moderna zažila neočakávané ťažkosti súvisiace s menštruáciou, na čo reagovalo množstvo ľudí, ktorí hlásili podobné skúsenosti. Dodala tiež, že množstvo trans-mužov a postmenopauzálnych žien, ktoré zvyčajne nemajú menštruáciu, podľa BBC News hlásilo neočakávané krvácanie po podaní vakcíny.

Ako je to možné? 

Príčina tohto možného spojenia nie je istá, vedci však špekulovali, že to s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s úlohou imunitného systému vo výstelke maternice. Menštruačný cyklus je čiastočne sprostredkovaný imunitným systémom s určitými imunitnými bunkami, ktoré sú dôležité v procese vylučovania a obnovy sliznice maternice. Je možné, že vakcína, ktorá vedie k širšej reakcii imunitného systému proti Covid-19, môže mať určitý komplexný účinok na imunitné bunky v maternici, čo vedie k miernym zmenám v menštruačnom cykle.

Viac o téme: ZdravieOčkovanieMenštruáciaVakcína
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9