Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pozor na OXIDÁCIU orechov: Takto spoznáte NEPRÍJEMNÝ jav, ktorý je za SRDCOVÝMI chorobami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Všimli ste si, že tie vlašské orechy, koré ste si dali po dlhšej dobe, majú akúsi zvláštnu chuť? Pre mnohých by to bolo znamenie, že ich treba zahodiť.

Správne skladovanie je základ

Hoci sú makadamované orechy alebo ryža v nádobe skladované podľa pokynov, teda na chladnom a suchom mieste, môžu sa pokaziť. Na prvý pohľad by to však človek ani nespoznal. Neprejaví sa to tak, ako napr. pleseň na paradajke alebo namodralý kúsok chleba. Napriek tomu treba rátať s tým, že niečo podobné sa deje aj s orechmi a obilninami. 

Čítajte tiež: Máte v sebe PROTILÁTKY na KORONAVÍRUS? ZNAK na prstoch prezradí, že ste PREKONALI infekciu

Rovnako ako iné potraviny, aj tieto skupiny potravín tvoria molekuly tukov, sacharidov a bielkovín, ako sa uvádza na livescience.com. Tieto makroživiny sa časom zmiešajú navzájom a s okolím, čím sa zmení ich chuť a textúra.

Je dôležité si uvedomiť, že „zhoršenie ich stavu“ môže znamenať veľa vecí. V každom prípade orechy a zrná sa môžu pokaziť. Ak nebudú správne skladované, môžu ich kontaminovať plesne alebo kvasinky, ako uviedol Julien Delarue, vedec z Kalifornskej univerzity v Davise. Treba taktiež sledovať etiketu na výrobku, keďže môžu tiež expirovať - ​​čo znamená, že časom strácajú svoje žiaduce senzorické vlastnosti.

Pozor na zoxidované orechy

Pri orechoch a orechových potravinách je to práve obsah tuku, ktorý ich "vedie po ceste" k expirácii. Orechy majú vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín alebo PUFA. To je jeden z dôvodov, prečo sa zahŕňajú do zdravej výživy. PUFA sú podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dôležité pre funkciu mozgu a zdravie srdca. 

Avšak PUFA sú obzvlášť citlivé na proces nazývaný oxidácia, pri ktorom kyslík účinne rozbíja dvojité väzby v molekule. Pretože oxidácia mení štruktúru tukov, mení sa aj vôňa a chuť. Akonáhle sa začne proces oxidácie, môže sa podľa Delarue veľmi rýchlo šíriť cez vrece alebo téglik. Vlašské orechy majú najvyšší obsah PUFA, takže je najlepšie skladovať ich v chladničke, alebo v mrazničke, ak ich plánujete mať dlhšie ako mesiac - aby ste udržali oxidáciu na uzde, ako sa uvádza v blogovom príspevku z University of Florida's Institute of Food and Agricultural Sciences. 

Pozor na OXIDÁCIU orechov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prvým ukazovateľom toho, že orechy sú pokazené, je ich vôňa, hoci každý má inú citlivosť  a zmyslové vlastnosti. 

„Bohužiaľ som súčasťou citlivej skupiny, ktorá zachytáva aj jemné vône zatuchnutých, zoxidovaných orechov,“ uvádza Delarue. 

Ak nie ste tak citliví na vôňu, pomôže vám štítok o expirácii. Konzumácia oxidovaných jedál sa však nikdy neodporúča, pretože oxidácia súvisí s mnohými chorobami ako rakovina a srdcové choroby. Ak sú expirované orechy správne skladované, čo znamená, že nie sú nebezpečné napr. na tvorbu plesní, potom by ich konzumácia nemala byť škodlivá pre vaše zdravie, pretože ide o relatívne malú expozíciu. 

Vydržia celé roky

Zrná, ako napríklad quinoa a ovos, môžu vydržať oveľa dlhšie ako orechy. Avšak aj u nich dochádza časom k určitým zmenám, pričom sa zmení ich textúra. V prípade nich je to spôsobené molekulárnou reorganizáciou škrobu a bielkovín, najmä lepku, ktoré tvoria zrná. Molekuly škrobu a gluténu „sa mierne preskupia a navzájom sa na seba naviažu a textúra bude hrubšia alebo tvrdšia,“ uviedol odborník. Táto zvýšená tuhosť znamená, že zrná hydratujú alebo želatínujú - čo je proces, ktorý ich robí mäkkými.

To je dôvod, prečo vo veľkej časti Ázie si spotrebitelia zapamätajú rok úrody, keď kupujú ryžu. Uprednostňuje sa čerstvejšia ryža, pretože sa pripravuje najefektívnejšie. Ak majú títo spotrebitelia starší výrobok, upravujú spôsoby varenia tak, aby zohľadňovali skutočnosť, že ryža nie je taká čerstvá.

Na druhej strane v skutočnosti nie je nič zlé na zrnách, ktoré trochu zatuchli. 

"Zrná sa môžu skladovať roky, pokiaľ sú umiestnené v správnych suchých podmienkach a pri nízkych teplotách. Takže neplytvajte jedlom," uviedla Delarue.

Viac o téme: PotravinySkladovanieZdravieOrechyZrná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9